Oturduğu binadan şüphe duyanlar ne yapmalı?

Avukat Hüseyin Akçar yazdı.

Depremin etkileri ülkemizde her haliyle sürmeye devam ediyor. Hatay’da peş peşe gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem korkularımızı daha da büyüttü. Evet, deprem ülkesiyiz. Bunu kabul ediyoruz. Ancak; sadece deprem ülkesiyiz diyerek oturamayız. Üzerimize düşen sorumlulukları kendimiz, çocuklarımız, ailemiz için yerine getirmeliyiz. Sorumlular elbet bir gün yargılanacak, sorgulanacak. ONLAR, cezalarını gerek sandıkta gerekse de hukuk karşısında verecek, ona şüphemiz yok. Ama başımıza gelen bu felakete karşı bizim de yapmamız gerekenler var.

Şu anda oturduğumuz evlerle / binalarla ilgili bizler neler yapabiliriz?

Oturduğumuz evler ve binalarla ilgili olarak bir şüphemiz veya endişemiz varsa hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Deprem felaketi bizim için önemli ancak binalarımızın çürük olma ihtimali daha da önemli!

Birçok insan binalarının ne durumda olduğu konusunda tereddütler yaşıyor. Ancak nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda kulaktan dolma fikirlerle hareket etmeye çalışıyor. Bir nebze de olsa nasıl tedbir almamız konusunda umarım bu yazım sizlere bir rehber olur.

BAŞVURACAĞIMIZ YER;  DASK ( Doğal Afetler Sigorta Kurumu)  veya ÇEVRE ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ

Oturduğunuz bina için binanın yaşı – taşıyıcı kolon sistemi ve kirişlerinin durumunun kontrol edilmesi şu aşamada çok önem arz ediyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre sadece deprem nedeniyle değil, binanın eskimesinden dolayı da hasarlar oluşabilir. Onun için mutlaka binanızın kolon ve kirişlerine ayrıntılı bir şekilde analiz yaptırmanız gerekebilir. Eski binalarda pas payı dediğimiz yerlerde dökülmeler meydana geliyor ve demirler ortaya çıkıyor. Onun için aslolan deprem öncesinde hepimizin gerekli endişeyi duyup inceleme için harekete geçmemiz gerekecektir.

NASIL BİR YOL İZLİYORUZ?

  • KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU KAPSAMINDA RİSKLİ BİNA TESPİTİ

Yapılan incelemeler sonrasında Belediyeden riskli bina kararı çıkmasına karşın bu karara karşı itiraz etme hakkınız ortaya çıkacaktır. Bu itiraz son değerlendirme mahiyetinde diyebiliriz. Bu değerlendirme sonrasında bina riskliyse YIKIM kararı verilecektir; şayet güçlendirme ile çözülecek mahiyette bir durum var ise de belirli bir süre sunularak güçlendirme yapılması için başvuranlara süre verilebilecektir. Eğer bina için kesin yıkım kararı çıktıysa Bakanlık harekete geçerek yıkım işlemini tamamlayacaktır. Yıkımla ilgili olarak belediye sadece yıkımın tahliyesini takip etmekle yükümlüdür. Kentsel dönüşüm firmaları Bakanlıkla koordineli bir şekilde çalışarak yıkım sürecini yürütür.

  • Bunların yanında MEVCUT BİNALARIN Deprem öncesinde ve sonrasında binaların taşıyıcı sistem durumunu ve hasar görme potansiyelini tespit edebilmek için temel değerlendirme yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar;
  • BİNA DURUM ÖN DEĞERLENDİRMESİ
  • BİNA PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

Bina Durum Ön Değerlendirmesi; kişilerin isteği üzerine yapılıp, binaya karşıdan bir ‘ÖN İZLENİM’ olması açısından bakılan bir süreçtir. Görsel inceleme de diyebiliriz açıkçası. Bu çalışma yapı uzmanlık alanında Serbest İnşaat Mühendisi belgesine sahip, bina tasarımı ve inşası konularında deneyimli uzman İnşaat Mühendisleri tarafından yapılacaktır. En sonunda bir netice oluşur buna göre bir sonraki aşamaya geçilip geçilmeyeceğine karar verilir.

Bina Performans Değerlendirmesi ise binaya ait tüm yapısal sistemin tanımlandığı ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirlenen koşullara göre tüm binanın bilgisayar ortamında çözümlendiği yöntemdir. Konusunda uzman ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından İşyeri Tescil belgesi verilmiş mühendislik ofisleri tarafından yapılır.

Herkesin izlemesi gereken yegane aşamalar bunlar.

Belki de bunları bu zamana kadar yapmadığımız için bu kadar ciddi kayıp yaşadık. Yüreğimiz parçalandı. Bu yıkımı sarmamız bu anlamda daha da zorlaştı.

Siz yaşarken binanızın enkazını görmek, altında kalmaktan daha iyidir!

Haberler