“Türkiye ekonomisi borçlanarak büyüyor”
CHP Sözcüsü Öztrak, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında pandeminin etkisiyle ekonomik buhran yaşamaya başladığını belirterek, hükümetin gayri safi yurtiçi hasılada 2023 hedefine ulaşamadığını ifade etti. Milli gelirin 2013 yılında 1 trilyon dolara dayandığını ancak şimdi 717 milyar dolara doğru indiğine işaret eden Öztrak, istihdam alanlarının da azaldığına dikkat çekti. Son açıklanan yüzde 7’lik büyümenin yüzde 19’unun hizmet sektöründen geldiğini belirten Öztrak, “Yüzde 7 büyüdük denilen dönemde işsiz sayısı 2,5 milyon kişi arttı. Yüzde 5,6 büyüyen hizmet sektöründe 325 bin kişi işini kaybetmiş. Bu büyüme borcu artırarak gerçekleşen bir büyüme” dedi. Öztrak, Türkiye ekonomisin içinde bulunduğu ekonomik buhrandan çıkabilmesi için doğrudan uygulanabilecek ekonomi programının yapılması, aşı takviminin uygulanması, esnaf ve diğer kesimlere destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Kurdaki dalgalanmalar nedeniyle önümüzü göremiyoruz”
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, sanayiciler olarak 2018’in sonlarına doğru başlayan ve kur şoklarıyla devam eden bir sürecin ve sıkıntının içerisinde olduklarını söyledi. “2020’nin üretim verilerine baktığımızda durum o kadar da dramatik değil” diyen Kesikbaş, Eskişehirli sanayiciler olarak bütün siyasi partilerden en büyük taleplerinin üretimin önünün açılması olduğunu ifade etti. Özellikle son dönemlerde sanayicinin marjlarında sıkıntı olduğunu, konteynır ve hammadde maliyetlerinde ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Kesikbaş, “Bugün için her ne kadar işler iyi gidiyor da desek uzun vadede yaptığımız iş dört bilinmeyenli üç denklem gibi. Hiçbir zaman çözüm yok. Kurdaki dalgalanmadan dolayı sanayicimiz gelecek projeksiyonu çizmekte sıkıntı yaşıyor. Daha jenerik çözümler yerine somut çözümler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çevreyolu ve limanlara bağlantı sorunumuz var”
Eskişehir’de raylı sistemler, havacılık ve mobilya sektörlerinin eski günlerine kavuşabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması ve desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Kesikbaş, “Kentimizde ihtisas organize sanayi bölgesinin ve serbest bölgesinin oluşturulması son derece önem taşıyor. Madem üreteceğiz, o zaman üretimin altyapısını da bugünden hazır etmemiz gerekiyor. Eskişehir’de bir yatırım ortamı var ama bu yatırım ortamının büyüyerek devam etmesi en büyük talebimiz. Ürettiğimiz ürünü ulaştırma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Eskişehir bugün 3 milyar dolara yakın ihracat yapıyor ama bunun büyük bir kısmını karayolu ile gerçekleştiriyor. Gemlik Limanına ulaşım konusunda maalesef demiryolu bağlantısı sorunumuz var. Sanayiye ulaşım noktasında çevreyolu sıkıntımız var” diye konuştu.
“Zengin çok zengin, fakir çok fakir…”
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, dünyanın orta gelir tuzağı içerisinde olduğunu belirterek, “Dünyadaki son konjonktür ve süreç baktığınız zaman orta gelir tuzağını ortaya koyuyor. Ülkemizde de aynı şey geçerli. Dünyada üretim sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz, ülkelerin büyüme oranlarına bakıyoruz. Büyüme oranları gayet iyi görünüyor. Bir tarafta çok zenginleyen bir kesim, diğer tarafta da çok fakirleşen bir kesim görüyoruz. Bu durum dünyanın orta vadede bir resesyon ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor” dedi.
41 bölgede tarımsal kuraklık
Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ise, tarımın dünyadaki en stratejik sektörlerden birisi olduğunu belirterek, CHP Ekonomi Masası’nı bu konuda eksik olmakla eleştirdi. Türkiye’de tarımın ihmal edildiğini söyleyen Zeydan, “Türkiye’deki 41 tarımsal bölgede tarımsal kuraklığı tespit etmiş bulunuyoruz. Tarımı önümüzdeki yıllarda yaşatmak, çiftçiyi üretime teşvik etmek, üretim yapabilmesi için iştahlandırmak adına her ne olursa olsun desteklemek zorundayız” ifadelerini kullandı.