Odunpazarı faaliyet raporu oylandı

Başkan Kurt, faaliyet raporuna ilişkin AK Partililerin ‘3 yılda hiçbir yatırım’ yapılmamış eleştirilerine ‘el insaf’ diyerek yanıt verdi.

Odunpazarı Belediyesi’nin 2016 yılı faaliyet raporu, AK Parti grubunun ret oyuna karşılık, oyçokluğuyla kabul edildi. AK Parti Grup Sözcüsü Ahmet Yapıcı, faaliyet raporuna ilişkin eleştirilerini sundu.
 
Meclise ‘para’ diye gelmeyin
Yapıcı, “Belediye şirketinin gelir tablosunu incelediğimizde 2016 yılında belediye için bir kara delik olma yolunda olduğu gözlemlenmekte. Faaliyete başladığı ilk yılda 658.448 lira zarar etmiş. Tereddüt ettiğimiz konu Büyükşehir Belediyesi şirketleri gibi her yıl zararın katlanarak büyümesidir. 2016 yılı bilançosunu incelediğimizde geçen yıl yapmış olduğumuz sermaye artırımının şirket bilançosuna yansımadığı görülmüştür. Bu iki durum şirketin iyi yönetilmediğinin kanıtıdır. Ayrıca, şirketin cari oranı 0.35 olarak gözükmektedir. Bu değer şirketin borç ödeme yeteneğinin oldukça düşük olduğu anlamını taşımakta. Şimdiden uyarıyorum. Kısa süre sonra belediye meclisine para diye gelmeyin” dedi.
 
Hamamyolu eleştirisi
Odunpazarı Belediyesi’nin Hamamyolu projesini de eleştiren Yapıcı, bölgenin ağaçtan arındırılmış, beton yığını haline dönüşeceğini savundu.
 
Yol çalışmalarında azalma var
Ham yol çalışmalarında 2015 yılına göre 2016 yılında yüzde 10 civarında azalma olduğuna  dikkat çeken Yapıcı, “Yol kaplama çalışmalarında 2015 yılına göre 2016 yılında yüzde 15 ile yüzde 18 arasında azalma olmuştur. Tretuvar kaplama çalışmalarında yüzde 35’ler civarında bir azalma olmuştur. Yol tretuvar tamirinde kilitlitaş ve bordür tamiratında yüzde 50’ler nispetinde bir azalma olduğu görünmektedir. Cadde ve sokak düzenleme çalışmalarında ise 2015 yılına göre 2016 yılında yüzde 85’ler civarında azalma olmuştur” dedi.
 
Yeşil alan miktarı düşmüş
Park ve yeşil alan miktarında 2015 yılına göre 29.520 metrekare artış varken, ıslah edilen yeşil alan miktarlarında 50.390 metrekare azalma olmuştur. Yeni çocuk alanları sayısı 2015 yılında 19 iken, 2016 yılında bu sayı yüzde 15 olarak gerçekleştirilmiştir. Parklarda yapılan yeni spor alanları sayısı 2015 yılında 20 iken 2016 yılında yapılan yeni spor alanı sayısı 7’de kalmıştır” ifadelerini kullandı.
 
176 tane resmi plakalı aracımız var
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Yapıcı’nın eleştirilerine yanıt verdi. 
Kurt: ‘belediye hiçbir şey yapmamış, ortada yatırım yok’ demek hiç kimsenin inanmayacağı bir şey. Eskişehir’de şuanda Odunpazarı Belediyesi’nin 176 tane resmi plakalı aracı ve iş makinesi var. Eksik olabilir, yeterli olmayabilir ama hiçbir şey yok demek doğru değil.
 
Belediye olarak denetime açığız
Bugün hangi müfettiş gelirse gelsin, hangi denetimci gelirse gelsin düğmeye bastığı zaman Odunpazarı Belediyesi’nin bütün kayıtları bilgisayarda önüne gelir. Çakmış olduğumuz çivileri tek tek görmek lazım. Görmek lazım, objektif olmak lazım.
 
130 milyon lira borç ile teslim aldık
Biz Odunpazarı A.Ş. diye bir şirket kurduk. Bunun hesabının, kitabının gizli tarafı yok. Her şey açık. Belediyeler para basamadığına göre, kaynak yaratmanın bir formülü de borçlanmak. Biz de borçlanıyoruz. Biz Odunpazarı Belediyesi’nin teslim aldığımız zaman 130 milyon liraydı borcumuz, şimdi 110 milyon lira. Odunpazarı Belediyesi’nde nokta işler yapıyoruz.
 
Şuana kadar hiçbir işçimizin bizden alacağı yoktur
Odunpazarı Belediyesi’nde ‘işin kötü yönetilmesi, paranın çarçur edilmesi’ diye bir konu söz konusu değildir. 3 yılda işçi, memur ve çalışanlarımızın ücretlerinde bir gün dahi aksamadan ödeme yapılmıştır. Bu belediyede çalışan işçiler, iki ayda, üç ayda bir maaş alıyordu. Artık böyle bir şey yok. Emeğin hakkını zamanında, alnının teri kurumadan veren bir mantıkla hareket ediyoruz. Şuana kadar hiçbir işçimizin alacağı yoktur. Her türlü ikramiye ve tazminat dahil. Odunpazarı Belediyesi işçi dostudur. Emekten yanadır. Emeğin en yüce değer olduğunu her ortamda vurgular. Belediyemizde sendikasız işçi kalmamıştır.
 
Bizim illegal hiçbir işimiz olmaz
Kurt, imar kanununa aykırı yapılar yaptıkları yönündeki iddialara , “Bizim illegal hiçbir şeyimiz yoktur. Bizden önceki yönetim tarafından yapılan yapıları inceleyelim. Örneğin, 75. Yıl mahallesinde bir pazaryeri var. Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılmış. 5 yıldır, 75. Yıl Mahallesindeki insanlara hizmet veriyor. Pazaryerinin tapusu, Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Ruhsat yok, plan yok, proje yok. Ihlamurkent pazaryeri. İmar planında park yeri olarak görünüyor. Üstünde binalar var. Dede Korkut Parkı. Üstünde yapılan binalar, binaların ihalesi ile ilgili dedikodular, şaibeleri biliyoruz… Gündoğdu Mahallesi’nde bir pazaryerimiz var. Kapalı. Üstüne ihale ile bina yapmışız. O da planda park yeri. Vişnelik’te bir parkın üstüne çay bahçesi yapmış… Bunlar tencere dibin kara. Biz burada kamunun yararını düşünerek ve o yönetmeliklerin bize verdikleri hakları değerlendirerek, doğru bazı şeyleri yapmaya gayret ettik” yanıtını verdi.
 
Güneş enerjisi projemiz komisyonda bekliyor
“Ne yapmak istediniz de engelledik” eleştirilerine de yanıt veren Kurt, “Bu belediye Meclisi’nde bir şey olma ihtimali yok. Çünkü bu belediye Meclisi’nde Cumhuriyet Halk Partili solcular çoğunlukta. Burada engelleme şansınız yok. Siz de mantıklı bulduklarınızı, aklınıza yattıklarınızı destekliyorsunuz. Teşekkür ediyorum. Aldığımız kararların büyük bir bölümü oybirliği ile geçiyor. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gittiğimizde bu böyle olmuyor. İmar ile ilgili kararlarımız Büyükşehir’den geçiyor. Odunpazarı Belediyesi’nin yaklaşık ayda 100 bin lira elektrik gideri var. Bunu ortadan kaldırmak amacıyla bir güneş enerjisi sistemi kuralım, elektrik üretim belgesi alalım dedik. Bütün işlemleri tamamlanmasına rağmen Kasım ayından bu yana Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bekliyor.
 
3 yıldır Valiliğin atadığı kişilere para ödüyoruz
Yaklaşık üç yıldır, 8 tane arkadaşımız Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığında geçici görevle görevli. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu diyor ki; Geçici görevlendirme süresi 6 ayı geçemez. Ama Sayın Vali, Odunpazarı Belediyesi’nde ne kadar geçmiş dönemin müdürü varsa bunları aldı, Yatırım İzleme Koordinasyon Biriminde çalıştırıyor. Alternatif bir Odunpazarı Belediyesi yaratmaya çaba gösteriyor. Ama maaşı da bizden alıyor. Sosyal denge tazminatını da alıyor. Dava açtı, kazandılar. Dolayısıyla ayda 50 bin lira fazladan para ödüyoruz.
 
Türk Dünyası Vakfına açtığımız davaya kazandık
Türk Dünyası Vakfı bizden para istiyor. Diyor ki; ‘Sen bana 2,5 milyon lira vereceksin.’ Niye? ‘Ben öyle uygun gördüm’ diyor. Kanuna bakıyoruz, yönetmeliklere bakıyoruz diyorlar ki; ‘Odunpazarı Belediye Meclisinin bu amaçla koyduğu bütçe kadar aidatıdır.’ Biz bakıyoruz hiçbir bütçe koymamışız. Dava açtık. Davayı kazandık.
 
Parklardaki ucubeleri kaldıracağız
Görev sürem dolmadan küçük sanayi sitesini yapacağım. Hamamyolu projesi Eskişehir açısından öncelikli bir projedir. Bu projenin Türkiye’ye örnek bir katılımcılıkla yapıldığını hiçbiriniz inkar edemezsiniz. Alaattin Park’taki ucubeyi, Hicri Sezen Meydanı’ndaki ucubeleri, Karapınar Piknik Alanı’ndaki kötü görüntüleri de Hamamyolu’na paralel olarak kaldıracağız. Projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor.
 
Bizi izlemeye devam edin
Odunpazarı Belediyesi dikkat çekiyor, farkındalık yaratıyor. Eleştiriye açığım. Her eleştiriden bir şeyler alırım. Eleştirdiğiniz bazı şeylerin doğru olmadığını kabul etmeniz lazım. Çocuklarımızın, kadınlarımızın ve gençlerimizin geleceği için her türlü çalışmayı yapan, yapmayı hedefleyen bir belediyeyiz. Bu yaptığımız çalışmalar sonucunda İnsani Gelişmişlik Vakfı bir araştırma yapmış. Türkiye’de ulaşım ve temizlikte Odunpazarı Belediyesi’ni 150 ilçede birinci seçmiş. El insaf diyorum. Bizi izlemeye devam edin diyorum.
 
 
 
 
Haberler