MEHMET EKTAŞ: MÜHENDİSLİK EĞİTİMLERİ YENİDEN PLANLANMALIDIR

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, Makine Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubelerini ziyaret etti.Ziyaretlere ev sahipliği yapan Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Atila Tomsuk, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte sektörlerin ve mühendislerin içinde bulundukları koşulları değerlendirdiler.

Pandemi öncesinde, 2018 yılından itibaren başlayan ekonomik kriz ve daralmadan mühendislerin de fazlasıyla pay aldığı tespitinin yapıldığı görüşmelerde özellikle; Üniversitelerde açılan Mühendislik Fakültelerinin ve kontenjanlarının ihtiyacın çok üzerinde olduğu, sınıf öğrenci sayılarının fazla öğretim elemanı sayılarının az olması nedenleriyle eğitimde istenen kalitenin de yakalanamadığı, yaratılan istihdam ile mezun sayısı arasında derin uçurum oluştuğu, mezun mühendisler arasındaki işsizlik sayısı ve oranlarının gittikçe arttığı, bu koşulların sürdürülemez olduğunun altı çizildi.

Son dönemlerde, Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kuruluş olan odaların gelir kaynaklarının sınırlandırılmasının, odaların ülke ve toplum yararları doğrultusunda teknik ve bilimsel çalışmalar yapmasının ve bunları üyelerinin ve sektörlerin yararına sunmasının, mühendislik hizmetleri ile ilgili her türlü araştırma, inceleme, proje ve raporların hazırlanmasının, eğitim, konferans, kongre çalışmalarının yapılmasının önünde engel oluşturacağıbelirtildi. Odaların işlevlerinin azaltılması ve özellikle teknik ve bilimsel çalışmalar yapmasının önüne geçilmesinin, Ülkemizin Mühendislik alanında yarıştığı Ülkelerin gerisinde kalmasına yol açacağı ve teknoloji ve bilgi ithal eden Ülke konumunda kalacağımız değerlendirildi.

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet EKTAŞ, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarında; "TMMOB’nin üyelerinin yüzde 60’ından fazlası ücretli çalışan veya işsizdir, özellikle ekonomik krizle yaşanan işsizlik, esnek çalışma, ücret ve hak kayıpları mühendisleri de zor duruma düşürmüştür. Her yıl binlerce mühendis mezun olmakta, on binlercesi KPSS’ye girmekte, ancak çok azı işe yerleşebilmektedir.Mühendislerin en büyük istihdam alanı olan Kamu işyerleri özelleştirmelerle birlikte yok edilmeye başlanmıştır, Kamu küçüldükçe, Kamudaki çalışma olanakları bitmektedir. Buna paralel olarak Mühendislerin çalışma koşulları ve gelir düzeyleri de giderek düşmekte, iş yükü ise giderek artmaktadır. Zaman geçirilmeden istihdam, ihtiyaç ve mesleki yeterlilikler dikkate alınarak Üniversitelerdeki Mühendislik eğitimleri nitelik ve nicelik açılarından yeniden ele alınarak planlanmalıdır" dedi.

Haberler