Odunpazarı Belediyesi’nde imar hukuksuzlukları

Yazarımız Ahmet Yapıcı, Odunpazarı Belediyesi'nin uygulamalarından kural ve kanun tanımadığını iddia ederek, soruyor "Böyle nereye kadar devam edecek?" İşte Ahmet Yapıcı'nın yazısı...

Ahmet Yapıcı'nın  " Odunpazarı Belediyesi’nde imar hukuksuzlukları" başlıklı yazısı:
 Hukuk herkesi bağlar, kanunlara herkesin uyması hukuk devletinin en önemli özelliğidir.
Hukuk herkesi bağlar, kanunlara uymak zorunlu, evet ama en çok da kanunları uygulamak durumunda olan kurumları bağlar.
Düşününki imar kanunları uygulamak görevi olan belediyenin kendisi buna uymuyorsa vatandaştan imar kanununa uymasını beklemesi ne kadar etik, ne kadar ahlaki ?
Odunpazarı Belediyesi ‘ben yaptım’ oldu mantığı ile kanun ve kural tanımadan hukuksuzluğu devam ediyor.
Vatandaş başını sokmak için yaptığı binada iki santim imar dışına taşsa anasından emdiği sütü burnundan getirene kadar her türlü eziyeti yapıyorlar. Köyde yaşayan bir vatandaş bahçesinin bir köşesine bir kuruluk yapsa yahut 3-5 tavuğunu beslemek için bir kümes yapsa,  ‘imar kanununa aykırı’ diye belediye ekipleri anında baskın yapıp adama eroin kaçakçısı muamelesi yapıp rezil rüsva ediyorlar.
Ama kendileri Büyükşehir Belediyesi’nin göbeğinde imar alanına kentte yeteri kadar yeşil alan olsun diye konulan ve imar planlarında  park (yeşil alan) olarak gözüken bir alanda; Odunpazarı Belediyesi imar kanununa aykırı işlem yaparak bir nevi kaçak yapılar yapıyorsa bunun hesabını kim verecek, bu kaçak yapıları denetleyecek,  gerektiğinde ceza yazacak veya kendilerinin vatandaşa yaptığı gibi imar kanunlarının gereğini yapacak bir kurum kuruluş yok mu ? Dağ başımı burası, elinde güç olan her istediğini, aklına her geleni kanun kural tanımadan yapmaya devam mı edecek?
Anayasa, ‘kanun önünde herkes eşittir’ der, ama bakıyorum sosyal demokrat olduğunu iddia Odunpazarı Belediyesi’ni yönetenler biraz daha eşit.
Odunpazarı Belediyesi’nin bu imar hukuksuzlukları nedir diye baktığımızda hemen göze çarpan konular.
1-Atatürk Bulvarı üzerindeki belediyeye ait olan Migros binası olarak bildiğimiz yapıda sergi salonu düzlenmesi yapılırken imar kanununa aykırı olarak yapı yaklaşma mesafesine imalat ve inşaat yaparak binaya dahil edildi.
2-Zümrüt Park olarak bilinen Emek Mahallesindeki parkın etrafını duvarla çevirerek içerisine imar kanununa aykırı olarak inşaat yapıldı. Sosyal tesis olarak kaçak binanın açılışı yapıldı.
3-EMKO’da, Van Sokak -Zonguldak Sokak arasında kalan imar planlarında park olarak görülen alanın etrafını yüksek duvarla çevirerek içerisine 34 adet yapı ve 1 idare binası niteliğinde tesis yapılmakta parklarla ilgili neler yapılacağı tip imar yönetmeliğinin 14.maddesinde düzenlenmişti.  Şöyle ki;
 ab) Parklar: İmar planı ile belirlenmek ve mevcut ağaç dokusu dikkate alınarak tabii zemin veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma ve bitkilendirme için yeterli derinlikte toprak örtüsü olması ve standartları sağlaması kaydıyla otopark ve havuz ile açık spor ve oyun alanı, umumi hela, 1 katı, h=4,50 m.’yi ve taban alanı kat sayısı toplamda 0,03’ü geçmemek, sökülüp takılabilir malzemeden yapılmak kaydıyla; açık çay bahçesi, büfe, pergole, kameriye, muhtarlık, güvenlik kulübesi, sporcu soyunma kabinleri, taksi durağı, trafo gibi tesislerin yapılabildiği, kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı alanlardır” denilmektedir.
Görüldüğü gibi yönetmeliğin hükmü açık. Parklara yapılacak tesislerin özellikleri ayan beyan ortada dururken bu yapılan uygulamalar neyin nesi oluyor. Bu hukuk tanımazlıklar ne kadar devam edecek. Eskişehir’in imarından sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi müdahale etmek için neyi bekliyor. Yoksa Büyükşehir yetkilileri iç işleri ile uğraşmaktan şehirde neler oluyor diye bakmaya fırsat mı bulamıyorlar?
Türkiye bir hukuk devletidir. Ve Eskişehir’de de hukukun tüm kuralları uygulanıyor dedirtecek bir yetkili aramak benimde hakkım olsa gerek.
 

 
 
 
 
 
 
 
Haberler