TEKNOFEST kapsamında 17-22 Eylül 2019 tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda 400’ün üzerinde ulusal ve uluslararası buluşun sergilendiği fuarda ödül almaya değer görülen patentler, toplam 15 kişiden oluşan jüri tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendirildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burak Evirgen’in doktora tezi kapsamında danışmanı Prof. Dr. Mustafa Tuncan ile geliştirdiği ve Prof. Dr. Ahmet Tuncan ile Dr. Öğr. Üyesi Mehmet İnanç Onur’un da buluş sahibi olarak yer aldığı “Şemsiye Ankraj” adlı patent, IFIA (International Federation of Inventors Associations) tarafından “En İyi Uluslararası Akademik Buluş Ödülü”ne layık görüldü.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2016'dan bu yana her yıl düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası buluş fuarı niteliğindeki İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF'19) kapsamında sergilenen buluşun değer görüldüğü madalya ve plaketler Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve IFIA temsilcisi Zoran Barisic tarafından buluş sahipleri adına Arinkom TTO yöneticisi Mehmet Hakan Dağ’a takdim edildi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Ekrem Kula ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burak Evirgen ve Prof. Dr. Mustafa Tuncan tarafından geliştirilen Tübitak 1005 proje çıktısı “Geri Dönüşüm Camlardan Elde Edilen Çok Amaçlı Cam Köpüğü” başlıklı buluş ise Türk Patent ve Marka Kurumu bronz madalya ödülünü almaya hak kazandı. Dr. Öğr. Üyesi Burak
Evirgen: “Buluşun maliyetler ve işçilik konusunda sağlayacağı olumlu etki ülkemiz inşaat sektörü ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak"
Ülkemizde yapıları korumak için uygulanan istinat duvarı ve temel gibi yetersiz taşıma kapasitesine sahip ankrajlı veya ankrajsız yanal destek yapılarının çeşitli sebeplerle çöktüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Burak Evirgen, bu durum can ve mal kayıplarına neden olmakla birlikte çevresindeki yapısal sistemlerde geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verdiğini ifade etti. En İyi Uluslararası Akademik Buluş ödülüne değer görülen Şemsiye Ankraj sisteminin kullanımı sayesinde zemin içerisinde inşa edilen destek yapılarında risk faktörlerinin sayısının en aza indirgeneceğini ve bu sayede yetersiz tasarım ve uygulamaların önüne geçileceğini de ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Evirgen konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Buluşa konu olan teknoloji, Geoteknik Mühendisliği alanında özellikle kazı destekleme ve şev stabilitesi uygulamaları ile maden veya şaft açılması işlemlerinde ankraj sisteminin dayanma yapısı olarak kullanımına ilişkin yük aktarma prensibini tamamen değiştiren yeni bir sistemdir. Bu sistemin sahada en verimli şekilde çalışması esasına göre tasarlanan ‘Şemsiye Ankraj’ adlı buluşumuz; alt bileşenleri olan kesici kanat detayları, bağlantı detayları, açma-kapama sistemi, enjeksiyon sistemi kılavuz boru ve halat germe aparatını içermektedir. Buluşun, maliyetler ve işçilik konusunda sağlayacağı olumlu etki ülkemiz inşaat sektörü ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak.”
“Kendine tüm alanlarda kullanım yeri bulan teknolojik ve endüstriyel bir materyal"
Türk Patent ve Marka Kurumu bronz madalya ödülünü almaya hak kazanan “Geri Dönüşüm Camlardan Elde Edilen Çok Amaçlı Cam Köpüğü” projesi ise yapılarda, petrol platformları ve tankerlerinde, yağ ve asfalt tanklarında, gemi ve askeri sanayide, soğuk hava depolarında; kısacası yalıtım ve sızdırmazlık gerektiren tüm alanlarda kullanım yeri bulan teknolojik ve endüstriyel bir materyal.
TÜBİTAK 1005 projesi kapsamında yerli üretimi tamamlanan ve sanayi ölçeğinde seri üretime hazır olan söz konusu teknolojinin dünya genelinde sadece birkaç firmanın tekelinde bulunduğunu belirten Dr. Üyesi Evirgen, “Bu proje kapsamında elde edilen madde, atık pencere camlarına organik katkı maddeleri katılarak elde edilen, düşük sıcaklıklarda üretilebilen, mekanik özellikleri yüksek ve ekonomik cam köpüğü yalıtım malzemesidir. Bu yönüyle inşaat sektöründe yalıtım amaçlı kullanılan xps köpük, eps köpük, cam yünü, taş yünü gibi yalıtım malzemelerine alternatif oluşturmaktadır. Buluş kapsamındaki cam köpüğü için kuru karışımın düşük sıcaklıklarda üretimi tercih edilmiştir.” dedi.
“Yangın, su baskını ve donma gibi dış etkenlere karşı yüksek direnç gösteriyor"
Cephe kaplamalarında kullanılan xps ve eps türevi ısı yalıtım malzemelerinin tutuşmasından kaynaklanan yangınların dünya genelinde can ve mal kayıplarına yol açtığını da sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Evirgen, “Söz konusu teknoloji kapsamında üretilen cam köpükleri; yangın, su ve donma - çözülme gibi dış etkilere karşı yüksek direnç göstermektedir. Buna ek olarak aynı anda ısı, ses ve su yalıtımı sağlaması da bu problemlerin tek bir ürünle çözüme kavuşturulmasına olanak sunmaktadır. Mekanik özellikleri de muadili ürünlerle kıyas kabul etmeyecek seviyede üstündür. Ayrıca hem sıcak hem de soğuk yalıtımı için kullanılabilmektedir.” şeklinde konuştu.
Onlarca farklı kullanım alanına sahip, TSE onaylı A1 sınıfı yanmaz, geri dönüştürülebilir, renkli üretime uygun, boyanabilir - sıvanabilir yüzeye sahip, kolay şekil verilebilen ürün dekoratif yüzey üretimi sayesinde estetik yapısal unsurların üretimine imkân sağlıyor.