Eskişehir Baro Başkanı Elagöz: Yeni adli yıl, yeni hukuksuzluklara gebedir

Yeni adli yıl açılışı yapıldı. Adli yıl açılış törenlerinde konuşan baro başkanı Mustafa Elagöz, “Anayasanın fiilen olmadığı, anayasanın tanınmadığı bir süreçte bizler bugün burada içimiz buruk bir şekilde yeni bir adli yıl açılışını gerçekleştiriyoruz. Hal böyle iken yeni adli yıl, yeni hukuksuzluklara gebedir” dedi.

Meslektaşlarına yönelik olarak “Adli yıl açılışı münasebetiyle sizlere 6. ve son kez hitap ediyorum” diyen Elagöz, Atatürk’ün “Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, Devlet halinde varlığı kabul olunamaz” sözünü hatırlatarak, “Kurucu liderimizin bu anlayışı karşısında 100 yılını geride bırakan Cumhuriyetimizde ,gelinen aşamada halk, adalete olan inancını kaybetmiştir” dedi.

Hukuk yoksa ortada bir devlette olmayacağını belirten Elagöz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Böyle bir yapıda devletin varlığından bahsedemezsiniz. Devlet hukuka saygılı olmak zorundadır.

Maalesef adil olmayan bir düzende ve kaotik bir ortamda yaşıyoruz. Halkımız adalete olan inancını yitirdi. Adalet dağıtmakla görevli olanlar adalet dağıtamaz duruma geldi.

Hukuk devleti anlayışından uzaklaşan yöneticilerin olduğu bir devlet düzeninde kişi hak ve hürriyetlerinden , insan haklarından, demokrasiden ve adaletten bahsedemezsiniz.

Hukukun işlemediği yada işletilmediği bir düzende hiçbir yurttaşın ne can güvenliğinden, ne de hukuk güvenliğinden bahsedebiliriz.

Bugüne kadar yargıyı güçlendirmek adına güya 9 kez yargı reformu adı altında paketler açıklandı. Bu paketlerde savunma makamındaki biz avukatlara ilişkin nasıl bir iyileştirme getirildi. Savunmanın güçlendirilmesi gerekirken yok sayıldığı bir yargılama sisteminden adalet çıkmaz, çıkamaz. Hukuk sistemimizdeki kangren olmuş yaralar ve buna bağlı ortaya çıkan adaletsizlikler tüm ülkeyi kanser gibi sarmış durumda. Anayasanın fiilen olmadığı, anayasanın tanınmadığı bir süreçte bizler bugün burada içimiz buruk bir şekilde yeni bir adli yıl açılışını gerçekleştiriyoruz. Hal böyle iken yeni adli yıl, yeni hukuksuzluklara gebedir. Unutulmamalıdır ki; Adalet bir gün herkese lazım olacaktır.

Haberler