Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Kişilerde kanda bulunan yüksek şeker seviyesinin neden olduğu rahatsızlığa şeker hastalığı adı verilmektedir. Kadınların büyük bir bölümünde gebelik sırasında diyabet çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Daha önce herhangi bir şeker rahatsızlığı olmayan kişilerin, ilk kez gebelik sırasında şeker metabolizmasında bozukluk olması hamilelik şekeri ya da gestasyonel diyabet olarak adlandırılmaktadır.

Bu nedenle çoğu doktor gebeliğin 24 ile 28 haftaları arasında, 50 gram Glikoz Tarama Testi yani şeker yüklemesi yapmaktadır. Yapılacak bu testin yapımı için aç ya da tok olmanız önemli değildir. Uzman kişiler tarafından verilen ve içinde 50 gram glikoz bulunan su içildikten, 1 saat sonra anne adayının kan şekeri düzeyine bakılmaktadır. Yapılan bu tarama testinde birinci saatin sonunda, anne adayının kan şekeri 140 mg/dL ya da üzerinde ise doktor tarafından Oral glikoz tolerans testi istenmektedir. Yapılan tarama testi sırasında anne adaylarının aşırı hareketten kaçınması ve herhangi bir şey yememeye özen göstermesi gerekmektedir.

Daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.saglikliyol.com/gebelik/

Hamilelik Şekeri Riskleri Nelerdir ?

Anne adaylarında, gebelik şekeri çıkması durumunda, normal şeker hastalarına verilen tedavi yapılamamaktadır. Ağızdan alınan ilaçlar yerine, diyet, egzersiz uygulamaları ve insülin tedavisi gibi yollar tercih edilmektedir.

Diyetisyen ve kadın doğum doktoru tarafından hazırlanan, gebelik durumuna uygun bir diyet programı ile anne adayının beslenmesi düzene sokulmalıdır. Hazırlanan bu beslenme listesinde dondurma, şerbetli tatlılar, çikolata ve beyaz undan yapılan yiyecekler bulunmamaktadır. Anne adayları verilen diyet programına uyarken, doktor tarafından hazırlanan egzersizleri de uygulayarak kan şekeri seviyelerini düzene sokmaya çalışmaktadır. Yapılacak egzersizler anne adayını çok zorlamamalı ve yüzme, yürüyüş gibi sporlardan seçilmelidir. Tüm bu uygulamaların fayda sağlamadığı anne adaylarına, insülin verilerek, şeker hastalığı kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

Daha önceki gebelik sırasında, gestasyonel diyabet tanısı konulan kişilerin, sonraki gebeliklerinde aynı olayı yaşama durumları daha yüksek olacaktır. Bu nedenle doktorunuza bu konu hakkında önceden bilgi vermeniz doğru bir karar olacaktır. Hamilelik şekeri bulunan kişilerin karşılaşabileceği olağan riskleri şu şekilde sıralayabiliriz.

-Bebeklerin fazla kilolu olarak doğması

-Bebeklerin bir kısmında görülebilecek bünyesel hastalıklar

-Bebeklerin erken doğması ve erken doğuma bağlı ciğer gelişiminin tamamlanmaması

-Bebeklerin ilerleyen dönemlerde, tip iki diyabet hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olması

Haberler