4 KİŞİLİK BİR AİLENİN GÜNLÜK İFTAR BEDELİ 65,7 TL

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar için iftar yapmanın bedelini hesapladı.

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Haydar Urfalı yaptığı basın açıklamasında, iftar yapmanın bedelini hesapladıklarını açıkladı.
 
4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 65,7 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 1.905,3 TL olduğunu belirlediklerini söyleyen Urfalı,  Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildiğini söyledi.
 
Araştırmada günlük ortalama 17 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 65,7 TL; bu yıl 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.905,3 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 16,43 TL, aylık ise 476,33 TL olarak belirlendi.


Kaynak: TÜİK, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi
 
İftar sofrasının maliyeti 193,4 lira zamlandı

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2016 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetini günlük 59,03 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.711,87 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %11,3 oranında yükseldiği görülmektedir. Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %68,4’ünü, yani üçte ikisinden fazlasını ayırmak zorundadır. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetmekte, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmamaktadır. Bu yıl memur maaşlarına %3 yani ortalama 81 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapılmıştır. TÜİK tarafından Mayıs ayına ilişkin yapılan açıklamaya göre aylık enflasyon %0,45 oranında artış gösterirken Ocak-Mayıs arasında 5 aylık enflasyon %6,18’e çıkmış; yıllık enflasyon ise %11,72 oranına ulaşmıştır. Buna göre iftar sofrasının maliyetinin de tam 193,4 lira pahalandığı ortaya çıkmıştır. Henüz Ramazan ayının başında olduğumuz düşünüldüğünde, ay boyunca özellikle gıda ürünlerine yapılacak fahiş zamlar, iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecektir. Ay sonunda idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı beraberinde yeni masraf ve harcamaları da getirecektir.
 
Memurlar Temmuz zammını dahi şimdiden tüketmişlerdir

Sonuç itibarı ile gerçekleşen enflasyonun, yapılan tahminlerin ve bütçede öngörülenin oldukça üzerinde seyrettiği görülmüştür. Sözünü ettiğimiz %3,18’lik erime toplam zararı yansıtmamakla birlikte sadece içinde bulunduğumuz ayın zararını içermektedir. Bu nedenle erimeyi telafi edecek bir ödeme talep etmek konusunda ısrarcıyız. Açıklanan verilere bakıldığında memurlarımız Temmuz zammını dahi şimdiden tüketmişlerdir. Enflasyonun üzerine büyüme artı refah payı ve bayramda da bayram ikramiyesi istiyoruz. Aksi takdirde memurun ekonomik iflası kaçınılmazdır.
 
Haberler