İbrahim Arslan'ın "MİLLETVEKİLİ SAYISI 600 OLURSA NE OLUR?" başlıklı yazısı:
Hepimiz son günlerde iyiden iyiye, Anayasa değişiklikleriyle ilgili konulara yoğunlaştık. Değişiklikler üzerinde farklı hassasiyetlerle, farklı tartışmalara tanık oluyoruz.
Bu yazımda, anayasa değişiklikleriyle ilgili süren tartışmaların gölgesinde kalan bir konu olan, milletvekili sayısının 550’den, 600’e yükseltilmesinin olası siyasal etkilerine yer vermeye çalışacağım.
TÜİK’in nüfus verilerini açıklamasıyla birlikte, illerin çıkaracağı milletvekili sayıları da izleyen günlerde, YSK tarafından yeniden belirlenerek ilan edilecek.
Mevcut Anayasamıza göre milletvekili sayımız 550.
Açıklanan yeni nüfus sayılarına göre; Adıyaman, Erzurum, Tunceli, Van ve Yozgat illeri birer milletvekili daha az, Antalya, Gaziantep, Kocaeli, Kütahya ve Tekirdağ illeriyse birer milletvekili daha fazla çıkaracaktır.
Bildiğiniz üzere, Anayasa değişiklikleri içinde milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını düzenleyen de bir madde var. Yapılacak olan halkoylamasında anayasa değişiklikleri kabul edilirse, yeni nüfus sayılarına göre illerin çıkaracağı milletvekili sayıları da değişecek.
Bu değişiklik gerçekleşirse; İstanbul 9, Ankara 4, Antalya-Bursa-Gaziantep-İzmir-Mersin-Kocaeli ve Şanlıurfa 2’şer, Adana-Afyonkarahisar-Ağrı-Aksaray-Aydın-Balıkesir-Batman-Denizli-Diyarbakır-Edirne-Elazığ-Karabük-Karaman-Kayseri-Hatay-Konya-Kütahya-Manisa-Muğla-Muş-Ordu-Tekirdağ ve Yalova illeri ise 1’er milletvekili daha fazla çıkaracaklar.
Bildiğiniz gibi, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçimlerde AKP 317, CHP 134, HDP 59 ve MHP 40 milletvekili çıkarmıştı.
Anayasa değişikliği kabul edilmez ve milletvekili sayısı 550 olarak kalırsa, illerin yeni milletvekili sayılarının 1 Kasım seçim sonuçlarına göre partilere dağılımı bakın nasıl gerçekleşiyor!
Erzurum ve Yozgat illerinde 1’er milletvekili daha az, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ise 1’er milletvekili daha fazla çıkaracak olan AKP’nin; toplam milletvekili sayısında herhangi bir değişiklik olmuyor ve yine 317 de kalıyor.
Tunceli’de bir milletvekili kaybederken, Tekirdağ’da bir milletvekili fazla çıkaracak olan CHP’nin; toplam milletvekili sayısında da herhangi bir değişiklik olmuyor ve yine 134’de kalıyor.
Antalya ve Kütahya’da birer milletvekili fazla çıkaracak olan MHP’nin; toplam milletvekili sayısı 40’dan, 42’ye yükseliyor.
Adıyaman ve Van illerinde birer milletvekili daha az çıkaracak olan HDP’nin; toplam milletvekili sayısı ise 59’dan 57’ye düşüyor.
Yani, Anayasa değişiklikleri kabul edilmez ve milletvekili sayısı 550 olarak kalırsa, İllerin çıkaracağı yeni milletvekili sayılarına göre, (1 Kasım seçim sonuçları baz alınarak yaptığım hesaplamalarda) partilerin çıkaracağı milletvekili sayılarında neredeyse hiç değişiklik olmuyor.
Peki, anayasa değişikliği kabul edilir ve milletvekili sayımız 600’e yükselirse, partilerin milletvekili sayıları nasıl değişiyor? Bir de buna bakalım.
1 Kasım seçim sonuçlarına göre;
AKP; İstanbul’da 4, Ankara’da 3, İzmir-Gaziantep ve Kocaeli illerinde 2’şer, Afyonkarahisar-Balıkesir-Bursa-Karaman-Konya-Karabük-Ordu-Şanlıurfa ve Yalova illerinde birer olmak üzere 22 milletvekili daha fazla çıkararak, toplam milletvekili sayısını 317’den, 339’a,
CHP; Adana-Antalya-Aydın-Bursa-Denizli-Edirne-Hatay-İstanbul-Muğla ve Tekirdağ illerinde birer olmak üzere 10 milletvekili daha fazla çıkararak, toplam milletvekili sayısını 134 den, 144’e,
MHP; Ankara-Aksaray-Antalya-Elazığ-İstanbul-Kayseri-Kütahya-Manisa ve Mersin illerinde birer olmak üzere 9 milletvekili daha fazla çıkararak, toplam milletvekili sayısını 40’dan, 49’a,
HDP ise; İstanbul’da 3, Ağrı-Batman-Diyarbakır-Mersin-Muş ve Şanlıurfa illerinde birer olmak üzere 9 milletvekili daha fazla çıkararak, toplam milletvekili sayısını 59 dan, 68’e,yükselmektedir.
Bu düzenlemeden en fazla iktidar partisinin yararlanacağı çok açık değil mi? Sizlere sunmaya çalıştığım bu hesaplamalarımdan, milletvekili sayısının neden 600’e yükseltildiğini şimdi anladınız mı?
Okura önemli not; yazımda yer verdiğim sayısal veriler, tamamıyla kendi hesaplamalarımdan oluşmaktadır. Bu hesaplamalarda; TÜİK’in yayımladığı nüfus verileri ile YSK’nın ilan ettiği 1 Kasım seçim sonuçlarından yararlanılmıştır.
MİLLETVEKİLİ SAYISI 600 OLURSA NE OLUR?
MİLLETVEKİLİ SAYISI 600 OLURSA NE OLUR?
Es Gündem 26 Editörİbrahim Arslan, milletvekili sayısının neden 600'e yükseltilmek istenmesinin gerekçelerini yazdı.