EOSB Başkanı Küpeli :Eskişehir’de sosyal konutlar artmalı, yaşam maliyetleri düşürülmeli

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir'in sanayi ve üniversiteler açısından sahip olduğu potansiyelin yanı sıra, uygun yaşam koşulları sunan bir kent olarak daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Küpeli, Eskişehir'in özellikle çalışma çağındaki nüfus için bir çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Eskişehir olarak aldığımız ve verdiğimiz göç arasındaki farkı artırmalıyız. Kontrollü bir şekilde Eskişehir’i nitelikli ve çalışma çağındaki nüfus için cazip bir şehir yapmalıyız" dedi.

Eskişehir’in artan yeni sanayi yatırımları ve ticaret hacmi bakımından daha fazla nitelikli ve kalıcı göç alması gerektiğini belirten Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli “TÜİK verilerine göre şehir olarak adlığımız göç ile diğer illere verdiğimiz göç rakamlarını karşılaştırdığımızda 2018-2023 yılları arasındaki 6 yıllık dönemde Eskişehir’e toplam 217 bin 254 kişinin göç ettiğini, aynı dönemde 183 bin 340 kişinin ise diğer illere göç ettiği görülüyor. 6 yıllık dönemde Eskişehir’in aldığı net göç sayısı 33 bin 914 kişi olmuş. Şehrimize gelen ile gidenler arasındaki fark bu kadar. Eskişehir olarak en çok göç aldığımız ve göç verdiğimiz iller ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara. Net göç verilerine göre şehrimizde kalan 33 bin 914 kişinin hangi sebeplerle burada kaldığına baktığımızda 11 bin 875 kişinin eğitim amaçlı olarak şehrimize gelen üniversite öğrencileri olduğu görülmekte. 3 Üniversitemiz özellikle üniversite çağındaki gençler açısından Eskişehir’in bir çekim merkezi olduğunu ve net göç almada önemli bir fark yarattığı ortada. Diğer başlıca göç nedenlerine baktığımızda ilk sırada aile fertlerinden birine bağımlı göç eden sayısı net 6 bin 480 kişi iken, ikinci sırada daha iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle Eskişehir’e göçle gelen sayısı ise net 5 bin 314 kişi olduğu görülüyor. Ancak iş amaçlı göç verilerine baktığımızda, Eskişehir’in özellikle işgücü amaçlı olarak çok daha cazip bir hale getirilmesi gerektiğini görüyoruz” diye konuştu.

Sanayimiz çalıştıracak işgücü bulmakta sıkıntı yaşıyor

Eskişehir’in sanayide istihdam edilecek nitelikli işgücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini belirten Başkan Küpeli, “Yönetimi olarak göreve geldiğimiz 2017 yılından bu yana yaptığımız çalışmalarla, OSB’ye çok sayıda sanayi tesisleri kazandırdık. Büyük yatırımların Eskişehir’e gelmesini sağladık. Üzerinde çalıştığımız görüşmeleri devam eden yeni ve önemli yatırımlarda yolda. Yatırıma açtığımız yeni OSB alanları beklediğimizden çok daha hızlı bir şekilde doldu ve bu sanayi tesisleri hızla üretime geçiyorlar. Biz yönetime geldiğimizde OSB’de çalışan sayısı 40 bin kişiydi. Şimdilerde çalışan sayımı 49 bini geçti. Yapımı süren 242 sanayi tesisimiz var. Önümüzdeki 2 yılda OSB’de devreye girecek yeni tesislerle birlikte en az 7-8 bin kişiye yeni iş imkânı sağlamış olacağız. Ancak net göç sonuçları ve nüfus artış verilerini incelediğimizde sanayi kuruluşlarında çalışacak yeni işgücünü bulmakta iler ki yıllarda daha da zorlanacağımız ortaya çıkıyor. Her geçen gün daha fazla sayıda nitelikli işgücüne ihtiyacımız olduğu açık” şeklinde konuştu.

Eskişehir’de sosyal konutlar artmalı, yaşam maliyetleri düşürülmeli

Küpeli, şehirdeki iş gücü eksikliğinin sanayi sektörü üzerinde yarattığı olumsuz etkileri vurgularken, bu sorunun çözümü için şehirde acil adımlar atılması gerektiğini belirtti. Küpeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda bile birçok sanayi kuruluşumuz yeterli sayıda çalıştıracak işgücü bulamadığı için vardiya sayısını arttıramıyor. Artan bu talebin karşılanması ve yeni nitelikli işgücü temin edebilmemiz için Eskişehir’in, çalışanlar açısından pahalı yaşam maliyetleri optimum düzeyde olan cazip bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Bunun için özellikle kent merkezinde yeni konut üretiminin çok hızlı arttırılması gerekiyor, yıllardır yeni konut arzı çok azaldığı için ev kiraları gereğinden fazla yükselmiş durumda, buda çalışan kesimleri çok ciddi oranda zorluyor, yaşam maliyetlerinin yükselmesi özellikle mavi yaka çalışanlarımız açısından büyük bir sorun yaratıyor. Son yıllarda sürekli azalma eğiliminde olan özelikle sosyal konut üretiminin kamu ve yerel yönetimler eliyle çok hızlı arttırılması, yıllardır kent merkezine sıkışan ticaretin ve hizmetlerin hızla şehrin birçok noktasına yaygınlaştırılması ve kaydırılması, şehir merkezine inmeyi gerektirmeyen tüm sosyal imkanların içinde bulunduğu yeni yaşam merkezlerinin acilen ve planlı bir şekilde oluşturulması gerekiyor. Şehrimizdeki karar alıcı makamlar tarafından iş birliği içinde şehrin geleceği düşünülerek, özellikle sanayimize yakın lokasyonlarda bu tür yeni yaşam merkezlerinin oluşturulması için hızla adımlar atılırsa hem şehir ekonomisine hem de sanayimizin geleceğine çok büyük bir katkı sağlanmış olur.”

Şimdiden kalıcı adımlar atılmaya başlanmalı

Başkan Küpeli açıklamasın sonunda ise “Eskişehir’in bu yıl sonunda ihracatının 4,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye’de en fazla ihracat yapan 12’nci iliz ve üretime başlayan yeni sanayi kuruluşlarıyla birlikte 2030 yılına vardığımızda ihracatımızın en az 7-8 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Bu kadar büyük ihracat rakamlarına ve üretim gücüne ulaşabilmemiz için çok daha fazla yeni işgücüne ihtiyacımız olduğu ortada, bu nedenle de Eskişehir’i her kesim için yaşam şartlarının uygun ve ucuz olduğu, ülkemizin örnek gösterilen sosyal ve ekonomik yaşam koşulları açısından önemli bir çekim merkezi haline getirmemiz için hızla harekete geçmeli, ortak akılla hareket etmeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Haberler