Ünal, genel kurul toplantısında yaptığı konuşmasında, Eskişehir’de 1952 yılında kurulan ve 69 yıllık köklü bir geleneğe sahip olan kooperatifin, 71 bin ortağı ile ülkenin en büyük kooperatifleri arasında yer aldığını söyledi. Geçen yıl hedefledikleri 151 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını, önümüzdeki yıl içinse 250 milyon TL’lik ciro hedeflediklerini belirten Ünal, “Türkiye’de 31 tane pancar ekicileri kooperatifi var. Yarısından çoğu maaşları ödeyemiyor. Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi bugün 250 milyon liralık bir kurum haline geldi. 2020 yılını 151 milyon 750 bin TL ciro ile kapattık. Önümüzdeki yıl karlılığımızı 35 milyon TL’ye, ciromuzu da 250 milyon TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Eskişehir ve ilçeleri başta olmak üzere Bursa Yenişehir ve İnegöl ilçesi ile Bilecik’in Bozüyük ilçesinde faaliyet gösterdiklerini aktaran Ünal, üreticinin tohum, gübre, ilaç, mekanizasyon malzemesi, sulama malzemesi gibi üretim amaçlı tüm ihtiyaçlarına cevap verdiklerini ifade etti.
“Doğrudan gelir desteği üretene verilmelidir”
Şeker pancarının Anadolu tarımının lokomotifi olduğunu ancak bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle pancar üreticilerinin en zor dönemini yaşadığını belirten Ünal, “Biz kota cezası istemiyoruz, bu konuda hassasiyet bekliyoruz. Koranavirüs salgını tüm dünyaya üreticinin, çiftçinin alın terinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Üretim olmadan olmuyormuş. O yüzden üreticinin desteklenmesi şart” ifadelerini kullandı.
Pancar avansı ile küspe istihkak oranlarının düşük olduğunu ve bu oranların yeniden düzenlemesi gerektiğini ifade eden Ünal, ayrıca bakanlık tarafından verilen doğrudan gelir desteğinin, tarla sahiplerine değil tarlada üretim yapıp satışını gerçekleştiren üreticiye verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Her şeye destek var da pancara neden destek yok”
Arpa, buğday ve mısır gibi tarım ürünlerine verilen desteğin şeker pancarına da verilmesi gerektiğine dikkat çeken Ünal, “Arpaya, buğdaya, mısıra her şeye destek var ama şeker pancarına destek yok. Neden yok? Çünkü biz sanayi ürünüymüşüz. Mısır ve ayçiçeği sanayi ürünü değil mi? Tarım Bakanlığımız her ürüne tohum başına destek veriyor ama pancara gelince destek alamıyoruz. Bu konu da çözüm beliyoruz” dedi.
Yaşanan kuraklığın etkisiyle yem fiyatlarında artışlar meydana geldiğini, bu durumunda besicileri sıkıntıya soktuğunu söyleyen Ünal, Konya Şeker Yem’in bir ayağını da Eskişehir’e kurmak için çalışma başlattıklarını ve altı ay içinde hizmete sunacaklarını ifade etti.
Halil Ünal, başkanlığındaki yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Mustafa Dündar Ünlü, Rafet Demirtaş, Sadi Aktaş ve Hasan Kırıkçı.