Lava Metal, Lande ve Alfafonet’in Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ülkü Ocakları tarafından Kutadgu Bilig Kitap Kahve’de düzenlenen etkinlikte gençlerle buluştu. Kesikbaş, Ülkü Ocakları Başkanı Kazım Aksoy’un moderatörlüğündeki sohbette girişimcilik üzerine deneyimlerini paylaştı.
Gençlere tavsiyelerde bulunan Kesikbaş, şöyle konuştu: “Her zaman bir kaç fikriniz olsun. Bunları bir kenara not edin. Çok okuyun. İngilizceyi muhakkak halledin. Üniversitede ya da bu yaşlarda çok insanla tanışın. İleride size hepsi iş olarak geri dönecek. Arkadaşlık çok önemli… Hiç bir parayla satın alamazsınız. Hem de keyifli, networkü mutlaka geliştirin.”
Vazgeçme ama çok inatçı da olma
Girişimci ve girişken arasındaki farkları anlatan Kesikbaş, “Her zaman başarılı olamayız. Ben 90’lı yalların ortasındaki işimi batırdım. İnat etsem belki para kazanırdım ama çok da inat etmedim. Vazgeçme ama çok inatçı da olma. Kendini zorla ama kadere de inan” dedi.
Sanayicinin parası olmaz!
“Dizi ve filmlerdeki iş adamı, sanayici tiplemelerinin gerçeği yansıtmadığını” ifade eden Kesikbaş, “Hiçbirimizin öyle bir hayatı yok. Sanayicinin parası olmaz hayalleri olur. Evet, belki kendimize ve ailemize yetecek kadar para kazandık ama iş bizimle bitmiyor. Ben 1000 kişi çalıştırıyorum. Buradaki arkadaşlarımla birlikte iki bin kişi istihdam ediyoruz. Aileleriyle birlikte altı bin kişilik bir aileyiz. Dolayısıyla sorumluluğumuz var” diye konuştu.
Sadece kariyer odaklı olmasın
ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu olan Kesikbaş, “Üniversiteyi dört üzerinden 2.0 ile bitirdim. Kendinizi geliştirin. Bir alan belirleyen, o alanın en iyisi siz olun. Diploma eskisi kadar önemli değil. Gelişiminiz sadece kariyer odaklı olmasın. Sosyal yönünüzü de geliştirin. Tekrar edeceğim İngilizce’yi cebinize koyun” dedi.
En büyük eksikliğimiz
İş dünyasının insan kaynağı sorununa değinen Kesikbaş, “Şu an için Türkiye olarak en büyük eksikliğimiz yurt dışındaki şirketlerimizi yönetecek kişiler bulamamak. Almanya’da bizi temsil edecek kimsemiz yok. Bu işlerle hala kendim uğraşıyorum. Ama elin Hollandalısı, Alman’ı bu işleri çok iyi yapıyor. Bir Fransız Jakarta’ya gidiyor, dünyanın öbür uçuna gidiyor insanları örgütlüyor, ticareti çözüyor ve şirketine para kazandırıyor” dedi.
Çalışanlar, ortak olmaya başladı
Kişinin kendini geliştirmesinin öneminden bahseden Kesikbaş, “Şirket içi girişimcilik hikâyeleri dönemi başladı. Çalışanlar, şirketlerimizin ortağı olmaya başladı. Lava’da, Lande’de ve arkadaşlarımın şirketlerinde böyle örnekler var ve bunlar giderek çoğalıyor” diye konuştu.
Tasarımda çok ekmek var
“Temel ve kültürel değerleri kaybetmeden dünya vatandaşı olmalı” diyen Kesikbaş, “Ar-ge, inovasyon ama illa tasarım, illa tasarım… Biz ürettiğimiz zeytinyağını kaça satıyoruz. Beş dolar… Ama İtalyan ne yapıyor? Önce güzel bir şişe, şık bir etiket… Ve bir hikâye… Şuradan gelen rüzgârlar, Adriyatik’ten akıntılar… Zeytinyağı oldu sana 30 dolar… Yazılım, kodlama evet ama tasarımda da çok ekmek var” diye konuştu.
Kesikbaş’a ESO Yönetimi’nden Murat Sürel, Bülent Ayva ve Serdar Uğur Yalçın da eşlik etti. Toplantıya MHP İl Başkanı İsmail Candemir ve Tepebaşı Belediyesi’nin MHP’li Meclis Üyesi Eyyüp Yılmaz da katıldı.
Kutadgu Bilig Kitap Kahve, Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de açılan bir format. Gençlerin ders çalışabildiği, etkinlik düzenlediği, kitaba ücretsiz ulaştığı, internet başta olmak üzere çeşitli hizmetlerin sunulduğu bir ortam. İsmini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin koyduğu Kitap Kahve’ler aynı isimle ülkenin başka yerlerine de açılacak.
Kesikbaş: Değerleri kaybetmeden dünya vatandaşı olmalı
Kesikbaş: Değerleri kaybetmeden dünya vatandaşı olmalı
Es Gündem 26 EditörEskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, temel ve kültürel değerleri kaybetmeden dünya vatandaşı olunması gerektiğini söyledi.