Yağmur Tuna…
Kemanla olan ilk buluşması müzik aleti satan bir dükkânda gördüğü enstrümanları çalma merakıyla başladı. 8 yaşında öğretmeni Arzu Özkaynak’tan aldığı eğitim sayesinde 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı sınavlarını kazandı. Geçtiğimiz Mayıs ayında ise, St. Petersburg'da 8’incisi düzenlenen Akademi Festivali Enstrüman ve Vokal Sanatları yarışmasında 10-12 yaş kategorisi keman dalında birinci oldu. Tuna, Devlet Konservatuarı İlköğretim 6. Sınıf Prof. Gülen Ege Serter’in keman sınıfında konservatuar eğitimine devam ediyor.
Anne Meral Tuna da, Yağmur’un kemanı oyuncağı gibi sevdiğini, kemanı ile yatıp kalktığını kendilerinin de Yağmur’a destek verdiklerini anlatıyor.
Yağmur, öncelikle başarından dolayı tebrik ederim. Hepimizi gururlandırdı. Öncelikle kemana olan merakın nasıl başladı?
8 yaşındayken sokakta yürürken müzik aletleri satan bir dükkanın önünden geçtim ve o zaman çok özendim enstrüman çalmaya. Oradan bir keman aldık ve oradaki dükkân sahipleri bana öğretmen Arzu Özkaynak’ı önerdiler. Ben o öğretmen ile yaklaşık 4 yıl senedir çalışmalarımı sürdürüyorum. 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Bilim Sanat Merkezi tarafından açılan Üstün Yetenekli Çocuklar müzik sınavını kazandım.
Keman çalmak zordur algısı var genel anlamda ilk başlarda zorlandın mı?
Aslında zorlanmadım. Çünkü kolay bir şekilde öğretti öğretmenim.
Ailenin etkisi ne oldu peki keman çalmanda?
Babam bağlama çalıyor, ablam piyano çalıyor. Elbette etkilendim ama müziğe olan tutkum daha çok kendi yapımla alakalı.
Sn. Petersburg’da olan yarışmada 10-12 yaş kategorisinde keman dalında dünyada birinci oldun o an neler hissettin?
J. Beriot’un 9 numaralı Konçertosu ve Schubert’in Arı isimli parçaları ile yarışmaya girdim. Uluslararası bir yarışmaydı. Uzmanlar kendi kategorilerine göre değerlendirme yaptı ve ben birinci olarak döndüm o an gerçekten çok heyecanlandım ve mutlu oldum.
Yağmur Tuna ileride nerede olmak istiyor?
Ben keman dalında ilerleyip yurt dışında eğitim almak istiyorum.
Neden peki Türkiye değil de yurtdışı?
Aslında birçok uzman evet bu işi Türkiye’de de yapıyor ama ben yurtdışında bu olanağın çok daha fazla olduğunu düşünüyorum.
Ülkemizde sanatın daha fazla gelişmesi adına vermek istediğin bir mesaj var mı?
Öncelikle iş ailelerde başlıyor. Aileler çocuklarına müziği sevdirmeli. Dayatma olmamalı, sevmediği şeylere zorlanmamalı. Devlet tarafından ise destek verilmeli, kişileri geliştirmek adına seminerler ve sempozyumlar yapılmalı.
En sevdiğin keman sanatçıları kimler?
En çok Itzhalk Perlman’ı beğeniyorum sebebi hastalıktan dolayı yürüyemiyor hayatını kemana adamış bir kişilik. Türkiye’de Ayla Erduran, Suna Kan, Cihat Aşkın.
Keman çalmak dışında neler yapıyorsun?
Takı yapıyorum, mum yapıyorum, sabun yapıyorum. Sinemaya gitmeyi seviyorum ve senfoni konserlerine gidiyorum.