Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir’in İç Anadolu bölgesinin tarım üssü olduğunu belirterek, Eskişehir’de son 18 yılda bitkisel üretim değerinin yaklaşık 9 kat, hayvansal üretim değerinin ise yaklaşık 7 kat arttığını söyledi. Sulak alanların, zengin biyoçeşitliliğin, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin korunmasının Eskişehir için büyük bir öneme sahip olduğu aktaran Vali Ayyıldız, “18 yılda ilimizde 105 bin dekar arazi sulamaya açılmış, 200 bin dekar mera ıslahı gerçekleştirilmiştir. 830 bin 540 dekar olan üç büyük ovamız koruma altına alınmış, nadas alanlarımız ise yaklaşık yüzde 14 azaltılmıştır. Tohumluk ihracatımız 67 kat artırılmış, tarla bitkileri üretiminde yaklaşık yüzde 91, sebze üretiminde yüzde 27, meyve üretiminde ise yüzde 219 artış sağlanmıştır” dedi.
“Eskişehir bir sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda bir tarım kentidir”
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir’in bir sanayi kenti olduğu kadar tarımda da adından söz ettiren bir şehir olduğunu belirterek, “Dünya ile entegre olmuş, hatta dünyanın da her konuda önüne geçmeye çalışan bir ülke görüyoruz. Eskiden hatırlıyorum biz bir dekardan yüzde 20 ila 30 kine aldığımız zaman çok verimli derdik. Bugün geldiğimiz noktada 50 ila 60 kineleri konuşuyoruz. Gerçekten mükemmel bir iş yapıyoruz. Bugün ülkemizin ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Yüzde 21,7. Sanıyorum bu bir rekor. Başka eşi var mı bilmiyorum” diye konuştu.
“Konya büyüklüğündeki Hollanda, Türkiye’den fazla tarımsal ürün ihracatı yapıyor”
Eskişehir ve ülke tarımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, tarımda istenilen noktada olmadığımıza işaret etti. Güler, “Eskişehir ekonomisini değerlendirdiğimiz zaman tarım sektöründen geçimini sağlayan kesimin yüzde 8 olduğunu görüyoruz. Kayıtlı olan 24 bin civarında çiftçimiz var. Ortalama 100 bin kişi de geçimini tarımdan sağlıyor. Tarım, Eskişehir için istediğimiz seviyede değil. Hollanda’nın yüzölçümü ile Konya’nın yüzölçümü aynı. Hollanda’nın tarımsal ihracatı 116 milyar doları aşarken, ülkemizdeki toplam ihracat rakamı 170 milyar dolar civarında. O yüzden bu fuarları önemsiyor ve ülke tarımına önemli katkıları olacağını düşünüyorum” ifadeleri kullandı.
“Tarladan asfalta değil, asfalttan tarlaya cazibe yaratılmak zorunda”
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Önder, Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığa desteği hedef haline getirdiğini belirterek, bu kapsamda büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Tarım arazilerinin üretime kazandırılması için hem ilçe belediyeleri ile imzalanan protokollerle hem de belediyeye ait olan arazilerde yetiştirilen ürünlerle çiftçilere destek olduklarını aktaran Önder, “Dünyada güçlü ve kendine yetebilen bir ekonomiye sahibiz, lakin tarıma olan girdilerdeki fiyat politikalarındaki artışlar tarımı zorlamaktadır. Bunun yanı sıra bizde bulunan genç ve dinamik nüfus tarıma yönlendirilmelidir. Tarladan asfalta değil, asfalttan tarlaya cazibe yaratılmak zorundadır” dedi.
“Verilen destekler yeterli olsaydı soğanların döküldüğünü görmezdik”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümet tarafından verilen tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu savunarak, “Yüzde 21’lik büyümeden hepimiz mutlu olur, gurur duyarız. Bu büyümenin tarım sektörüne, çiftçiye, besiciye yansımanı arzu ederiz. Umarız önümüzdeki dönemde izlenecek politikalarla kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın, gerçek anlamda üreten soframızdaki ekmeği, kahvaltımızdaki zeytini, peyniri, yağı önümüze koyan çiftçimizin bu büyümeden hak ettiği payı almasını sağlar. Diyeceksiniz ki şu kadar yardım, bu kadar yardım yapıyoruz… Yapılması sevindiricidir. Ama bizim gözlemlediğimiz, kendi Eskişehir’imizde şurada Mahmudiye’de, İnönü’de, Sivrihisar’da yapılan yardımlar, destekler çiftçi için yetersizdir. Yeterli olsa biz soğanların döküldüğünü, traktörlerin icra kanalıyla alındığını görmeyiz. Verilen desteklere Allah razı olsun diyoruz. Ama yetersiz olan desteğin artması önümüzdeki dönem sağlanabilir. Bunun yolu da kanunla çiftçimize verilen sözün yani milli gelirin yüzde 1’inin çiftçimize verilmesi. Çiftçimize bu destekler verilirse bu fuarlar arzu edilen noktada tarımsal sektörün kalkınmasına faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Pandemi döneminde tarım ve hayvancılığa verilen destekleri yadsımamak lazım”
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğu belirterek, “Özellikle pandemi döneminde ortaya çıktı ki global açlık gıda krizine karşılık bütün ülkelerin tarım ve hayvancılığa bakışı değişti. Bütün dünyada yeterli politikalar uygulanıyor mu? Hayır. İklim kriziyle birlikte ne yazık ki gıda krizi de gitgide büyüyor” dedi. Günay, konuşmasında şunları aktardı; “Türkiye’de, 1994 yılında tarımdaki nüfus yüzde 45, milli gelirden aldığı pay yüzde15. 2020 yılına geldiğimizde tarımda istihdam yüzde 17,6, milli gelirden aldığı pay yüzde 6,7. Burada çarpık bir durum var. 90’lı ve 80’li yıllarda gerçekten gizli işsizlik dediğimiz bir nüfus tarımın içerisindeydi. Şimdi geldiğimiz noktada biz daha fazla çiftçimizin, hayvan yetiştiricimizin olmasını ve milli gelirden de daha fazla pay almasını istiyoruz. Bu yönde de politikalar uygulanıyor. Tarım reformları gündemde… Özellikle pandemi döneminde tarım ve hayvancılığa verilen destekleri yadsımamak lazım. Çiftçilerimizin girdi maliyetlerinden tutun birçok konuda sorunlarını biliyoruz. İletiyorlar, mümkün olduğunca hep birlikte çözmeye çalışıyoruz. Eskişehir’e hayvan yetiştiriciliği için verilen destek 39 milyon dolar. Sırf Temmuz ayında verilen 9 milyon dolar. Biz bu desteklerin gerçekten çiftçimize ve hayvan yetiştiricilerimize ulaşmasını canı gönülden istiyoruz ve bunun takibini de yapıyoruz.”
İklim krizine karşı çiftçinin bilinçlendirilmesi hedefleniyor
TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Eskişehir’de 2’incisini düzenledikleri Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın başta Eskişehir olmak üzere bölge ve ülke tarımına önemli katkıları olacağını söyledi. Son dönemde ülkemizde iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan aşırı kuraklık ve yağışların tarım ve hayvancılık için de ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Ersözlü, fuar ile iklim değişikliğinin tarımsal üretimde yarattığı tehdit karşısında etkili bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Belediyeler kırsal kalkınma projelerini fuarda sergiliyor
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Tepebaşı Belediyesi, bu yıl ikincisi düzenlenen Tarım Fuarı’nda stant açarak kırsalda hayata geçirdikleri projeleri sergiliyor. Ayrıca üreticilere tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirme yapılıyor.
Girişin ücretsiz olduğu Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, 1-4 Eylül tarihlerinde 10.00-19.00 arasında, 5 Eylül Pazar günü ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.