Türk Eğitim- Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı, sendikanın “Okullar Açılıyor. Niçin? Nasıl?” başlıklı anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 18-22 Ağustos tarihleri arasında okulların açılmasına yönelik öğretmen, eğitim yöneticileri ve eğitim çalışanlarının görüş ve önerileri belirleyecek bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini aktaran Urfalı, dijital ortamda yaptıkları ankete 43 bin 355 kişinin katıldığını belirtti.
Yüzde 58 yüz yüze eğitim istiyor
Katılımcıların yüzde 58’inin okulların tam zamanlı açılmasını desteklerken, yüzde 31’inin hibrit modelin devam etmesi gerektiği görüşünde olduğunu söyleyen Urfalı “Okulların hiçbir şekilde açılmaması, uzaktan eğitimin devam etmesi gerektiği görüşünü savunanların oranı ise yüzde 11. Okulların açılması gerektiğini düşünen katılımcılar en çok online eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını, eğitimde fırsat ve imkan eşitsizliği ile öğrenme eksikliklerinin çok fazla arttığını, online eğitim süreçlerinde dikkat ve motivasyon eksikliği olduğunu ifade etmiş ve bundan dolayı okulların açılması gerektiğini belirtmişlerdir. Okulların açılmaması gerektiğini düşünen katılımcılar en çok öğrencilerin sosyal mesafeyi koruyamayacağı, okullarda önlemlerin yeterli olmadığı, aşı olunsa bile bulaş riskinin çok fazla olduğu ve aktif taşıyıcı öğrencilerden virüs bulaşacağını ifade etmiştir” dedi.
Ders süresi 30 dakikaya düşürülmeli
Yıl içinde online eğitimin devam etmesi durumunda ölçme ve değerlendirmenin nasıl olması gerektiği konusunda katılımcıların yüzde 58,9’unun yüz yüze, yüzde 26,3’ünün performansa dayalı, yüzde 21,2’sinin sınav olmaması ve not verilmemesi, yüzde 12’sinin ise sadece ödev verilerek ölçme değerlendirme yapılması görüşünde olduğunu belirten Urfalı, yüz yüze eğitimde bir ders süresinin 30 dakika olması gerektiğini savunanların yüzde 66,8 olduğunu ifade etti.
Pandemi ile mücadele yetersiz
Urfalı, ankete katılan katılımcıların, Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi sürecine yönelik politikalarını yetersiz bulduğunu belirterek, “Katılımcıların okulların açılması durumunda kendilerine Covid bulaşması ile ilgili orta düzeyde kaygılı oldukları ortaya çıkmıştır. Katılımcılar pandemi önlemleri açısından en çok öğrenci sayılarını sorun olarak görmektedirler. Daha sonra sırasıyla en çok; pandemi önlemleri konusunda bilinç düzeyini, sınıf, tuvalet, öğretmenler odası gibi yerlerde mesafenin olmayışını, personel sayısının yetersizliğini, tuvaletlerin temizliğini, hijyen ürünlerinin yetersizliğini sorun olarak görmektedirler” ifadelerini kullandı.
Eğitimcilerin yüzde 77’si aşılandı
Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 77,6’sının aşılandığını söyleyen Urfalı, “Ankette katılımcıların yüzde 61’i eğitim çalışanlarına getirilen PCR testi zorunluluğunu desteklerken, yüzde 45,3’ü öğrencilere de bu testin uygulanması gerektiği görüşünde. Ankete katılanların yüzde 36,2’si öğrencilere de aşı zorunluluğu getirilmesini isterken, yüzde 47,9’u 12 yaşından büyük öğrencilerin aşılanması gerektiği görüşünde” dedi.