Eskişehir ileri teknolojide dışa bağımlılığı azaltma yönünde ilerliyor

Eskişehir’de, beş ayrı sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lerin yenilikçi ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik tasarım ve protipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlamak amacıyla Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATAP tarafından kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi, Türkiye’nin ileri teknolojide dış ticaret açığını azaltarak, bölgenin rekabetçilik seviyesini artırmayı hedefliyor. ETİM Direktörü Hakan Ünal, Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı A.Ş. (ATAP) tarafından projelendirilen, Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın finanse ettiği Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin, bu yıl Ocak ayından itibaren Eskişehir OSB’deki yerleşkesinde faaliyetlerine başladığını belirtti.

“Hayalini tasarla, inovasyonla geliştir, ETİM ile gerçekleştir” mottosuyla hareket eden merkezin, KOBİ’lere doğrudan araştırma, geliştirme ve yeni ürün tasarlama olanağı sağladığını söyleyen Ünal, “KOBİ’lerimizin dünya çapında rekabet edebilen, güçlü markalar ortaya çıkarabilmelerinin önündeki en büyük engellerden birisi Ar-Ge’ye ayrılan payın yeterli düzeyde olmaması. ETİM, KOBİ’lerimize doğrudan araştırma, geliştirme, yeni ürün tasarlama veya ürünlerini geliştirme olanağı sunuyor. Tasarım ve prototip üretimlerini doğrudan ETİM’in uzman personelinin desteği ile yüksek teknolojili atölyelerinde gerçekleştirebilirler. Ulusal ve uluslararası teşvik mekanizmalarına bizden alacakları destekle ulaşabilir, üniversitelerle işbirliği sağlayabilirler” dedi.

 “Eskişehir’de üretimin biçimi değiştirecek teknolojiye sahibiz”

Ünal, başta Eskişehir olmak üzere bölgede havacılık, raylı sistemler, otomotiv, beyaz eşya ve makine imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere hizmet veren ETİM’in talaşlı imalat gibi geleneksel üretim tekniklerinin yanı sıra katmanlı üretim teknolojisi gibi isimlerle bilinen, dünyada gelinen en son imalat teknolojisine sahip olduğunu aktardı. Merkezde yapısal mühendislik tasarımları, bilgisayar destekli analiz çalışmalarının yapılabildiğini anlatan Hakan Ünal, şu bilgileri paylaştı: “Yapılan tasarımların eklemeli imalat ve talaşlı imalat gibi yöntemlerle prototipleri üretilebilmektedir. Uzmanlık alanlarımızla ilgili eğitimler verilerek, 3 boyutlu tarayıcı ve buna bağlı programlar sayesinde ‘tersine mühendislik’ adı verilen bir objenin matematiksel modeli oluşturulabilmektedir.”

Geleneksel yöntemlerle haftalar veya aylar süren prototip üretimlerin, Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nde sadece iki, üç gün gibi bir sürede üretilerek, çok hızlı bir şekilde pazara sunulmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Ünal, “Yetişmiş eleman bulmakta zorlanan firmalarımıza bu hizmeti istedikleri zaman, ihtiyaç duydukları süre boyunca verebilir durumdayız. KOBİ’lerin KOSGEB, TÜBİTAK ve AB programlarının teşviklerine erişimini kolaylaştırabiliriz. Üniversitelerimizden alınacak olan uzman desteğine hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlayabilir, problem çözme ve yenilikçi tasarım fikirlerini bulmalarında yardımcı olabiliriz” diye konuştu.

“Yeni tasarımlar için patent alınıp, KOBİ’lere devredilecek”

Ünal, ETİM olarak en büyük hedeflerinin ülke sanayisindeki ithal girdilerin azaltarak, teknoloji alanındaki yerli üretim kapasitesinin artırılması olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde yerlileştirme üzerine önemli çalışmaları olacağını aktaran Hakan Ünal, “Teknoloji alanındaki bu girdilerden özellikle yarı mamul ve komponent olarak satın alınan ürünlerin alternatiflerini tasarlayıp, öncelikle Eskişehir’deki KOBİ’lerimizin ürün kataloglarına girmesini sağlamak istiyoruz. Bu komponentlerde önceliğimiz beyaz eşya ve otomotiv. Merkezimizde geliştireceğimiz yeni tasarımlar için ayrıca ekip olarak patent hedeflerimiz var. Bu patentlerin ticari kullanım haklarını da yine KOBİ’lerimize devretmek istiyoruz. Eklemeli imalat teknolojisindeki en büyük açığımız, bu üretimleri gerçekleştirdiğimiz metal ve plastik tozlarının ithal edilmesidir. Ülkemizde bu tozun üretilebilmesi için kurumsal iş birlikleri kurmak ve mutlaka üretimleri yerlileştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Ünal, ayrıca sanayi tesislerinde, makinalarda ve konutlarda ısıtma ve soğutma sistemlerindeki enerji tüketimine eklemeli imalat yöntemlerini de kullanarak en aza indirecek yaratıcı çözümler bulmak için merkez bünyesinde “EDICtive Design Call” adıyla bir tasarım yarışması düzenlediklerini duyurdu. Ünal, yarışma hakkında şu detayları paylaştı: “Yarışmamız iki ayrı kategoriden oluşuyor. Birinci kategori üniversite öğrencilerine, ikinci kategori mühendis ve teknisyenlere yönelik olacak. Yarışma sonunda birinci olanlara 25 bin TL, ikincilere 20 bin TL, üçüncülere ise 15 bin TL para ödülü verilecek. Bununla birlikte kazanların tasarımının ilk prototipini ücretsiz üreteceğiz. Son başvuru tarihi 17 Ekim olan yarışmamız ile ilgili detaylı bilgi için www.etim.org.tr internet sitemiz ziyaret edilebilir.”

Haberler