“Okulların açılmasından bugüne 1 ay dan fazla bir zaman geçti. Eskişehir’ de 513 okul ve kurumda 10.605 öğretmen 137.785 öğrencimiz eğitim ve öğretim sürecinde yer almaktadır. Eğitim Sen Eskişehir Şube olarak pandeminin başlangıcından itibaren yaklaşık 19 ay boyunca, Önlemler Alınsın ,Okullar Açılsın! Çağrısını kamuoyu ile paylaştık. Şimdi de Okulları Açık Tutmak İçin Şartlar Düzeltilsin! Çağrısını Eskişehir kamuoyu ile paylaşıyoruz” diyen Alkan şu şekilde konuştu;
Kamu idaresi ile başından itibaren görüşmeler gerçekleştirdik. MEB’ in okulları her şart altında açık tutma iradesinin eksik olduğunu sürekli vurguladık. Eskişehir’ de 1 ay zarfında okulların nerdeyse %60 yakınında pozitif vakalar görüldü. Sınıf karantinalarında ortalama beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Öğretmenlerimizin neredeyse % 90’ dan fazlası aşılı olmasına ve kent genelinde aşılama oranının yüksekliği de ortayken gördüğümüz manzara pek iç açıcı değildir.
Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, şeffaf davranmalı ve süreci açık yürütmelidir. Bu nedenle,
- Okullar açıldığından beri kaç çocuğun testi pozitif çıktı?
- Okullar açıldığından beri kaç eğitim emekçisi pozitif çıktı?
- Kaç sınıf karantinaya alındı?
- Pansiyonlu okullarda önlemler yeteri düzeye çıkarıldı mı?
Tam zamanlı yüz yüze eğitimi savunan bir sendika olarak vaka tablolarını yayınlamak, salgın sürecinde eğitimin görünmeyen yüzünü gösterme ve halkımızı bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmektir. Öğrencilerimize, velilerimize ve tüm halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güven içinde yürütülebilmesi için tüm tedbirlerin alınması ısrarımız devam edecektir. Bu çabamız yüz yüze eğitimin riske girmemesi ve öğrencilerimizin bir buçuk yıldır yaşadığı kayıpların daha fazla derinleşmemesi içindir. MEB’e sorumluluklarını hatırlatıp tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışmak, salgın nedeniyle kapanmalar yaşansa bile eğitim öğretimin devam edebilmesini sağlayabilmek bizim için en öncelikli sorumluluktur.
EN ACİL TALEBİMİZ ! DERS SÜRELERİ İLKOKUL, ORTAOKUL LİSELERDE 30 DAKİKAYA, OKUL ÖNCESİNDE 40 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLMELİDİR!
MEB, yüz yüze eğitim için alınacak tedbirleri sadece maske ve hijyen malzemesi olarak görmekte ve diğer bütün tedbirlerin alınmasını sürekli ertelemektedir. Ek derslik ve ihtiyacın tamamı kadar öğretmen ataması yapmayarak seyreltilmiş sınıf uygulamasını da başaramamıştır. Bu durumda kalabalık sınıflarda öğrenci ve öğretmenin 40 dakika boyunca maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve riski arttırmaktadır. Ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebi hem eğitim emekçileri hem de velilerimiz tarafından yoğunca dile getirilmektedir. MEB’i bu konuda da bir an önce düzenleme yapmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz.
Eskişehir’ de bu konu hakkında Valilik ve İl Milli Eğitim ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik. Temel sorun servislerdir. Açıkçası kamu idaresine güvenmeyen servisçiler sanayideki işlerini bırakmamaktadırlar. Kısaca servis politikası bizleri rehin almıştır.
AŞI BİR YERE KADAR KORUR! OKULLARIMIZIN YARDIMCI HİZMETLİ PERSONEL İHTİYACI TAM OLARAK VE HEMEN KARŞILANMALIDIR !
Öğretmenler ve idareciler başta olmak üzere en büyük takdiri sayıları yetersiz olmasına rağmen yardımcı hizmetliler hak etmiştir. 188 TYP li az sayıda kadrolu yardımcı hizmetli ile okulların temizliği ve hijyenini sağlamak gerçekçi değildir. Özellikle çevre ve ilçe okullarında durma acilen müdahale edilmeli ve yardımcı hizmetli alınmalıdır. Sivrihisar’dan başlayarak bir çok ilçemizi dolaştık. TYP dışında kışın gelmesi ile kaloriferleri yakacak personel de açık durumda. Örneğin Sivrihisar SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesindeki arkadaşımız çatı tamirinden kalorifer ve temizliğe kadar her işe koşturmakta. Kent merkezi dışındaki okullarda Tepebaşı ve Odunpazarı’ nda 60 ‘ a yakın okulda temizlik görevlisi 1 Ekime kadar yoktu. Okul gezilerinde paspas çeken idareciden toz alan öğretmene kadar bir çok örnek gördük.
MEB, yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmiş olmasına rağmen okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır. Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
EĞİTİME EK BÜTÇE MUTLAK BİR ZORUNLULUK HALİNİ ALMIŞTIR!
MEB bütçeleri, her yıl eğitim sisteminin, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin ciddi sorunlar yaşadığı en temel ihtiyaçların görmezden gelindiği, sadece zorunlu harcamaların dikkate alınarak hazırlandığı bütçeler olmaktadır. Yıllardır eğitime ayrılan kaynak sadece rakamsal olarak artmakta, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artış yapılmamaktadır.
Eskişehir’ de kayıt zamanında merkezi okulların yüksek diğer okullarında kısmi para toplaması ile bazı sorunlar çözüldü. Ama gerçek ortada durmaktadır. Özellikle ilçe okullarında fotokopi kağıdı alacak parası olmayan okullar bulunmaktadır. Okulların maddi ihtiyaçları tamamen velilere yıkılmış durumdadır. Her ne kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ödenek var dese de gerçeklik bu olguyu doğrulamamaktadır.
MEB, geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı ‘2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda “Kovid-19 salgını nedeniyle 2021 yılı ilk dönem yatırım harcamaları beklenen oranda gerçekleştirilememesine bağlı olarak sermaye giderleri harcama kalemi en düşük gerçekleşme oranın görüldüğü harcama kalemi olmuştur.” tespiti yapılmıştır. Tek başına bu ifade bile MEB’in salgın koşullarında eğitim yatırımlarına kaynak ayırmaktan imtina ettiğini göstermektedir. Özellikle pandemi döneminde yaşanan teknik sorunlar ve altyapı sorunları nedeniyle eğitime ek bütçe taleplerimiz mutlaka karşılanmalıdır.
BÜYÜYEN EKONOMİDEN ÖĞRENCİNİN YEMEĞİNE 7.15 LİRA PAY DÜŞTÜ!
Hormonlu büyüyen ülke ekonomisinden emekçilere ve onların çocuklarına düşen sadece sefalet oranında bir pay olmuştur. Okulların açılmasına sayılı günler kala, 4+4+4 ün ile kapatılan, taşımalı sisteme giren öğrencilerin sorunları bitmiyor. Geçen eğitim döneminde taşıma sistem için araç bulamayan MEB, şimdi de yemek sorununu çözmeye çalışmaktadır. Taşımalı sistemdeki öğrencilerimize 7 lira 15 kuruşa nasıl sağlıklı bir öğle yemeği sağlanacaktır?
Sivrihisar dışında nerdeyse ilçelerimizde Seyitgazi başta olmak üzere yemek meselesi tam randımanlı çözülememiştir. Kamusal eğitimin gereği olarak bu soruna kalıcı çözüm üretilmelidir.
HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİDİR!
Okullarımızda havalandırma sistemleri olmadığı gibi pencere sistemleri de düzenli bir havalandırmaya uygun değildir. Bu konuda gerekli çalışmalar başlatılmamıştır. Kış aylarının yaklaşmakta olduğu dikkate alındığında öğrenci ve öğretmenlerimizin sağlıklı bir derslik ortamına kavuşabilmesi önemlidir. Bu konuda acilen çalışma başlatılmalı ve yüz yüze eğitimin devam etmesi riske atılmamalıdır.
TMMOB bağlı İnşaat ve Makine Mühendisleri Odası ile bu konuda Eskişehir Eğitim Sen olarak ortak değerlendirmeler yapmaktayız. Maliyeti yüksek olmayan projeler rahatlıkla hayata geçirmek mümkündür.
Eğitim Sen olarak, MEB’in yüz yüze eğitimi istiyormuş gibi yapıp hiçbir tedbir almamasını kabul etmeyeceğimizi ve çocuklarımızın hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirlerin alınması mücadelesini yükselterek yürüteceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.