Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali 5-13 Mayıs 2017 tarihleri arasında 19. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası uzun metrajlı tek film festivali, 19. yılında çizgisini koruyarak seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor. Uluslararası Eskişehir Film Festivali bu yıl da sinemaseverlere ve iletişim öğrencilerine gösterimi yapılan filmlerin yönetmenlerinin ve usta sinemacıların da içinde bulunduğu söyleşilerin, atölye çalışmalarının ve sinema derslerinin yer aldığı zengin bir program sunuyor. Festival programında yer alan 41 uzun metrajlı film 4 belgesel, 55 kısa film çoğu Türkiye’de ve Eskişehir’de gösterime girmemiş filmlerden oluşuyor.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin geleneği haline gelen Onur Ödülleri ve Sinemaya Emek Ödülleri açılış töreninde sahiplerine sunulacak. Festivalin Onur Ödülleri bu yıl, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay’a ve Lale Belkıs’a; Sinemaya Emek Ödülleri ise Tomris Giritlioğlu ve Zeki Baksı’ya verilecek. 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde Yılın Performansı Ödülleri Ecem Uzun ve Haydar Şişman, Sinema Kültürüne Katkı Ödülü ise Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’ne verilecek. Katılan yönetmen ve oyuncuların, “seyirci ve iletişim öğrencileri ile buluşmanın başka yerde böyle sıcak ve keyifli olmadığını” sıklıkla vurguladıkları, sinemayı gerçek bir şenliğe dönüştüren Eskişehir Film Festivali, kent dışından da sinema meraklılarını her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Eskişehir'e çekiyor. 5-13 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Anadolu Üniversitesi 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve çalışanlarının bugün bile ilk günkü heyecanla ve amatör bir ruhla gerçekleştirdikleri profesyonel bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.
Festival, 5 Mayıs 2017 Cumartesi günü Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu'da gerçekleşecek açılış töreninin ardından, yönetmen Paul Negescu’nun “TWO LOTTERY TICKETS” filminin Türkiye prömiyeri ile perdelerini sinema severlere açacak. Anadolu Üniversitesi 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında gösterilecek 4 belgesel, 41 uzun metrajlı ve 55 kısa film +60 Seansı, Mor Perde, Engelli Farkındalık, Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, Sinema Tarihinin Unutulmazları, Dünya Festivallerinden, Türk Sineması 2016-2017, Gece Yarısı Sineması, Canlandırma Sineması, Hayatımız Belgesel ve Kısa filmler bölümleri ile Eskişehirli sinema severlere festival coşkusunu doya doya yaşatacak.
-
+60 Seansı
19. Uluslararası Eskişehir Film Festivalinde Onur ödülleri bu yıl, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay ve Lale Belkıs’a verilecek. 60 yaş ve üzeri festival izleyicileri, +60 Seansında İzzet Günay’ın başrolünde yer aldığı bir Osman F. Seden filmi olan 1963 yapımı BENİ OSMAN ÖLDÜRDÜ ile Lale Belkıs’ın başrol oynadığı, Bir Ertem Eğilmez filmi olan, 1970 yapımı KALBİMİN EFENDİSİ filmlerini izleyebilecek. Bu yıl festivalde İzzet Günay ve Lale Belkıs, düzenlenecek özel gösterimlerde 60 yaş üzeri izleyicilerle birlikte kendi filmlerini izleyecekler.
-
Mor Perde
Festival kapsamında her sene yeni bir başlık belirlenerek o başlık altında özgün filmlerin yer alması sağlanacak. Bu seneki başlık ise “Mor Perde”. Son yıllarda kadın yönetmenlerin olduğu kadar kadını merkeze alan filmlerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Uluslararası Eskişehir Film Festivali de bu gelişmeye kayıtsız kalmadı. Mor Perde bölümünde üç özel film yer alıyor. Mor Perde’de MANIFESTO (Julian Rosefeelt), THEIR FINEST (Lone Scherfig) ve SAMI BLOOD (Amanda Kernell) filmleri izleyici ile buluşacak.
-
Engelli Farkındalık
Geçen yıl ilk kez izleyici ile buluşan “Engelli Farkındalık” bölümü bu yıl da festivalde yer alıyor. Festival yönetimince önemsenen bölüm, geçen yıl gördüğü ilgi ile bundan sonra da festivalin ana bölümlerinden biri olacak gibi görünüyor. 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivalinde Engelli Farkındalık bölümünde bu yıl izleyiciler Roger Ross Willimas’ın LIFE ANIMATED, Vatche Boulghourjian’ın TRAMONTANE, Sylvelin Makestad’ın I SEE YOU, Yunus Emre Albayrak’ın UÇUYORUM GÖKLERDE, S. Serhat Serter’in GÖKKUŞAĞINA DOKUNMAK filmlerini görebilme şansını yakalayacak.
-
Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
Festivalin bu bölümünde sinema dünyasına yeni adım atmış genç yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Sinemaseverler yeni yönetmenlerle tanışıyor. Bu filmler; HEARTSTONE (Gundumundur Arnar Gundmundson), AMERIKA SQUARE (Yannis Sakaridis), GODLESS (Ralitza Petrova), LADY MACBETH (William Oldroyd), HOUNDS OF LOVE (Ben Young), EL CLASICO (Halkawt Mustafa), THE WINTER (Emiliano Torres), CLASH (Mohammed Diab).
-
Sinema Tarihinin Unutulmazlar
“Sinema Tarihinin Unutulmazları” bölümü, klasik filmlerin değerini bilen gerçek sinema tutkunları için özel seçilmiş filmler, yenilenmiş dijital versiyonlarıyla 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde. Michael Radford tarafından yönetilen 1984 yılı yapımı 1984, Andrzej Wajda’nın yönettiği 1976 yılı yapımı THE PROMISED LAND ve Stanley Donen ve Gene Kelly tarafından yönetilmiş olan 1952 yapımı SINGING IN THE RAIN “Sinema Tarihinin Unutulmazları” bölümünde izleyici ile buluşacak.
-
Dünya Festivallerinden
Dünya festivallerinde gösterimleri yapılmış olan filmlerden bir seçkinin yer aldığı bu bölümde sinemaseverlerin keyifle izleyeceği filmler yer alıyor. Bu filmler: ON BODY AND SOUL (Ildiko Enyedi), THE SALESMAN (Asghar Farhadi), YOUNG KARL MARX (Raul Peck), PERSONAL SHOPPER (Olivier Assayas), I AM NOT MADAME BOVARY (Xiaogang Feng), GLORY (Kristina Grozeva & Petar Valchanov).
-
Türk Sineması 2016-2017
Festivalin bu bölümünde, festivallerden ödülle dönmüş Türk filmleri sinema severlerle buluşacak. KALANDAR SOĞUĞU (Mustafa Kara), TEREDDÜT (Yeşim Ustaoğlu), BABAMIN KANATLARI (Kıvanç Sezer), KOCA DÜNYA (Reha Erdem), ZER (Kazım Öz), RAUF (Barış Kaya & Soner Caner), KAYGI (Ceylan Özgün Özçelik), RÜYA (Derviş Zaim) filmlerinin gösterimi yapılacak.
-
Gece Yarısı Sineması
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin klasiği haline gelen Gece Yarısı Sineması bölümü bu sene de izleyiciye gergin geceler yaşatmaya hazırlanıyor. Festivalin bu bölümünde XX (Roxanne Benjamin, Karyn Kusama, St. Vincent, Jovanka Vuckovic), BERLIN SYNDROME (Cate Shortland) filmlerinin gösterimi yapılacak.
-
Canlandırma Sinemas
Animasyon filmleri, Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin olmazsa olmazı. Bu bölümde, son dönemdeki en başarılı animasyon filmlerini izlemek mümkün. Bu yıl animasyon tutkunlarının izleme fırsatı bulacağı filmler şunlar: ETHEL & ERNEST (Roger Mainwood), THE RED TURTLE (Michael Dudok de Wit), WINDOW HORSES (Ann Marie Fleming).
-
Hayatımız Belgese
Festivalin bu bölümü, sinemacının gözü ile belgelenen hayatları bize sunuyor. DAVID LYNCH: THE ART LIFE (Jon Nguyen) I AM NOT YOUR NEGRO (Raoul Peck), CAMERAPERSON (Kristen Johnson), 76 MINUTES AND 15 SECOND WITH ABBAS KIAROSTAMI (Seyfolah Samadian) bu bölümde gösterimi yapılacak filmler.
-
Kısa Filmler
Festivalde, Sundance 2017 Kısa Film Seçkisi’nden 10 kısa film, Türkiye’den Kısalar Seçkisi’nden 15 film, Dünyadan Kısalar Seçkisi’nden 20 film, Anadolu Üniversitesi 2017 Seçkisi’nden 10 film olmak üzere toplamda 55 kısa filme yer verilecek.
-
Sinema Dersler
Uluslararası Eskişehir Film Festivali ustalardan sinema dersleri ile sinema öğrencilerine ve sinema alanında kendini geliştirmek isteyen herkese fırsat yaratıyor. Festival programında bu sene de birçok atölye çalışması yer alıyor:
Sinema öğrencileri ve sinemaseverler Seyfullah Samadian’ın “BELGESEL SİNEMA ÜZERİNE KONUŞMAK”, Tomris Giritlioğlu’nun “TOMRİS GİRİTLİOĞLU İLE SİNEMA”, Nacim-Pak Shiraz’ın “SİNEMADA MİNİMALİZM”, Onur Şentürk’ün “BİR REKLAM FİLMİ YÖNETMEK”, Prof. Selma Köksal Çekiç’in “BİR FİLM YÖNETMEK” ve Serpil Altın, Korhan Uğur’un “YAPIMCI VE YÖNETMEN GÖZÜNDEN UZUN METRAJ FİLM YAPIM SÜRECİ” atölye çalışmalarına katılabilirler.
Bu yıl festival iki sinema okulunu konuk ediyor: Sapir College, School of Audio & Visual Arts (İsrail) ve University of Edinburgh, Film Studies (İskoçya)
-
Farklı bakış açıları ile bir film çözümleme
Bu bölümde Reha Erdem’in KOCA DÜNYA filmi Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nejat Ulusay, Stony Brook University, New York’tan Yard. Doç. Dr. Zeynep Seyran, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Afif Ataman ve Kastamonu Üniversitesi’nden Araş. Gör. Şeyma Balcı’nın katılımıyla çok yönlü olarak tartışılacak.
-
Festival Salonları
Festival filmleri Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Sinema Anadolu’da ve Kanatlı AVM CinemaPink’te gösterilecek. Festival filmlerinin biletleri, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü, Sinema Anadolu ve Kanatlı AVM CinemaPink gişelerinden günlük olarak satışa sunulacak. Kısa filmler ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşacak.
-
Askıda Bilet var mı?
Sinema Anadolu'da her yıl olduğu gibi bu yıl da askıda bilet uygulaması yapılacak. Bu uygulama ile izleyiciler diledikleri kadar bilet ücretini askıya bırakabilecek ve bu sayede ekonomik durumu uygun olmayanlar da diledikleri kadar film izleyebilecekler.
-
Konserler
Bu yıl festival, 6 Mayıs Cumartesi akşamı Dublin Performance Stage’de 21.00’da Hediye Güven ve 23.00’da Undercover ile açılışını kutluyor. Festival, 14 Mayıs Pazar akşamı ise yine Dublin Performance Stage’de 21.30’da Jungledak konseri ile kapanış yapıyor.
-
Sergi
Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinin afişleri 19. Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında sergilenecek. 8 Mayıs Pazartesi günü saat 13.30’da Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Yeşilçam Film Afişleri Sergisi’nin açılış kokteyli düzenlenecek. Sinemaseverler 13 Mayıs Cumartesi gününe kadar sergiyi gezebilecekler.