KANSER HASTALIĞI SUİSTİMAL EDİLİYOR

Eskişehir Kanserle Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Altuğ Ulucan ve Hakan Çelikbilek, dernek görünümlü şirketlere karşı vatandaşları uyararak, kanser hastalığının suistimal edilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirttiler.

Eskişehir ve çevre illerde yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile adından sıkça bahsettiren Kanserle Yaşam Derneği, kanser derneklerinin isminin kullanılarak para toplanmasına karşı vatandaşlara çağrılarda bulundu. Çoğu para toplayan kişilerin maaş ya da prim karşılığı çalıştığı öne sürülürken, toplanan paraların akıbetinin belli olmadığı da anlatıldı.
Kanserle Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyesi Altuğ Ulucan, kanser hastalığının suistimal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Köylere kadar bağış adı altında paraların toplandığına dikkatleri çeken Ulucan, "Gazetelere, özellikle üniversite gençlerine dergi sattırmak için ilanlar veriliyor. Bizim kanserde farkındalık oluşturmak için yaptığımız bir proje vardı. Proje kapsamında Kütahya, Afyon, Bilecik ve Eskişehir’in tüm ilçelerini gezdik. İlçelerde bile dergi satanlara rastladık. Bu, tüm ilçelerin ortak sorunuydu. Her gittiğimiz yer öncelikle bize de tepki gösterildi. Bizi de dergi satıp bağış toplayacağız sandılar. Bizim kimliğimizi vatandaşlar öğrendiğinde, tepkilerini bu sefer dernek görünümlü şirketlere yönelttiler. Bunlar bizim gezdiğimiz ilçelerin dışında tüm Türkiye’de de faaliyetlerini sürdürüyorlar. Öğrencileri kullanarak boyama dergisi gibi bir şey sattırmaya çalışıyorlar. Genellikle satan kişilerin ellerinde bir tane dergi var. ’Son bir dergim kaldı’ diyerek onu da almamanızı sağlıyorlar. Bağış makbuzu gibi fişler vererek bu bedelleri topluyorlar. Bizimle karşılaşan çoğu kişi bundan şikayetçi olduğunu söylüyor. Kanseri suistimal ettikleri için aslında bizler de çok şikayetçiyiz. Şirket olarak açılıyorlar ve kanser ismini kullanıyorlar. Bu paranın ne kadarı kanser hastalarına ve kansere gidiyor onu da kimsenin bildiği yok. Ortada yapılan bir şey de yok. Ama çok yoğun bir şekilde ilçelere ve hatta köylere kadar taranarak bu paralar toplanıyor. Vatandaşlarımız bu suistimallere inanmasınlar. Hiçbir dernek kapı kapı dolanıp para toplamaz. Yani bizim dernek bağış makbuzumuz binamızdan dışarı çıkmaz. Bu ciddi bir hastalığın suistimal edilmesi bizlere çok fazla üzüntü veriyor" dedi.
"Ticari işletme oldukları ortaya çıktı"
Kanserle Yaşam Derneği kurucularından Hakan Çelikbilek ise, sokakta bağış toplayanlarla aralarında geçen bir anıyı paylaştı. O zamanlar kendisinin de kanser hastalığı ile savaştığını belirten Çelikbilek, şöyle konuştu;
"Biz bu derneği 2003 yılında kurduk. O zamanlar biraz da çocukluk döneminde olduğumuz için tam bilgilere sahip değildik. Sokakta dergi satıyorlardı. Neden dergi sattıklarını sordum. Bende kanser hastalığını atlattığım için, gerçekten kanser hastalarına yardımın gidip gitmediğini sormuştum. Biz olayın olduğu an dernekler masasını çağırdık. Bu dergi satanlar İzmir’den geldiklerini söylediler. Sonrasında ticari işletme oldukları ortaya çıktı. Bunlar hiçbir şekilde engellenemiyor ve yaptırım cezası almıyorlar. Kanser hastası olan hiçbir hastaya yardım edilmiyor. Bu da dernek olarak bizim en büyük mağduriyetimiz. Halkımız gelsinler ve Kanserle Yaşam Derneğini görsünler. Yapmış olduğumuz faaliyetleri sorsunlar. Hangi hastalara, ne gibi yardımlarda bulunduğumuzu öğrensinler. Buna göre adım atabilirler. Yardım edeceklerse öğrendikten sonra etsinler. Dergi satanlara da ne yaptıklarını sorsunlar. Bilinçsiz bir şekilde hiç kimseye para vermesinler."
Haberler