CHP’li Süllü, “20 yıllık beton ekonomisi iflas etti”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’de gayrimenkul hizmeti veren firma yetkileri ve muhtarlarla bir araya gelerek, emlak piyasasında yaşanan sorun ve talepleri dinledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’de gayrimenkul hizmeti veren firma yetkileri ve muhtarlarla bir araya gelerek, emlak piyasasında yaşanan sorun ve talepleri dinledi. Süllü, Eskişehir’de yükselen konut fiyatları ve kira artışlarına dikkat çekerek, “Vatandaşlarımız artan fiyatlar nedeniyle artık eski binaların, kutu gibi apartların bile yanına yaklaşamıyor. Sabit bırakın ev almayı oturduğu konutun kirasını ödemekte zorlanıyor” dedi.

Merkez Bankasının açıkladığı Konut Fiyat Endeksine göre, konut fiyatlarının Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 110 oranında arttığına dikkat çeken Süllü, inşaat maliyetlerindeki yüzde 102 artışın etkilerinin hissedildiği konut piyasasında ev almanın neredeyse hayal olduğuna vurgu yaptı. Eskişehir merkezde olmayan eski konutların fiyatlarının en düşük 1 milyon 500 bin TL’den başladığını, yeni konutlarda ise en düşük bedelin 2 milyon TL olduğuna işaret eden Süllü, “Bu fiyatlarla   sabit ücretle geçinen bir ailenin ya da emekli olan birinin ev alabilmesi mümkün görünmüyor. İnşaat sektörünün canlanması ve vatandaşın dövize yönlenmemesi için verilen yüzde 0,99’luk konut kredi ise geçim sıkıntısının yaşandığı ülkemizde derde deva olmuyor. Kıyıda köşede birikimi olmayan hiç kimsenin bu paket kapsamındaki düşük faizli krediden yararlanıp konut sahibi olması zaten mümkün değil. Yeni konut kredisi düzenlemesi ile ev fiyatları neredeyse 3 katına çıktı” ifadelerini kullandı. 

“Yüzde 25 sabit artışı da kira artışlarının önüne geçemiyor”

Eskişehir’de, şehir merkezine uzak mahallelerde konut kiralarının en düşük 2 bin ila 2 bin 500 TL olduğuna işaret eden Süllü şunları söyledi: “Yeni konutlarda ve şehir merkezine yaklaştıkça en düşük kiralar 4 bin TL’ye yaklaşıyor. Bu yüksek kiraları gören ve yüksek enflasyondan etkilenen ev sahipleri, mevcut kiracılardan da kira artışı talep ediyor. Kira artışlarında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar getirilen yüzde 25 sabit artış oranı da kira artışlarının önüne geçemiyor.  Hatta kayıt dışı ekonomiye sebep oluyor. Vergiden kaçmak için bazı konut sahipleri beyan ettikleri kiranın üzerine kiracıdan elden nakit para istiyor.”

“KYK yurtlarına yapılan yüzde 70 zam oranı asla kabul edilemez”

Öğrencilerin barınma sorununa da değinen Süllü “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile binlerce genç yurt ve kiralık ev arayışına girecek. Geçen yıl yaşanan tablodan ders almayan iktidar, KYK yurtlarının sayısını arttırmak yerine yurtlara yüzde 70 zam yapmayı tercih etti. Öğrencilerin bu fiyatlarla KYK yurdunda kalması zorlaşırken, yüksek kiralarla ev tutmak konusunda zorlanacak. Diğer yandan kiralar iyice tırmanışa geçecek.  Bu ekonomik gerçeklerle iktidarın daha fazla yol alması mümkün gözükmüyor” diye konuştu.

Haberler