Kadınların siyasete katılımını nasıl buluyorsunuz?
Çok düşük buluyorum. Yüzde 15’lik bir katılım var. Kadınlara seçilme hakkı verildiği tarihlerde bu oran yüksek iken sonradan çok düşmüştür. İlk defa bu dönemlerde 2010’lu yıllardaki seçimlerde bu oran yüzde 18’e yaklaştı. Şu an yüzde 15. Toplumun yarısı biz kadınlardan oluşuyor yüzde 49’u kadın, ama kadınların temsiliyeti yüzde15. Siyasette üst basamaklara çıktıkça orada kadınların sayısı azalıyor.
Kadınlar peki siyasette nasıl aktif bir şekilde rol alacak bunu önü nasıl açılacak?
İş dünyasında zaten aktifler kadınlar. Kota verileceğine, pozitif ayrımcılık yapılacağına, çalışmanın bir lütuf gibi sunulacağına onun hayatını kolaylaştıran imkânlar sunulmalı. Nedir bu imkanlar örneğin kreş gibi, daha farklı desteklerle kadının sorumluluğu paylaşılmalı. İş hayatında erkek egemen hava gittikçe kırılıyor. CIO oranı mesela çok düşük dünya ve Türkiye’de. Yönetim kurullarının tamamen erkeklerden oluşmasına karşıyım çünkü kadınların getirdiği çok farklı bir bakış açısı var. Kadınlar empati kurabiliyor, duygusal boyut ile yaklaşabiliyor. Nedir duygusal yaklaşım: Mesela ekonomik olarak bir politika gerçekleştiriyorsunuz bunun teknik boyutta getirisinin yanında kişilere ne gibi fayda sağlayacak. Kadın bunu görebiliyor. Denge olması lazım. Kadın ve erkek birlikte çalışmalı, her ikisinin de bakış açısı farklıdır. Kadın aynı anda birçok işi halletme becerisine sahip. Siyasette kadın olmak çok zor hele ki anne olmak çok daha zor. Çünkü bir gün sonrasını kestiremiyorsunuz. Belki de siyasette kadın sayısı biraz da bundan dolayı az. AK Parti pozitif ayrımcılığı gündeme getiren ve uygulayan bir parti. 10 Milyona yakın üyemiz var bunun yarısına yakını kadındır. Gerçekten kadınların omzunda giden bir siyaset var.
Kadın ve çocuğa yönelik şiddet ile ilgili çalışmalar yapılıyor mu?
Şiddet her yerde var maalesef toplumda. Şuan mecliste ciddi çalışmalar var. Ama bu şiddet ve taciz eğitimle sonlanacak bir durumdur. Caydırıcı yasalar olmalı. Kişiler kadına zarar vermeyi aklına dahi getirememeli. Kadınlara karşı suç işleyenlerle ile ilgili şu an gündemde iyi hal diye bir şey yok, kaldırıldı.
Eskişehir’de Referandum ne olur?
16 Mart itibari ile meclis kapanıyor ve biz milletvekilleri alanlarda olacağız. Ben Eskişehir’de yaptığım programlarda yeni anayasanın ne getirdiğini anlatmak istiyorum. “Evet” diyen de neden evet demesi gerektiğini bilsin “hayır” diyen de neden hayır demesi gerektiğini bilsin tek amacım bu. Her görüşe saygım var. Ben yeni anayasanın olumlu olduğuna inanıyorum elbette. Yeni anayasa kesinlikle bir rejim değişikliği değildir. İlk dört madde kesinlikle değişmiyor. İlk dört maddenin değişimine dair bir oylama olsa kesinlikle ben ret oyu veririm. Çok fazla bilgi kirliliği var. Tüm Türkiye’de evet çıkacağına inanıyorum ama Eskişehir ile ilgili bir tahminim yok. Eskişehir’de “evet” oylarının fazla çıkması için elimizden geleni yapacağız. Biz anlatacağız kararı halk verecek. Toplum kutuplaştıramamalı önemli olan budur. “Hayır” diyene de “Evet” diyene de aynı saygıyı gösteriyoruz tek şart neden “evet” neden “hayır” dediğini bilsin vatandaş.
"ESKİŞEHİR İLE İLGİLİ BİR TAHMİNİM YOK"
"ESKİŞEHİR İLE İLGİLİ BİR TAHMİNİM YOK"
Es Gündem 26 EditörSerbest Basın Bürosu’nda kadın gazeteciler ile bir araya gelen Eskişehir AK Parti Milletvekili Prof Dr Emine Nur Günay gazetecilerle sohbet etti. Gazetecilerin soru yağmuruna tuttuğu Günay, referandum ile ilgili ”Türkiye’de evet çıkar ancak Eskişehir ile ilgili bir tahmin yürütemiyorum” dedi.