ESO Başkanı Kesikbaş: Geleceğin e-ihracat yıldızları sizler olun

Sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen firmaların dijital ortamlarda daha aktif olması ve üreticilerin uluslararası arenada e-ihracat yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen İç Anadolu E-İhracat Konferansı gerçekleştirildi.

Eskişehir Valiliği, Anadolu Üniversitesi (AÜ), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Dünya E-Ticaret Forumu (World E-Commerce Forum – Worldef) iş birliği ile AÜ Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta e-ticaretin dünyadaki son uygulamaları, modern trendler ve elektronik ihracat hakkında Eskişehir’deki üretici ve şirket yöneticilerine bilgi verildi.

Worldef Başkan Vekili Çağdaş Yeşilbağ konferansın açılışındaki konuşmasında, firmalar için e-ihracat modelleri yapmaya yardımcı olduklarını ve Türkiye’yi e-ticaret üssü haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Bu bağlamda konuşan Yeşilbağ, “Amacımız ticaret hacmimizi daha da artırmak. Bunu da Eskişehir’den başlayarak yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

Farkındalık yaratmalıyız

E-ihracat detaylarının konuşulduğu konferansta bu alanda farkındalık oluşturulmasının önemini vurgulayan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak yaptığı konuşmada şunlara değindi; “Dünya çapındaki büyük firmaların toplam cirolarının belli bir kısmının e-ticaretten yapıldığı bilinmekte. Bu ve benzeri konferanslar, etkinlikler vesilesi ile ihracatçılarımızın e-ticaret anlamında birinci ağızdan bilgilendirilmesi önemlidir. Böyle bir etkinliğinde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Biz dünya ekonomisinde var olmak istiyorsak e-ticaretin merkezinde olmak zorundayız. Öncelikli olarak KOBİ’lerimizin ihracattaki payını artırmalıyız. Elektronik ihracat yapmalarımı sağlamalı ve bu konuda farkındalık yaratmak zorundayız.”

Geleceğin e-ihracat yıldızları

Alanında uzman konuşmacıların yer alarak katılımcıları e-ticaret ve e-ihracat konularında bilgilendirdiği konferansın açılış konuşmasını yapan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “ESO olarak odaklandığımız iki önemli konu var biri eğitim diğeri de ihracat. Mesleki eğitimde güzel noktalara geldik. Eskişehir ihracat rakamlarımız da sürekli büyüyor ancak yeterli değil bunu mutlaka tabana yaymak gerekiyor. Dijitalleşmek gerekiyor. E-ticaret sadece belirli sitelere ürün koymakla olmuyor. Bu nedenle alanında uzman yetişmiş genç nesillere ihtiyacımız var. Sanayici, esnaf üzerine düşen gerekli yatırımı yapıyor e-ticaret alanında. Bu noktada üniversite öğrencilerimizden bir ricam olacak, lütfen geleceğin mesleklerini iyi değerlendirsinler ve bugün burada bu etkinlikte kendilerine yatırım yapsınlar. Gelecek dönemlerde de Türkiye’nin e-ihracat yıldızları sizler olun.” diye konuştu.

Güç birliği yapılmalı

Eskişehir’in güç birliği yapması gerektiğini vurgulayan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal yaptığı konuşmada, “Eskişehir özelinde Türkiye’de güç birliği yapacak üretim potansiyelimizi çok güçlü bir şekilde dışarıya taşıyabilecek e-ihracat 2020 konferansını gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Eskişehir’in e-ticaret markası

Açılış konuşmaları sonrası Eskişehir’den satın al, Eskişehir kazasın sloganıyla şehrin esnaf ve sanayicisine kolaylık sağlayan ve Eskişehir’in e-ticaret markası olmayı hedefleyen platformu www.birliktesatinal.com Kurucusu Safa Ay katılımcıları, sitenin amacı ve kullanımı hakkında bilgilendirdi.

Konferans, alanında uzman konuşmacıların e-ihracatta öne çıkan konular hakkında değerlendirmeleri ile devam etti. Konferansta şu konular üzerin de duruldu; Online Ödeme Sistemleri, E-İhracat Yazılım Teknolojileri, E-İhracatta Lojistiğin Önemi, Global Pazar Yerlerinde Satış, Dijital Pazarlama, Lokalizasyon, Dijital Dönüşüm, E-İhracatta Stok Yönetimi, E-İhracatta Hedef Kitle Analizi.

Haberler