Bakan Avcı, hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle yerli üreticiyi desteklediklerini anlattı. Bu kapsamda Eskişehir’imizin damızlık koç ve teke üretim merkezi yapmayı planladıklarını açıklayan Avcı, şunları söyledi; “En az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri kuracağız. Ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve damızlık hayvana yüzde 50 hibe vereceğiz. Küçükbaşta damızlık ihtiyacını bu merkezlerden temin edeceğiz. Türkiye’yi şap hastalığından ari hale getirecek tedbirler alıyoruz, bu konuda da üreticimizi rahatlatacağız. Hayvan barınağı yapımında yaşanan ruhsat alma ve sair problemleri en kısa zamanda gidereceğiz. Eskişehir'imize bir müjdemiz daha var. Eskişehir’de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız ve böylece 2017’de ilk yerli etçil anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız. Hamd olsun ülkemiz, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da hak ettiği konuma hızla geliyor. İnşallah sizlerin desteği ve teveccühü ile önümüzdeki dönemde daha güzel, daha hayırlı işler yapacağız.”
Konuşma ardından Bakan Avcı tarafından genç çiftçilere küçük baş hayvanlar teslim edildi.
HAYIRLARA VESİLE OLSUN
Bakan Avcı, hükümetin kırsal kalkınma kapsamında destek verdiği Eskişehirli genç çiftçilere 960 adet küçükbaş hayvan dağıtılacağını belirtti. Bu proje kapsamında Eskişehir’e 4 milyon 290 bin TL ödenek tahsis edildiğini belirten Avcı, “Bu kapsamda 77’si büyükbaş, 26’sı küçükbaş ve 40’ı da bitkisel üretim olmak üzere 108’i kadın, 35’i erkek olmak üzere 143 genç çiftçimiz projeden yararlanmaya hak kazanmış ve sözleşmeler imzalanmıştır. 40 Bitkisel Üretim Projesi tamamlanmış ve ödemeleri yapılmıştır. 24 Eylül 2016 tarihinde Seyitgazi ve Beylikova ilçelerimiz de projeden faydalanan 2 genç çiftçimize 40’şar adet Akkaraman ve Kıl Keçisi cinsi küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 4 Ocak 2017 tarihinde Genç Çiftçi Desteklemesinden 12 ilçemizde 77 genç çiftçiye toplam 462 adet büyükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bugün ise Genç Çiftçi Desteklemesinden 12 ilçemizde küçükbaş hayvan almaya hak kazanan 24 genç çiftçiye toplam 960 adet Pırıt-Pırlak cinsi küçükbaş hayvan dağıtımını yapıyoruz. Şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
35 MİLYON TL TARIMSAL DESTEK 148 MİLYON TL’YE ÇIKTI
“Eskişehirli çiftçilerimize 2002 yılında 35 Milyon TL tarımsal destek verilmiş iken, bu desteği yaklaşık 4 kat artışla 2016 yılında 148 Milyon TL’ye çıkardık. 2017 yılında Mart ayı itibariyle Eskişehir iline 66,2 Milyon TL destekleme ödemesi yaptık. Hükûmetlerimiz döneminde Eskişehir’e 225,1 Milyon TL hayvancılık olmak üzere toplam 1,3 milyar TL nakit, hibe desteği verdik. Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi kapsamında 2016 yılında biten toplam 143 projeye 4,4 Milyon TL destek verdik. Eskişehir ilinde Alpu, Günyüzü Ayvalı, İnönü Ovasını “Büyük Ova Koruma Alanı” olarak belirledik. Eskişehir’de, 21 proje kapsamında 260 bin 90 dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yem bitkileri desteğini artırdık. Eskişehir’e son 14 yılda 46,6 Milyon TL yem bitkileri desteği ödedik. Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında ulusal kaynaklar ile Eskişehir’e toplam 46,6 Milyon TL hibe sağladık. Bu hibeler ile Eskişehir’de toplam 92 tarımsal işletme/tesis kuruldu ve modernize edildi. 2.293 yeni makine ile ekipman alındı ve damla-yağmurlama sulama yatırımı yapıldı. 2003 - 2016 döneminde 27 tarımsal kalkınma kooperatifine 25,7 milyon TL düşük faizli kredi desteği verdik.”