ESKİŞEHİR SON 10 YILDIR BEKLENEN ATAĞI GERÇEKLEŞTİREMİYOR

Yaklaşan Eskişehir Sanayi Odası seçimlerini değerlendiren Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar,"Ben, Eskişehir sanayisinin, Sanayi Odası seçimlerinde geleceği ile ilgili önemli bir karar vereceği kanısındayım. Bu noktada yeni başkan adayımız Celalettin Kesikbaş’ı destekliyorum. Vizyonu olan, geçmiş dönem sanayicisi ile yeni dönem sanayicisi arasında köprü kurabilecek bir kişi." ifadelerini kullandı.


Sarar Şirketler Grubu’nun yeni kuşak yöneticilerinden Emre Sarar, Eskişehir ekonomisinin son durumunu, kenti ve Sarar’ın geleceğini esgundem26.com’a değerlendirdi.


Eskişehir ekonomisi nereye gidiyor?

 Kişisel düşünceler önemli, ama bazı araştırmalara bakmak gerekiyor. Eskişehir yaşanabilirlik düzeyi açısında dünyada kendine üst sıralarda yer edinmiş bir şehir. Aynı şekilde güvenli kentler sıralamasında da ilk sıralarda yer alıyor. Bu veriler zaten ekonominin gidişatı ile ilgili olarak önemli ipuçları veriyor. Bunun yanı sıra öğrenci kentiyiz. Bu potansiyeli iyi bir şekilde değerlendirmeyi başarırsak ekonominin yönünü el birliği ile tayın ederiz.

“CİROLAR DEĞİŞİYOR VİZYON VE HEDEFLER DEĞİŞMİYOR”

Peki, bu potansiyeli kullanabiliyor muyuz?

Ben şuan için bu potansiyeli kullanabildiğimiz görüşünde değilim. Son 10 senede Eskişehir sanayisi beklenilen atağı gerçekleştiremiyor. Niceliksel olarak değişimler illaki olacak. Ancak niteliksel olarak bir değişiklik maalesef yok. Rakamlar değişiyor, cirolar değişiyor vizyon ve hedeflerde bir değişiklik yok. Eskişehir, Anadolu’nun batıya açılan kapısı. Biz bu kapıyı ne kadar aralıyoruz. Tabi ki, şehir olarak bu kapıyı kapatabiliriz. Ancak bu durum ne Eskişehir halkının, ne de Eskişehir sanayisinin menfaatine olur. Bu yüzden sanayi odası seçimleri Eskişehir için büyük önem taşıyor.

"KESİKBAŞ ESKİ VE YENİ SANAYİCİLER ARASINDA BİR KÖPRÜ OLACAK"

Celalettin Kesikbaşı desteklediğinizi biliyoruz.

Ben, Eskişehir sanayisinin, Sanayi Odası seçimlerinde geleceği ile ilgili önemli bir karar vereceği kanısındayım. Bu noktada yeni başkan adayımız Celalettin Kesikbaş’ı destekliyorum. Vizyonu olan, geçmiş dönem sanayicisi ile yeni dönem sanayicisi arasında köprü kurabilecek bir kişi. Genelde Eskişehir’de yapılan seçimlerin ruhunda duygusallık ön plana çıkıyor. Ancak ben ESO seçimlerinde mantığın bir adım öne çıkması gerektiğini düşünüyorum. Vizyon var ise ortak bir akılda buluşulup, Eskişehir’in önü çok rahat açılabilir. Eskişehir’in şuan için iş birliğine ihtiyacı olduğuna ve kıskançlık kanserinden kurtulması gerektiğine inanıyorum.  

 
Eskişehir ekonomisin sihirli sözcüğü nedir?

“Aile şirketlerinin devamlılığı” Bu sadece Türkiye ve Eskişehir için değil, dünya genelinde de böyledir. Dünya ekonomisinin omurgasını aile şirketleri oluşturmaktadır. Ve ekonomi için aile şirketlerinin devamlılığı büyük önem taşıyor.

Ekonominin olmazsa olmazları nedir peki?

Değişimi kabul etmek ve değişime açık olmak.

Sarar, kişileri işe alırken nelere dikkat eder?

Tabiki CV’ler çok önemli. Şirketimizin belli başlı şartları var. Ama tamamıyla CV’ler üzerinden karar verilmez. Karakter ve kişilik de çok önemli.

Yeni girişimcilere tavsiyeleriniz var mı?

Her şeyden önce param var. Bu işe yatırayım ile işe başlamasınlar. Ciddi bir planlama yapmaları gerekiyor. Dördüncü sanayi devrimini yaşıyoruz. Bilgi çok fazla ön plana çıktı. 50 sene önce bu seviyede bir rekabet yoktu. Şimdi ortaya koyduğunuz ürüne bir ruh katmak zorundasınız. Bir kültür yaratmak zorundasınız. Bunları hesaplayarak yola çıkmaları gerekli.

Keşkeleriniz oldu mu?

Varlıklı bir ailenin üyesi olarak doğmanın insanlarda şöyle bir ön yargı yaratması oldukça doğaldır: “Başında tacı var” ama o tacın ağırlığından bihaber bir yargıdır bu. Bu noktada insanların bizlere bakarken empati kurması gerekiyor.  Yalnız yaşamanın ne demek olduğunu çok erken yaşlarda öğrendim. Yurt dışında bir başıma yatılı okuduğum için para yönetimi konusunda da genç yaşta tecrübe edindim. Biz bu şirketleri devir alacak insanlar olarak yetiştirildik. Ama mesela ben borsacı olmayı çok isterdim. Keşke bir dönem borsa ile uğraşıp ondan sonra şirkete gelseydim diye düşündüğüm çok olur.
 
Gelecekte Emre Sarar’ı önemli bir değişiklik bekliyor mu?

Hayatımda çok büyük bir değişiklik olacak. 8 gün sonra baba olacağım. Zannediyorum. Boş vakitlerimin çoğunu kızıma ayıracağım. Kızımdan önce boş vakitlerde çok fazla kitap okurdum. Bunun yanı sıra kendime yatırım yapmayı çok seviyorum. Maddi olarak değil manevi yatırımlardan söz ediyorum. 4 dil biliyorum ama en az iki dil daha öğrenmediğim için çok pişmanım diyebilirim. Fırsat bulursam bu konuda çalışmalara başlayacağım.

AİLE ŞİRKETLERİ SİSTEMİNİ KİTAP HALİNE GETİRECEĞİM


Röportaja başlamadan önce bir kitap yazdığınızı belirtmiştiniz bu kitap ne üzerine olacak?

Aile şirketlerinin işleyişi sırları üzerine bir kitap yazmayı düşünüyorum. Aile şirketleri üzerine yazılan kitapların çoğu o şirketlerde üst düzey görev almış kişiler tarafından yazıldığını gördüm. Ancak bu kitaplarda o aileye mensup olmanın hissiyatının eksik olduğunu düşünüyorum. Böyle bir ailenin ferdi olmanın hissiyatını deneyimlerini yazacağım. Hem eski kuşak, hem de yeni kuşak arasındaki çatışmaları minimuma nasıl indirebileceği üzerine kafa yorduğum bir kitap.

Kitabın adı hazır mı?

Gümüş kaşıklı çocuk veya Aile şirketinin sırları olacağını tahmin ediyorum. Kızım olduktan sonra ne kadar vakit ayırabilirim bilmiyorum ama yazmak için çaba sarf ediyorum.

Sarar’ın kısa vadeli hedefleri neler?

Bu sene hizmet sektörüne daha fazla eğiliyoruz. Kızılcıklı’da bir otel, İstanbul’da bir otel yatırımımız var. Hizmet sektörüne daha fazla eğileceğimiz bir sürece giriyoruz.

Çetintaş gibi köklü bir markanın zorluklarla mücadele ettiği bir dönemde tekstil sektörünün gidişatı nasıl?

Evet, Çetintaş haberine çok üzüldüm. Çünkü hacı amca çalışma azmi ile örnek aldığım bir kişi. Tekstil şu anda ciro ve istihdam açısında en önemli sektör. Ancak 10 yıl sonrası için alarm veriyor. Maliyetlerin artışının yarattığı baskı bu sektörü zorlayacak gibi görünüyor. Devletimiz ve hükümetimiz maliyet konusunda yardımcı olursa sektörün önü açık. Tekstil sektörü Türkiye için olmazsa olmaz bir sektör. Sorunlarını çözmek konusunda beklediği desteği göreceğini düşünüyorum.

Emre Sarar kimdir?

23 Haziran 1977’de doğan Emre Sarar, ilköğretimini Murat Atılgan’da tamamladı. Ardından İsviçre’de Institut Montana’da orta okul ve lise eğitimi tamamlayan Emre Sarar, Amerika’da iktisat, psikoloji ve felsefe bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak,  Almanya Düseldorf’ta Sarar Şirketler Grubu’nda çalışmaya başladı. Ardından Eskişehir’e gelerek Sarar Şirketler Grubu Ceo’luk görevini üstlendi. Bugün Sarar Şirketler grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak yoluna devam eden Emre Sarar, 2016 Şubat’ında Pelin Sezgin ile hayatını birleştirdi. Emre Sarar 8 gün sonra kızı Lavin ile babalık duygusunu tatmaya hazırlanıyor.  
 
 
 
 
 
 
 
Haberler