ESGİAD Başkanı Entok: Eskişehir Bor Platformu’nun temellerini atıyoruz

Eskişehir Genç İş Adamları Derneği Bor Platformunu tanıtımını yaptı. Başkan Ulaş Entok, Eskişehir’in termal su kaynaklarında yaşadığı kötü tecrübeyi bor konusunda yaşamaması için önlerindeki fırsatı kaçırmak istemediklerini kaydetti. 

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) bünyesinde kurulan Eskişehir Bor Platformu’nun lansmanı yapıldı. ESGİAD Başkanı Ulaş Entok, dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 73’üne sahip olan ülkemizde, dünyanın en büyük tinkal yatağının Eskişehir Kırka’da olduğunu,  ancak başta Eskişehir olmak üzere Türkiye’de bu cevherin ne kadar değerli olduğu ve nasıl büyük bir katma değere dönüşebileceğinin öngörülemediğini savundu. Bor karbürden imal edilen ürünlerin dünyada oluşturduğu ekonominin yıllık 60 milyar dolar seviyesinde olduğunu aktaran Entok, “Ancak işlemeden sadece maden olarak çıkarttığımızda bu rakam 1,32 milyarı geçemiyor. Bor’un işlenmesi, daha da değerlenmesi gerekiyor. Bor’un sadece maden olarak çıkartılması değil, işlenerek değerlenmesi ve dünya pazarındaki milyarlarca dolarlık pastandan daha büyük bir dilim alması lazım” dedi. 

Hem Eskişehir hem de ESGİAD olarak üzerlerine düşen büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Entok, Eskişehir’in termal su kaynaklarında yaşadığı kötü tecrübeyi bor konusunda yaşamaması için önlerindeki fırsatı kaçırmak istemediklerini kaydetti. 

Hem Eskişehir’in hem de Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren bor konusunda, şehrin tüm paydaşlarını bir araya getirerek, akademi, sanayi ve kamuoyu arasındaki koordinasyonu sağlamak adına ESGİAD bünyesinde bir platform oluşturduklarını anlatan Entok, şunları söyledi: “Eskişehir Bor Platformu’nda oluşturduğumuz ve oluşturacağımız tüm çalışma gruplarımızla katkı sunmak isteyen herkesi aramızda görmek istiyoruz.  Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, biz gençlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100. Yılında, dünyada rezerv olarak söz sahibi olduğumuz bor madenini, endüstride de söz sahibi olacağımız yere getirmek adına Eskişehir Bor Platformu’nun temellerini atıyoruz.”

Eskişehir Bor Platformu Sözcüsü Umut Rallas, dünyanın bor ürünleri üretiminde kurulu kapasitesinin yüzde 47’sinin Türkiye’de olduğunu belirterek,  dünyanın en zengin tinkal rezervinin ise Eskişehir Kırka’da bulunduğuna vurgu yaptı. Rallas, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 2,67 milyon ton bor satışı gerçekleştirdiğini, küresel bor piyasasındaki payının yüzde 63, bordan elde ettiği satış gelirinin ise 1,32 milyar doları aştığına dikkat çekti.   

Bor Platformunun kuruluş amacından da bahseden Rallas, şunları söyledi: “Bor mineralleri ve türevleriyle ilgili sosyal piramitin tüm bileşenlerini, bilinçlendirme çalışmaları yürüterek toplumda yanlış veya eksik bilinen tüm konular ile ilgili doğru ve sağlıklı bilgileri sağlayarak, özellikle şehrimiz özelinde kamuoyu oluşturmaktır. Eskişehir’de Bor Vadisi kurmak gibi bir hayalimiz var.  Eskişehir’de Bor Teknoloji Geliştirme Merkezi, Bor Vadisi,  Bor Kuluçka Merkezi kurmak ve bor üzerine çalışan start-up firma sayısını artırmaya yönelik hayallerimiz var.”

Haberler