Eskişehir Valiliği'nin kentte 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinlikleri yasaklaması nedeniyle 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Anadolu Fest'in iptal edilmesi tepkilere neden oldu. Sosyal medyada da Eskişehir'deki yasak gündem olurken, siyasiler, sanatçılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar karara tepki gösterdi. Eskişehir Halkevi üyeleri de valiliğin yasak kararına ilişkin iptal davası açtı. Eskişehir Halkevi’ne Odunpazarı Kent Konseyi, Türkiye İşçi Partisi, Memleket Sevdalıları Derneği, Yaşam, Bellek, Özgürlük Derneği de destek verdi.
YAŞAM ŞEKLİNE MÜDAHALE
İdare mahkemesi önünde basın açıklaması yapan Eskişehir Halkevleri Başkanı Cevat Aydemir, “Festivalin içkili olması sebebiyle böyle bir yasaklama kararı alındığı kent kamuoyunda konuşulmaktadır. Ancak bir festivalin valiliğin keyfi ve hukuka aykırı bir yasaklama kararı ile iptal edilmesi insan haklarına dayanan demokratik, lâik ve sosyal devlet anlayışına tamamıyla aykırıdır. Eskişehir halkının yaşam şekline müdahale anlamına gelen bu yasaklama kararı; çağdaş demokratik toplumlarda karşılaşılamayacak bir zihniyetin ürünüdür. Halkevleri şehrimizde ve ülkemizde kültürel, sosyal ve siyasal açıdan çoğulcu ve demokratik Türkiye mücadelesi vermektedir. Halkevleri olarak bu gerici, keyfi ve otoriter yasaklamanın takipçisi olacağız” diye konuştu.
ESKİŞEHİR HALKI, VALİLİKTEN BÜYÜKTÜR
“Eskişehir halkı, Eskişehir Valiliğinden daha büyüktür” diyen Avukat Pınar Çelik Arpacı, “Demokratik haklara bir baskı oluşturmakta, daha önce Onur Yürüyüşü’ne ilişkin bir yasaklama kararı vardı. Zamlar geri alınsın eylemi için bir yasaklama kararından bahsedildi. Bir yönetim şekli haline dönüşmüştür Eskişehir Valiliği’nin bu yasaklama kararları. Bu hukuk devletinde olacak bir durum değil. Çünkü bu tarz yasaklama kararları kanunlara da açıkça aykırı. Biz o yüzden bu iptal davasını açmak için burada bulunduk. Kararı okuduğumuzda bu kararın neden alındığını anlamıyoruz. Çünkü şiddet olayları diyor, Eskişehir’de bir şiddet olayı yok, ahlaka aykırı durum diyor ya da huzur ortamının, kamu düzeninin bozulmasından bahsediyor. Eskişehir’in kamu düzeninin bozulacağına dair bir emare yok. Normal bir hayat sürerken bir anda 15 günlük yasak valinin keyfiyetini gösteriyor. Yani vali canı isterse yasaklama kararı veriyor 15 gün ve kenti iptal edebiliyor. Demokratik toplumlarda, hukuk devletlerinden böyle bir yasaklama kararı kabul edilemez. Biz de yasal haklarımızı kullanmak adına burada davayı açacağız. İvedilikle de yürütmenin durdurulmasını istiyoruz. Çünkü 19 Mayıs haftası, Anadolu Fest’in yapılmasına ilişkin hazırlık devam ediyor. Karşı tarafın savunmasını bile almadan yürütmenin durdurulması kararı verilirse hayat normal akışına dönebilir. Bir kent böyle yönetilemez. Bir kent gece vakti tek bir adamın keyfi bir şekilde vermiş olduğu yasaklama kararı ile yönetilemez. Eskişehir halkı, Eskişehir Valiliğinden daha büyüktür. Bunu göstermek için birçok kurumla burada dava açtık. Bu yasaklama kararını tanımıyoruz, tanımayacağız” şeklinde konuştu.