Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, 'ABD'deki davada yine Türk görevliler' başlıklı köşe yazısında New York'ta açılan bir dolandırıcılık davasında bir dönem AK Parti Eskişehir Milletvekilliği yapan Murat Mercan’ın da yer aldığını kaleme almış, Kaplan Grup tarafından açılan davada Washington Büyükelçisi Murat Mercan'a yönelik suçlamaların olduğunu yazmıştı. Dava dilekçesinde "Türkiye'nin ABD büyükelçisine birkaç milyon dolarlık ödeme yaptığına ilişkin bilgi ve inanç vardır" ifadelerinin yer aldığını belirten Terkoğlu'nun ulaştığı büyükelçilik kaynakları, Mercan'ın avukatları aracılığıyla karşı hamle yapmaya hazırlandığını söylerken,
Terkoğlu, yazısının ilgili bölümünde şu ifadelere yer vermişti:
"ABD’de, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, Türkiye’yi ilgilendiren bir dava açıldı. Hayır, Sarraf ya da Sezgin Baran Korkmaz (SBK) meselesi değil. Davanın şikâyetçisi, Arizona merkezli Kaplan Grup’un da aralarında bulunduğu bir dizi şirket. Suçlama: Dolandırıcılık.
Hedeflerinde, ASAP Lojistik’in yanı sıra, şirketin İcra Kurulu Başkanı Debbie (Deborah) Cross adında ABD’li bir iş kadını var.
Peki, Türkiye adı dava dosyasına nasıl girdi derseniz, anlatayım...
Sahte maske ve eldiven
Kaplan Grup, iştirakleri olan Exos ve Cardinal fonları ile M42 Taktik AŞ şirketi, 26 Ağustos tarihinde, mahkemeye gitti. İddialarına göre, Kasım 2020’den bu yıla kadar, ASAP Lojistik ve Debbie Cross tarafından dolandırılmışlardı. Bu sırada onlarla bağlantılı ASAP Türkiye, Snooz, Cross, Sacramone ve Fermin gibi şirketler de bu iş için kullanılmıştı.
Davacılar, lojistik hizmeti veren ASAP ve Debbie Cross’la anlaşmışlardı. Pandemi sürecinde, ABD’de çeşitli kurumlara satmak üzere, milyonlarca dolarlık, maske ve eldiven siparişi vermişlerdi.
Ürünleri aldılar. Ancak aldıkları ürünlerin tamamı kusurlu ve sahte çıktı. Anlattıklarına göre maskeler “3M” yeterlilik şartını sağlamıyordu. Öte yandan yurtdışında üretilmiş oldukları halde, “ABD’de üretilmiştir” diye sahte bir paketle satılmışlardı…”
...Şikâyetçilerin anlattıklarına göre onlarla Debbie Cross arasında bu güveni tesis eden iki isim var. Kendisini TSK’nin NATO’da görev yapan albayı olarak tanıtan Güven Acarer ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan...
Dava dosyasında ilk olarak bir ima gördüm: “Sanıklar yabancı bir elçiyi töhmet altında bırakmıştır.”
Kastedilen Mercan’dı. Nitekim şikâyetçiler bunu şöyle ifade etmişti:
“Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan gibi önemli siyasal bağlantıları bulunduğunu söyleyerek kendilerini meşru şirketler olarak tanıtmışlardır."...
YAZININ TAMAMINA LİNKİ TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ
MERCAN’DAN İDDİALARA YANIT GELDİ
Mercan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere işaret ederek, bu iddialara cevap ve tekzip metni yayımladı. Mercan "Bahse konu köşe yazısının ABD'de halihazırda yargı sürecine taşınmış olan, birtakım yalan, iftira ve iddiaları temel alarak tarafımı töhmet altında bırakacak şekilde kaleme alınmış olması en hafif tabiriyle talihsizdir." dedi. Söz konusu haberde yer alan yargı sürecinin takip edildiğinin altını çizen Mercan, hem kendisini hem de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğini hedef alan söz konusu iddialara yönelik gerekli adımların atıldığını belirtti.
Büyükelçi Mercan, açıklamasında, "Dava süreciyle bağlantılı olarak, önümüzdeki dönem için de tüm hukuki haklarımı mahfuzdur ve kullanılacaktır." değerlendirmesine yer verdi.