Başkan Küpeli: Bölgemizde çalışan kadın sayısında artış yaşanacak

Mesleki eğitim konusunda başarılarıyla ve istihdama sunduğu büyük katkı ile Türkiye'ye örnek olan Mesleki Edindirme ve Geliştirme Merkezi’ne (MEGEM A.Ş.) başvuran ve eğitim gören kadın kursiyer sayısında ciddi artış yaşanıyor.

Eskişehir OSB bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM A.Ş.) sanayi sektöründe yaşanan ara eleman ve istihdam sorununa çare olmaya devam ediyor. Mesleki eğitim konusundaki tecrübesi ve istihdama sunduğu katkı ile örnek gösterilen MEGEM’de son yıllar da eğitim alan ve işe yerleştirilen, kadın kursiyer sayısında ciddi artış yaşanıyor. 35. dönemde "Kalite Kontrol ve CMM Ölçüm Operatörlüğü, CNC Tezgâh Operatörlüğü, Kaynak Operatörlüğü, Makine Bakım Operatörlüğü ve Montaj Operatörlüğü" bölümlerinde toplam 30 kadın kursiyer eğitim alırken, birçoğu kurs bitmeden sanayi kuruluşlarında iş sahibi oldular.

Geliştirdiğimiz projelerle kadınları sanayide rol almaya teşvik ediyoruz

Sanayiye kadın eli değmesini istediklerini ve projeler geliştirdiklerini söyleyen Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, “Bölgemizde toplam çalışan sayısı 49 bin kişi, bunun yaklaşık yüzde 25'ini kadınlar oluşturuyor. Amacımız bu oranı daha da artırmak. Sanayiye kadın eli değsin diyoruz ve bu amaçla önemli projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi (KASGA) bu projelerden biri ve ödüllü bir projemiz. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle gerçekleştirdiğimiz projemizle, meslek sahibi olmak isteyen ve dezavantajlı gruplarda yer alan kadınlar MEGEM bünyesinde aldıkları eğitimler sonrasında meslek sahibi oldular. Ayrıca, bölgemizde üretim yapan firmalarla yaptığımız iş birliği protokolleriyle kadın çalışan sayısını artırmayı ve daha fazla alanda kadının istihdam edilmesini hedefliyoruz” dedi.

“MEGEM bünyesinde açtığımız yeni bölümlerle birlikte eğitim alan kadın sayısında artış gözlemliyoruz, bu da bizi memnun ediyor” diyen Başkan Küpeli, “Kadınlarımız sanayide, üretimin tüm aşamalarında çok verimli ve titiz çalışıyorlar. Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi ve benzer projeler aracılığıyla daha fazla kadın kursiyere eğitim vererek, bölgemizdeki kadın çalışan sayısını artırmaya devam edeceğiz. Eskişehir sanayinin yıllık 2 bin 500 civarında yeni işgücüne ihtiyacı var. Bu rakamın içinde kadın çalışan sayımızı ne kadar çok arttırırsak, sanayimizdeki üretim verimi o kadar fazla artacaktır" şeklinde konuştu.

Bölgemizde çalışan kadın sayısında artış yaşanacak

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve MEGEM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samet Özkaya, merkezin 2009 yılından beri Eskişehir'de ara eleman sorununa başarılı bir şekilde çözüm sunduğunu vurguladı. Yüzde 98 istihdam oranı ile gözleri üzerine çeken merkezde son yıllarda kadın kursiyerlerin sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Özkaya, "Kadın kursiyerlerimizin sayısındaki bu artış bizi son derece memnun ediyor. 35. dönem eğitimlerimiz sona ermek üzere. Bu dönemde 108 kursiyerimizin 30'u kadınlarımızdan oluşuyor. MEGEM olarak her yıl 400'ün üzerinde kişiyi eğitip istihdam ediyoruz. Hedefimiz bu rakamı en kısa sürede yeni yatırımlarla 750'ye çıkarmak. Bu artışla birlikte kadınların eğitim gördüğü sayıda önemli bir artış yaşanacak ve bölgemizde çalışan kadınların oranı da belirgin bir şekilde artacak. Yapılacak çalışmalarla kadın kursiyer sayımızı daha arttıracağız. Sanayimizin yeni işgücüne özellikle de her alanda çok verimli çalıştıklarını gördüğümüz kadın işgücüne çok ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

5 bölümde 30 kadın kursiyer eğitim aldı

MEGEM Direktörü Aytekin Sayal ise bu dönemde diğer kurs dönemlerine kıyasla her bölümde daha fazla kadın kursiyerin eğitim aldığını belirterek, “Önceden Kalite Kontrol ve CMM Ölçüm Operatörlüğü Bölümü kadınların en çok tercih ettiği bölüm olurken bu dönem Kaynak Operatörlüğü Bölümü dahil olmak üzere her bölüme başvuran kadın kursiyerlerimiz oldu. Ve sayılarında da ciddi bir artış söz konusu. 5 bölümde toplam 30 kadın kursiyerimiz eğitimlerini yakın zamanda tamamlayarak, sanayide çalışmaya başlayacaklar” şeklinde konuştu.

Stresimi kaynak yaparak atıyorum

MEGEM’de eğitim gören Benay Sarı verimli bir kurs dönemi geçirdiğini ve kurs bitmeden iş bulduğunu aktararak, “Kaynakçılık sektörünün önünün çok açık olduğunu düşündüğüm için MEGEM’e başvurdum. Burada 2,5 ay boyunca teorik ve pratik eğitimler aldık. İlk olarak elektrot kaynağı ile kaynak nasıl yapılır onu öğrendik. Daha sonra gaz altı kaynağı, köşe ve alın kaynağını öğrendik. Eğitim bitmeden Eskişehir OSB’de bir sanayi kuruluşunda iş buldum. Birkaç hafta sonra orada işbaşı yapacağım. Çok mutluyum” dedi.

Kaynakçılığın erkek mesleği olmadığını her kadının bu mesleği rahatlıkla yapabileceğini ifade eden Sarı, “Ağır ve zor bir meslek ama bana göre çok keyifli bir meslek. İşsiz kalma olasılığınız çok az. Ben stresimi kaynak yaparak atabiliyorum. Kadınlar olarak asla korkmamalıyız. Her kadının çok rahat yapabileceği bir meslek dalı. Bütün meslek dallarında çok fazla kadın çalışan olmalı” diye konuştu.

Kadınlar olarak hiç korkmamalıyız

37 yaşındaki Saadet Kaya kadınların kaynakçılık sektörüne daha yatkın olduğunu söyleyerek, “Daha önce maden sektöründe çalıştım. Ustalık belgem olmadığı için o sektörde yükselemedim. Önceden kaynakçılığa da bir merakım vardı. İŞKUR sayesinde MEGEM ile tanıştım. Eğitimimiz 2,5 ay sürdü ve bu dönem benim açımdan çok verimli geçti. Ve sonunda da MEGEM’de aldığım bu kurs sonucunda OSB’de iş buldum. Kadınlar olarak hiç korkmamalıyız. Artık bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Kadınlar olarak biz her işin üstesinden geliriz. El becerisi olarak kaynakçılık sektörüne daha yatkınız. Kendilerine güvendikleri an tüm kadınlar için kaynakçılık çok kolay bir meslek. Sadece erkek mesleği, olarak değerlendirilmemeli” şeklinde konuştu.

Hamur yapmak nasılsa makine kullanmakta aynı

“Hamur yapmak nasılsa makine kullanmakta aynı” diyen kursiyer Tuğba Çeliktepe, “Teknik ressamım, pandemi döneminde işsiz kaldım. CNC Operatörlüğü mesleğime yakın olduğunu düşündüğüm için MEGEM’e başvurdum ve başvurum kabul gördü. Bizi çok iyi eğitim sürecinden geçirdiler. Çok keyifli bir kurs dönemi oldu. Sanayide çalışan kadın sayısının artması arzumuz. Hiç çekinmesinler, ilk başta benim de gözüm korkmuştu acaba başarabilir miyim diye. Hamur yapmak nasılsa makine kullanmakta aynı. Öğrendikten sonra gerisi geliyor. Kursta süreç ilerledikçe keyif alıyorsunuz. Zamanla korkulacak bir durum olmadığını anlıyorsunuz. Güzel bir kurs dönemi yaşadım. Kadınlar olarak, erkeklerin yaptığı her işi bizler yapabiliriz” ifadelerinde bulundu.

Bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum

Sanayi sektöründe ilk defa çalışacak olan Büşra Çamlıbel, “Gazi Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü mezunuyum. Lisansımı sağlık yönetimi üzerine yapıyorum. Sanayi sektöründe zaman ve tecrübeyle birlikte kendimi daha geliştirebileceğimi düşündüğüm için tercih ettim. Titiz biri olduğum için Kalite Kontrol Birimini tercih ettim. MEGEM’de çok güzel bir eğitim süreci geçirdik. Teknoloji geliştiği için sanayide artık çok fazla beden gücüne ihtiyaç duyulmuyor. Kadınların çok rahat bir şekilde sanayi sektöründe çalışabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

MEGEM sayesinde bir mesleğim oldu

Lise eğitiminin ardından sanayi sektörüne yönelen MEGEM kursiyerlerinden Kayra Acartürk tereddütlerine karşın kursun çok verimli geçtiğini ileterek, “Üniversite sınavına girdiğimde kendime uygun bir bölüm bulamadım. Sonrasında bir tanıdığım aracılığıyla MEGEM ile tanıştım. Buraya hem sanayi ortamı oluşu hem bir meslek öğrenebilir miyim diye çok tereddütlü geldim, çünkü hiçbir deneyimim yoktu. Ancak eğitmenimiz sağ olsun bize çok yardımcı oldu. Hem eğitim olarak hem özgüven olarak verimli bir süreç yaşadım” dedi.

Pratik yaparak bilgilerimi pekiştirdim

Afyon Kocatepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olan Yağmur Erdem, bilgilerini pekiştirmek ve uygulamalı eğitim almak için MEGEM’e başvurduğunu söyleyerek, “2023 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Makine Bakım Bölümünü mezun olduğum bölümle ilgili olması, bilgilerimi pekiştirmek ve pratik kazanmak, uygulamalı eğitim alabilmek için tercih ettim. Kurs çok verimli geçti” dedi.

Sanayide çalışan kadın sayısında son yıllarda yaşanan artışın sevindirici olduğunu belirten Erdem, “Sanayi sektöründe çalışan kadın sayısında son yıllarda önemli bir artış var. Sanayide neredeyse işlerin birçoğu biz kadınların yapabileceği işler. Çekinecek bir durum yok, her kadın bu işleri çok rahat yapabilir” diye konuştu.

Haberler