25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen protokol imza törenine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuray Çayır ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü katıldı. Canan Güllü, Eskişehir’in kadın dostu politikalarıyla tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek, “Federasyon olarak Türkiye’nin dört bir yanında protokoller imzalayıp ağımızı genişletiyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerimiz de hiç düşünmeden bizimle ortaklık kurmaya adım attı. Bu nedenle Belediye Başkanlarımıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimlere görevler düştüğünü belirterek “Kentimizde bu sorunun çözümü konusunda sağladığımız desteği daha da artıracağız, kadının güçlenmesi öncelikli politikalarımız arasında yer almaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele gibi çok zorlu bir alanda uzun yıllardır hak arama mücadelesi veren Canan Güllü ve onun önderliğindeki tüm federasyon yetkililerini kutluyor, bu zorlu yolculukta yan yana olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından program Acil Yardım Hattı Protokolü’nün imza töreni ile tamamlandı.
Acil Yardım Hattı Nasıl Çalışır?
2003 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından “Aile İçi Şiddete Son” Kampanyası çerçevesinde kurulan Acil Yardım Hattı, 2014 yılından itibaren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından işletilmektedir. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Türkiye’de kadına karşı şiddeti önleme ve müdahaleye yönelik olarak çalışan ilk ve tek acil yardım hattıdır. Acil Yardım Hattı ile şiddet gören kadının öncelik olarak hayatta kalabilmesinin sağlanması, sonrasında sırayla hukuka ve rehabilitasyona erişmesi amaçlanmaktadır. Gizlilik esaslı olarak çalışan Acil Yardım Hattı(AYH) 0212 656 96 96 -0 549 656 96 96 numaralı telefonlardan hizmet vermektedir. Arayan kişilerle sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog görüşür. Görüşmede vakanın yüksek can güvenliği riski var ise uzman tarafından kolluk kuvvetleri aranarak mağdurun ikamet adresine kolluk personeli gönderiliyor. Bireysel olarak arayan ve içinde bulunduğu durumu sorgularken haklarını öğrenmek isteyen vatandaşlara da danışmanlık hizmeti veriliyor.