HEM ELEKTRİK HEM ÇİÇEK ÜRETEN TESİS

Çevreye duyarlı projelere büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, Seyitgazi yolunda hizmete sunduğu Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi ile Eskişehir'in çöplerinden elektrik enerjisi üretiyor. Tesiste oluşan atık ısıyı da oluşturduğu serada kullanan Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir'i rengarenk süsleyen çiçeklerin bir bölümünü de bu tesiste üretiyor.

1990’lı yıllarda şehrin en büyük sorunlarından biri olan şehir çöplüğü, Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi sayesinde son teknoloji ile elektrik enerjisi üreten bir yer haline geldi. Tam kapasite ile çalıştığında 95 bin hanenin günlük elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, 2020 yılı içerisinde 300 bin tona yakın çöpü dönüştürerek 70 milyon kilowatt elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirdi.  Tesiste ayrıca 4 tona yakın atığın da geri dönüşüme gönderildiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tesis açıldığından bugüne kadar toplamda 225 milyon kilowata yakın elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirildiğini belirttiler.  Çöpten üretilen elektrik enerjisi ile 1 milyon hanenin aylık elektrik ihtiyacı kadar elektrik üretildi.

          Tesisin diğer bir özelliğinin de atık ısının seraya verilerek, bu serada bitki üretimi gerçekleştirmek olduğunu belirten yetkililer, dış mekan süs bitkilerinin yanı sıra sukulent, kaktüs, alovera ve kurdela gibi iç mekan bitkilerinin üretiminin de bu tesiste gerçekleştirildiğini ifade ettiler. Pandemi öncesi tesisin ve seranın özellikle bu alanda eğitim gören üniversite öğrencileri tarafından da sıklıkla ziyaret edildiğini belirten yetkililer, pandeminin atlatılmasıyla birlikte öğrencilerin hem çöpten elektrik üretimi hem de atık ısıyla seracılık konusunda bilgilendirilmesine devam edeceklerini ifade ettiler.

Haberler