Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a çiftçinin zor durumda olduğunu aktaran Çakırözer, “Daha geçen yılın tohum destekleme ödemeleri yapılmadı, üstüne Haziran ayında çiftçimizi sel vurdu. 2 bin çiftçi için Cumhurbaşkanlığından afet yardımı istedik. Kasım ayı geldi hala tek kuruş ödenmedi! Tek kuruş ödenmediği için de banka kredilerinin vadesi dolunca çiftçi çaresizlik içinde ortada kaldı” dedi.
ÇİFTÇİ ÇARESİZLİK İÇİNDE
CHP’li Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2020 bütçesinde ortaya konulan hedeflere ulaşılabilmesi için ekonomiye güven verilmesi gerektiğini bunun için de hukuk devletinin tam olarak tesis edilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Görüşmeler sırasında Eskişehirli çiftçilerin mağduriyetlerini de gündeme getiren Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Eskişehir’de Haziran ayında yaşanan sem ve dolu felaketinden etkilenen çiftçilerin ödemelerinin neden yapılmadığını sordu.Çakırözer, “Çiftçimizin hâli vahim. Eskişehir'de daha geçen yılın tohum destekleme ödemeleri yapılmadı, üstüne Haziran ayında sel vurdu, 2 bin çiftçi için Cumhurbaşkanlığından afet yardımı istedik. Kasım geldi tek kuruş ödenmedi. Tek kuruş ödenmediği için de banka kredilerinin vadesi dolunca çiftçi çaresizlik içinde ortada kaldı. Bakıyorsunuz, enflasyon ve enflasyona endeksli işçi, memur zamları hep tek haneli ama her ne hikmetse vergilere, harçlara, cezalara yapılan zam hem çift haneli, en az yüzde 20. Pazara çıkın, fiyatlardaki artışa bakın, bırakın çift haneyi, 3 haneli enflasyon var filede, mutfakta” dedi.
BU BÜTÇEDE DE İŞSİZLİK, YOKSULLUK VAR
Bütçenin Türkiye'ye 2019'dan daha iyi bir 2020 yılı yaşatmayacağının altını çizen Çakırözer şöyle konuştu: “Çünkü bu bütçenin içinde halk yok, enflasyona ezilen memur yok, emeklilikte yaşa takılan yüz binler yok, traktörüne haciz gelen çiftçi yok, yurt bulamayan öğrenciler yok. Ne var? Dar gelirliye zam var, vergi var. ‘Milletin cebinden kuruş çıkmayacak’ diye yandaş müteahhitlere yaptırılan projelere aktarılan milyarlar var. Deneme süresi, denkleştirme süresi gibi esnek çalışma modelleriyle emekçilerimiz için güvencesiz bir çalışma ortamı var, işsizlik var, yoksulluk var” dedi.
TEK KELİME ADALET YOK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 2020 bütçesine ilişkin sunuş konuşmasını anımsatan Çakırözer, “Tek bir kelime hukuk, tek bir kelime özgürlük, tek bir kelime adalet yok. Sadece bir yerde adalet kelimesi geçti; o da vergi adaletiyle ilgili, ki onu da zaten sağlayamadığımız ortada” dedi.
PROTOKOL MÜDÜRÜ KAMERAMAN KOVALADI
Türkiye’nin uluslararası endekslerdeki yerini sıralayan Çakırözer, “Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 126 ülke arasında 109. sırada. Bu listede son 5 yıl içinde 50 basamak düştük. Basın özgürlüğü alanında dünyanın özgür olmalar ülkeleri arasındayız. 180 ülke arasında 157'nci sıradayız. Biz burada konuşurken televizyonlar şu anda ‘Fuat Oktay’ın Protokol Müdürü Meclis koridorunda kameraman kovaladı’ diye haber yapıyor” diye konuştu.
SEFALETTE BANKO İLK 5’TEYİZ
Hukuk, demokrasi ve özgürlükler olmayınca, yolsuzlukların da arttığını dile getiren Çakırözer “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2018 Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde de şeffaf olmayan ülkeler arasında üst sıralarda olmamız şaşırtıcı değil. Endekslerin hep alt sırasında kalacak değiliz, zirvede olduğumuz uluslararası listeler de var. Mesela enflasyon ve işsizlik oranları ile hesaplanan Sefalet Endeksi diye bir sıralama var, beş yıldır bu listenin tepesindeyiz, banko ilk 5’teyiz” ifadelerini kullandı.
“LOBİCİYE 30 MİLYON DOLAR BU SONUÇ İÇİN Mİ”
Çakırözer, dış politikada vahim beceriksizliklerin Türkiye’ye itibar kaybettirdiğini ifade ederek, “Bunun için ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanına yazdığı mektuba bakmak yeterli. Bu mektuba hâlâ yanıt verilmemiş olması çok üzücü. Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerinin otuz beş yıldır engellemeyi başardığı aleyhimizdeki kararlar, yasalar bu dönem ABD Kongresinden hem de tarihî farkla geçmektedir. Milletimizin boğazından kestiği vergilerinden lobi şirketlerine para aktarıyorsunuz. ABD’de aleyhimize kararlar çıkmasın diye son on yılda 30 milyon dolar lobicilere para verildi. Amerikan Kongresinde Türkiye Dostluk Grubu var, 117 Amerikalı Temsilciler Meclisi üyesi var. Bu dostluk gurubunun eş başkanları dâhil tamamı kongrede Ermeni kararına ve yaptırım tasarısına kabul oyu verdi, 405 kabul ve sadece ve sadece 11 ret oyu var. Bu sonucu elde etmek için lobici tutmaya, 30 milyon dolar vermeye gerek var mı?” diye konuştu. Çakırözer, “Terörle mücadele için yürüttüğümüz operasyonların gerekliliğini, anlamını Filistin dâhil birçok Arap başkentinden destek alamamamız, onların bunu anlamaması hepimizi düşündürmelidir. Afrika’da en fazla elçilik açmakla övünüyorsunuz. O ülkelerin hiçbirinden destek gelmedi” dedi.
BÜYÜKELÇİLİK AKP’LİLERE EMEKLİLİK MAKAMI DEĞİL
Milletin bu bütçeyi büyükelçilik gibi makamların liyakatli isimlerle doldurulması için verdiğini ifade eden Çakırözer, “AKP milletvekillerine emeklilik makamı olarak sunulsun diye vermiyorlar” diye konuştu. Çakırözer, şunları söyledi: