O ODADAN ESKİŞEHİRLİLERE ÇAĞRI : TÜLOMSAŞ’A SAHİP ÇIKIN

Eskişehir Elektirik Mühendisleri OdasI Eskişehirlilere Tülomsaş'ı sahiplenme konusunda çağrıda bulunurken, 4 Mart 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Sivas’ta bulunan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) ve Sakarya’da bulunan Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ) ’la birlikte merkezi Ankara’da olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) çatısı altında birleştirilmesini özelleştirmeye zemin hazırlamak olduğunu iddia etti.

EMO tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Yıllardır uygulanan neoliberal politikalarla, ülkemizin köklü kamu kurumları özelleştirme dayatmasıyla özel sektöre devredilmiştir. Yetkililer tarafından her defasında “yerli ve milli” vurgusu yapılmasına rağmen, ülkemizin önemli kurumları küçültülerek özelleştirme zeminine hazırlanmıştır. Üzülerek görüyoruz ki bu özelleştirme furyasının son kurbanı, kentimizle özdeşleşmiş Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) olacaktır.

1894 yılında temelleri atılan TÜLOMSAŞ, Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan ve ekonomisi tükenmiş durumda olan ülkemizin, endüstri ve sanayi alanında gerçekleştirdiği atılımlarda önemli görevler üstlenmiş ve hem Eskişehir’e hem de Türkiye’ye önemli katma değer sağlamıştır.

Kuruluşundan bu yana yolcu ve yük trenleri için yurtiçi ve yurtdışına sayısız lokomotif üreten, ve atölyeleriyle büyük bir üretim kapasitesine sahip olan TÜLOMSAŞ, 4 Mart 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Sivas’ta bulunan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) ve Sakarya’da bulunan Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ) ’la birlikte merkezi Ankara’da olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) çatısı altında birleştirilmiştir.

Birleştirmeyle başlayan bu süreç, TÜLOMSAŞ’ı küçülterek, özelleştirmeye zemin hazırlayacaktır. Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler açıkça göstermektedir ki, özelleştirmeler hem kurumlar için hem de çalışanlar için büyük bir yıkımdır. Bu kapsamda çalışanların bir kısmı işsiz kalacak, bir kısmı farklı yerlerde istihdam edilmesi sonucu adaptasyon ve iş verimliliğiyle ilgili problemler ortaya çıkacak ve çalışma kapasitesi düşecektir.

Bu ve diğer problemlerle birlikte TÜLOMSAŞ’ın yürütmekte olduğu başta milli Yüksek Hızlı Tren (YHT), vb. projeler de rafa kalkacaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, “Yüksek Hızlı Tren TÜLOMSAŞ'ta yapılacaktır”açıklamasınının üzerinden daha 2 ay geçmeden hedefin ortadan kalkması, hükümetin ulaştırma stratejisinin de, bakanların bu açıklamalarının da güvenilir bir dayanağı olmadığının en açık göstergesidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’na yaptığı revizyon, bakım ve üretim faaliyetlerini de yapamaz hale gelerek, ufak bir atölyeye dönüşecek olan TÜLOMSAŞ’ın, bu yönleri itibariyle, kendi bünyesinde üretilen ve bir süre sonra bir kenara itilen Devrim Otomobili ile aynı kaderi yaşaması kaçınılmazdır.

Kamuoyunun yeni istihdam oluşturulması ve yerli ve milli üretim merkezlerinden birisi haline gelmesini beklediği TÜLOMSAŞ ile ilgili alınan bu karar, Eskişehir halkında büyük bir üzüntüye sebep olmuştur. Uzun yıllardır Eskişehir halkının emek verdiği ve ekmeğini yediği bu fabrikanın kapatılması durumunda kentimiz de “Demir yolcu kenti” sıfatını kaybedecektir.

Bu uygulama hem Eskişehir için hem de ülkemiz için büyük kayıplara neden olacaktır. Eskişehir’de istihdamın azalmasına ve teknolojik üretim kaybına neden olacak olan bu girişimden dönülmediği takdirde ülkemiz adına da olumsuz sonuçlarla karşılaşılacaktır. Tüm Eskişehirlileri, sivil toplum kuruluşlarını ve siyasileri TÜLOMSAŞ’a sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Haberler