Düzenlenen etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Tepebaşı Belediyesi Meclis üyeleri, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Tepebaşı bölgesinde görev yapan mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yoğun katılım ile gerçekleşen etkinlik, Fahriye Atılgan isimli yaşlı bir vatandaşın “Benim Köyüm Güzel Köyüm” isimli şiirini okumasıyla başladı. Daha sonra Betül Öztürk isimli genç ise Uludere şiirini okudu. Programda daha sonra açılış konuşmalarına geçildi. Uludere Mahallesi’nde doğan Atayurt Koleji Genel Müdürü Sayın Hikmet Ertürk, günün anlamı ve Uludere tarihçesi ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Ertürk, “Bugün burada çok farklı bir amaç için toplandık, hasat... Uludere Köyü’nün tarihine bakmak lazım; öncelikle birlik ve beraberlik içinde burada toplanmış bulunuyoruz. Uludereli olmakla da kıvanç duyuyoruz. Her zaman yanımızda gördüğümüz Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın şahsında bu köye her zaman elini uzatan belediyemize de köylüm adına teşekkür ediyorum ”dedi.
Hasat şenliğimize hoş geldiniz diyen Uludere Mahallesi Muhtarı Zeki Öztürk ise “Bu sene Uludere Mahallemizde Hasat Sonu Şenliğimizi gerçekleştiriyoruz. Mahallemizin kültür varlıklarını, örf ve adetlerini, düğün ve geleneklerimizi bizden sonraki gelecek kuşaklara ve nesillere aktarmak için uğraşacağız. Bu etkinlikte bizlere destek olan başta Başkanımız Ahmet Ataç’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu da yaptığı konuşmasında “Tepebaşı Belediyemiz bugün Uludere’de bir ilki gerçekleştirmekte. Bu ilk bundan sonra diğer köylerimizde de devam edecek ve bu şenlikler bizim kent ve kültür birlikteliğimizin devamını getirecek. Biz Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi olarak tamamen sivil ve gönüllü çalışanlardan oluşmaktayız. Biz çalışanlar, Tepebaşı Belediyesi’nin sağlıklı bir kent adına yaptığı çalışmalara var gücümüzle destek vermekteyiz. Bu şenliği düzenleyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a, tüm çalışanlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Üretmenin ve daha sonra satmanın da zor olduğunu ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ise “Tepebaşı Belediyemizin yapmış olduğu böyle bir organizasyonu gerçekten takdir ediyoruz. Hasat sonu çok önemli bir anlam ifade ediyor. Emek çekip yapmış olduğumuz hasatların sonunda elde ettiğimiz ürünü satmak için verdiğimiz mücadele ise tanıtımdır, pazarlamadır. Biz Tepebaşı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Biz Tepebaşı olarak ayrıcalığımızı, farklılığımızı burada bir daha gösteriyoruz. Çünkü üretmek çok zor, üretmekten sonra satmak daha zor. Bu organizasyondan dolayı Ahmet Başkanıma teşekkür ediyorum ve ilki olmakla beraber devamını diliyorum” dedi.
KENT İLE KIRSALIN BULUŞMASINI SAĞLIYORUZ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise etkinlikte yaptığı konuşmasında kent ile kırsalın buluşmasının önemine değinerek, “Bugün Eskişehir’de bir ilki yapıyoruz. Hem tarihi hem ekonomik yönüyle hem de insani yönü ile Uludere çok önemli bir yer. Tabi bizim için bütün köylerimiz kıymetli. Uludere’ye gelmekten her zaman mutluluk duymuşumdur. Bu etkinlik ilk denemeydi ama çok başarılı oldu. Bundan sonra da diğer köylerimize de yansıtarak devam ettireceğiz. Bir köy nasıl kalkınır? Tarımla, hayvancılıkla kalkınır. Köyün başka kalkınma imkanı yok. Belirli kanunlarla köylerimiz mahalle oldu. Tepebaşı Belediyemize bağlanan 50 köyümüz var. Biz bu köylerimizin hepsine hizmet götürmeye çalışıyoruz. Köyü kalkındırmak, yol yapmak ve çöp toplamakla olmaz. Bugün köylerimizde insan kalmadı. Köylerimiz canlandırmak için bu tip etkinlikler yapmak lazım. Bu topraklarımızı iyi koruyamazsak inanın 10-20 sene sonra bugünlerimizi arayacağız. Türkiye karnını doyurabilen 7 ülkeden biri idi. Bugün et ve saman ithal ediyoruz. Köylerimiz bu hale sokuldu. Köylerimiz iyi ki belediyelere bağlandı. Biz bundan sonra elimizden gelen var gücümüzle sizleri iyi bir noktaya getirmek için çaba sarf edeceğiz ve emek vereceğiz. Bu etkinlik bir ilktir. Bu etkinlikte öncelikle kent ile kırsalın buluşmasını sağlıyoruz, arkasından kırsalın değerlerini tanıtmak istiyoruz. Unutulan, ötelenen kırsaldaki önemli kültürü ön plana çıkarmaya çalışacağız. Eskişehir bugün çok hareketli bir kent, niye biz bu hareketi köylerimize getirmeyelim? Toprağımızı iyi koruyup ona iyi sahip çıkmamız lazım. Tepebaşı Belediyesi güneş enerjisi konusunda çok çaba sarf etti. Bugün güneş enerjisi yani temiz enerji konusunda Türkiye’deki belediyelere liderlik yapıyor. Hasat şenliğimiz gerçekten verimli olsun, gelecek yıl hasadımız daha iyi olsun, topraklarımız verimli ve doğurgan olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra Uludere Mahalle Muhtarı Zeki Öztürk Hasat Şenliğine verdiği desteklerden dolayı muhtarlık ve Uludere halkı adına Başkan Ataç’a plaket takdim etti. Daha sonra Tepebaşı Belediyesi tarafından misafirlere bulgur aşı ve ayran ikram edildi. Etkinlikte ayrıca hasat sonu ürünlerinin satışa çıktığı stantlar gezildi, Başkan Ataç burada da üreticilerden bilgiler aldı. Stantları gezdikten sonra Uludere sakinleri ile de tek tek tokalaşan Başkan Ahmet Ataç vatandaşlar ile sohbet etti. Şenlik alanında büyük ilgi ile karşılanan Başkan Ataç vatandaşlar ile bol bol hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Üreticiler köy meydanında Tepebaşı Belediyesi tarafından kurulan stantlar sayesinde ürettikleri ürünleri satma imkanı da buldu. Etkinlik Uludere Yöresel Yemek Yarışması ve Uludere Yöresel Yazma Kapma Yarışması ile devam etti. Şenlikte bu keyifli etkinliklerin yanı sıra Zeybek Oyunu ve Ahenk Gösterisi, Kadınlar Cezayir Oyunu, Kadınlar Kına Yakması gibi yöresel gösterilere de yer verildi.