Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde Kılıçoğlu, Eti ve Hisarlar ana sponsorluğundaki düzenlenecek sempozyum geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Melih Savaş ile Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir anısına gerçekleştirilecek. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sempozyumun tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada, ilkini 2001 yılında gerçekleştirdikleri sempozyum kapsamında bugüne kadar 132 yerli ve yabancı sanatçıyı Eskişehir’de konuk ettiklerini ve 200’e yakın heykeli şehre kazandırdıklarını belirtti. Ataç, pandemi nedeniyle son iki yıldır sempozyumu gerçekleştiremediklerini, geçen yıl sadece 60’a yakın seramik sanatçının katkısıyla pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının anısına “Varlığınız Sağlığımız Anıtı’nı oluşturduklarını ifade etti. Kentin önemli kimliklerinden biri olan pişmiş toprağın, sempozyumda bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alınacağına dikkat çeken Ataç, şunları söyledi: “Pişmiş toprak, sanatsal olarak ela alınıp birer heykele dönüştürülürken, bilimsel olarak ele alınıp sunumlar bir kitapta toplanmaktadır. Sektörel olarak ise kentte bu alandaki tuğla ve kiremit sektörü sahiplenilmektedir. Sempozyumda, ülkemizden ve yurt dışından sanatçıların özgün ve kalıcı eserler üretmelerine tanıklık edeceğiz. Bilimsel sunumlar yapılarak daha sonra bunlar elektronik ortamda yayınlanacak; geleneksel üretim yapanların, ürünlerini sempozyum boyunca sergilemelerine olanak sağlanacaktır. Ayrıca tuğla - kiremit alanında üretim yapan işletmeler de ürünlerini tanıtma fırsatı bulacaklardır.”
“Pişmiş toprak, Eskişehir sanayi geleneğinin önemli bir parçası”
Pişmiş toprağın Eskişehir sanayi geleneğinin önemli bir parçası olduğunu belirten Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkan Vekili Burak Özaydemir, “Tuğla ve kiremit sektörü, Eskişehir’in sanayileşme tarihinde önemli bir nokta. Bu temel malzemenin uluslararası bir çerçevede sanatla yoğrularak bir sempozyum kapsamında değerlendirilmesi, desteklenmesi ve güçlendirilmesi çok önemli bir vizyon. Bizim de paydaşlar olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz bu işin doğal bir parçası. Sevgili kardeşim Barış’ın geçen yıl ki kaybının bu etkinlikte anılması, gündeme getirilmesi hem ailemizi hem de Grubumuzu ayrıca duygulandırdı. Kılıçoğlu olarak bu sene 95’inci yılımızı kutluyoruz. Bu anlamda gerek sektörde, gerek ülkemizde önemli bir sürdürülebilirlik örneği olduğumuzu düşünüyoruz. 100’üncü yılımıza doğru giderken de kiremit sektöründe Eskişehir’in liderliğini markamızla, teknolojimizle ve kalitemizle desteklediğimizi ve Eskişehir markasının öne çıkmasında katkımız olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun sadece sanatsal anlamda değil hem sosyal hem de iktisadi faaliyetlerin önünü açan bir etkinlik olduğunu ifade etti. Küpeli, Eskişehir’in, sosyal yapısı, insan kalitesi, sanayileşmesi ve ileri teknolojili ürün ihracatıyla Türkiye’de farklı bir konumda olduğuna vurgu yaptı.
5 ülkeden 8 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek
Açılış töreni 5 Eylül’de gerçekleşecek etkinlik kapsamında sergiler, sanatçı sunumları, torna yarışmaları, çocuk atölyeleri, konferans ve konserler düzenlenecek. Sempozyumda bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Romanya, Küba, İtalya ve Güney Kore ülkelerinden sanatçılar da yer alacak. Sempozyumda ayrıca Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü de kutlanacak.