Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı.

KESK Eskişehir Şubeler Platformu, 11 Aralık’ta Meclis’e gelecek 2024 bütçe yasa teklifine ilişkin Yediler Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

KESK Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada, ülkeyi yönetenler tarafından daha önce yapılan “2023’te kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olacağı, işsizliğin yüzde 5’e, enflasyonun ise tek basamaklı rakamlara ineceği” sözleri anımsatılarak, yoksullaşmanın her geçen gün giderek arttığına işaret edildi. İşsiz sayısının 9 milyona yaklaştığının belirtildiği açıklamada, “Neredeyse her evde bir işsiz var. İşsizlik en çok kadınları ve gençleri vuruyor. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor. TÜİK’in takla attırılan rakamları bile Türkiye’nin dünya enflasyon sıralamasında beşinci sırada olduğunu gösteriyor.  Yaşadığımız gerçek enflasyon ise TÜİK’in sanal rakamlarını ikiye katlıyor.  Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. Bu koşullarda ülkede milyonlarca emekli 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda.  Milyonlarca kamu emekçisi maaşı bugün emekliliğine yansıtılmayan 8.077 TL’lik “ilave seyyanen ödenek” ile birlikte yoksulluk sınırının yarısına ulaşmıyor.  Asgari ücretlisi, emeklisi, işçisi, kamu emekçisi ile 85 milyonluk nüfusun 50 milyonu açlık sınırı altında, 80 milyonu yoksulluk sınırının altında bir yaşam savaşı veriyor” denildi.  

“Bütçe hakkımıza birlikte sahip çıkalım” 

İktidarın halka ve emekçilere dayattığı yoksullaştırma politikalarına karşı mücadele çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Halktan ve emekten yana bir bütçe için vergide adalet istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz. Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz. Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz. Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz.”

Haberler