BU BAYRAMDA AİLENİZ İLE BU YERLERE GİDİN…

Eskişehir’de hem doğa, hem de kültür turizmi açısından gezilebilecek pek çok yer var. Bayram ziyaretleri ardından aileniz ile birlikte tavsiye ettiğimiz 7 mekana uğramayı ihmal etmeyin…

Sakaryabaşı

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde yer alan doğa harikası Sarıkayaların (Sakarya nehrinin) doğu yakasında iki büyük mağara girişi vardır. Giriş yolları heyelan ve toprak dolup tıkanmıştır. Hamamkaya denilen yerde Frigler zamanında bir kapalı havuzlu hamam önünde de açık havuzlu hamam bulunmaktaydı, kalıntılarının temelleri günümüze kadar gelmiştir. Kırkkız kaynağı çevresi eski yerleşme yeri olup, yerleşim kalıntıları ve mezarlar vardır. Hamamkaya’nın 100 Metre doğusunda bir höyük bulunmaktadır. Sakaryabaşı su kaynakları Eskişehir Afyonkarahisar Devlet Karayolunun doğu ayağında başlar, sağlı sollu yaklaşık 250.000 M2 lik bir alanı kaplayan Sakaryabaşı, güzel bir mesire yeridir.

Gürleyik

Eskişehir Mihalıççık İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Tertemiz, pırıl pırıl bozulmamış yeşil doğası. Berrak ve temiz şelalesi ile tabiat harikası bir köy Gürleyik. Buz gibi akan şelalesi ve doğası ile mahallemize ilimiz ve farklı illerden binlerce turist gelmektedir. Kamp kurarak piknik yaparak soğuk su da serinleyerek güzel vakit geçirmekteler.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunan tarihi yapı Selçuklu döneminde inşa edilmeye başlanmıştı. Söy­lenceye göre Battal Gazi'nin mezarını ölümünden yıllar sonra Çoban Baba (Kutluca) bulmuş. Şimdi türbesi külliyenin içinde bulunan Çoban Baba koyunlarını otlatırken bir mucize sonucu mezarı keşfetmiş. Bunu duyan Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun (Valide Sultan) 1207-1208 yıllarında Battal Gazi'nin mezarının üstüne türbe ve yanına da bir cami inşa ettirmiş. Ümmühan Hatun da vasiyeti uyarınca buraya gömülmüş. Seyyid Battal Gazi Külliyesi kapalı bir avlunun etrafına dizilmiş yapılardan oluşuyor. Külliyenin merkezinde Battal Gazi'nin türbesi ve cami yer alıyor. Battal Gazi'nin sandukası tam 8,5 metre uzunluğunda, yanı başında da Battal Gazi'nin dillere destan aşkı kral kızı Elenora’nın sandukası var. Çoban Baba, Ümmühan Hatun ve Ayni Ana külliyedeki diğer türbeler. Külliye günümüzdeki durumunu Osmanlı döneminde almış, 1511-1517 yıllarında, buraya medrese, aşevi, fırın, Bektaşi tekkesi ve soğuk hava deposu gibi binalar eklenmiş.

AKPARE KALE
Çukurca Köyü - Seyitgazi
Çukurca köyünün hemen güneydoğusunda yükselen kayalık platonun güneydoğu kesiminde yer alır. Bir Frig kalesidir. Doğu yönde yer alan anıtsal girişine bu yöndeki kaya basamaklarıyla ulaşılır. Kale içinde ana kayaya oyulmuş mekânlar ve silo çukurları bulunur. Eteklerinde Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya mezarları vardır.

Han Yer altı Şehri ve Nekropolü

Eskişehir’in Han ilçesine gidenler eski medeniyetlere hayran kalacakları bir yer altı şehri ile karşılaşacaklar. “Yer altı Şehri ve Nekropolü” yer aldığı Han İlçesi sınırları içinde Eskişehir il merkezinin güneyinde yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Yerleşme alanı içinde doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır.

Beyyayla Düden göleti

Eskişehir Sarıcaka ilçesinde 1200 rakımda bulunan gölet, sulama ve turizm amacıyla 2007 yılında yapılmıştır. Beyyayla mahallesinin 1,5 kilometre kuzeybatısında yer alan göletin kıyısında piknik ve kamp alanları bulunmaktadır. Göletin 1 kilometre uzağında bulunan Düden mağarası i doğa severlerin uğrak mekanları arasında yer almaktadır.

Surp Yerotutyun Ermeni Klisesi

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Surp Yerortutyun (Ermeni) Kilisesi 1650’de inşa edilmiş olup, 1876’da yangın sonucu zarar görmüş ve 1881 senesinde Patrik Nerses Varjabedyan döneminde mimar Mintes Panoyat tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni mahallesinin orta kısmına saat kulesinin eteklerine yapılmıştır. Tamamı taş işçiliği olup yerel taş imalidir. Yapımında pek çok Türk de çalışmıştır. Türkiye’nin en büyük Kiliselerinden biridir.

Haberler