İmalat ve makine sanayi şirketlerinin ürünlerinin tanıtıldığı organizasyonda aynı zamanda STM Savunma Teknolojileri, ASELSAN, TAİ, TEİ, Roketsan, Havelsan ve Aspilsan Enerji de stant açarak yerli ve milli teknolojilere ilişkin yeni ürünlerini sergiliyor. Fuarın açılış töreninde konuşan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Eskişehir’in sanayi farkındalığı olan bir kent olduğunu belirterek, “Olgunlaşmış ve yetkin bir sanayi için Ar-Ge ve teknoloji altyapınız yoksa ileri bir savunma sanayinden bahsetmeniz mümkün değil. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz bir parçadır. Savunma sanayinin söz konusu olduğu her yerde çok yakın temas ve işbirliği içerisindeyiz. Özellikle Endüstri Fuarı’nda savunma sanayi olarak çok geniş bir katılımda bulunmamızın sebebi de Eskişehir’in aynı zamanda savunma sanayindeki müstesna yeridir” diye konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, Eskişehir’in demiryolu, savunma sanayi, beyaz eşya, otomotiv, tuğla ve seramik sektörünün merkezi konumunda olduğunu belirterek, Eskişehir OSB’nin son yıllarda yatırımcıların dikkatini çeken bir bölge haline geldiğini ifade etti.
“Türkiye’nin en büyük ikinci OSB’siyiz”
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir’in, bugün 31.1 milyon metrekarelik alanı ile Türkiye’nin en büyük ikinci Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip olduğunu söyledi. Eskişehir OSB olarak, 2020 yılında hem tahsis hem de yatırımcı açısından bütün yılların rekorunu kırdıklarını ifade eden Küpeli, “Bölgemizde şuanda 679 adet katılımcı var. Bunlardan 563 tanesi aktif bir şekilde faal. 45 bin 200 çalışanımız var. 1.750 milyar dolar da organize sanayi bölgesindeki firmalarımızın ihracatı bulunuyor. Eskişehir sanayisinin yaklaşık yüzde 80’ini organize sanayi bölgemizde faaliyet gösteriyor. 2020 yılında bütün yılların rekorunu kırdık. Hem tahsis hem de yatırımcı bakımından. Umut ediyorum ki 2021 ve bundan sonraki dönemlerde de bu rekorları kırmaya devam edeceğiz” dedi. Eskişehir’de sanayi altyapısının cumhuriyetten önce atıldığını belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Türkiye’de ilk lokomotifin, ilk otomobilin ve ilk damperli kamyonunun Eskişehir’de üretildiğini söyledi. Güler ayrıca, fuarın sürekliliğinin sağlanması için Savunma Sanayi Başkanlığından bundan sonraki yıllar için de destek istedi.
22 ülkeden 205 firma temsilcisi fuara katıldı
TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise, Eskişehir’in ilk Ar-Ge, sanayi ve teknoloji fuarı olan Endüstri Fuarı’nın 22 ülkeden 205 firma temsilcisini ağırladığını dile getirerek, dört gün sürecek fuar kapsamında katılımcı firmaların gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki firmalarla bir araya gelme imkanı bulacağını ifade etti. Fuar kapsamında 250’in üzerinde ikili iş görüşmesinin gerçekleşeceğini belirten Ersözlü, hem online hem de fiziksel olarak 15 bine yakın profesyoneli fuarda ağırlamayı hedeflediklerini kaydetti.