Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çiftçilere verilen sertifikalı tohum hibe ve banka kredisi desteklerinin üretim maliyetleri analiz edilmeden dağıtıldığı eleştirisini getiren Dr. Jale Nur Süllü, “Yetersiz kalan desteklerin gecikmesi ise zaten zor durumda üretimini gerçekleştirmeye çalışan çiftçimizi, daha da zora sokmaktadır.”dedi.
Süllü, 2019 yılında artan üretim maliyetlerine rağmen, destek ve hibelerin önceki yıl ile aynı oranda kalmasının, çiftçilerimizin zarar etmesine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Eskişehir’de Ocak-Şubat aylarında çiftçilerimize ödenmesi gereken geçen yıla ilişkin tohum desteği ödemelerinin halen gerçekleşmemesinin, Ekim ayında hasat kaldıran çiftçimizi ekonomik açıdan sıkıntıya soktuğunu anlatan Süllü, bu gecikmenin, üreticinin enflasyon karşısında ezilmesi sonucunu doğurduğunu belirtti.
Bakanlığın verdiği desteklerin, etkin ve doğru kullanılmasının, çiftçimizin güçlenmesi ve ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin yerli üretiminin artması anlamına geleceğini vurgulayan Süllü,
Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
Sertifikalı Tohum Desteği, banka kredisi ve hibe oranlarının enflasyon oranında arttırılması gündeminizde var mıdır? Eskişehir’de kaç adet çiftçimiz sertifikalı tohum desteği ödemesini alamamıştır? Eskişehir’de çiftçilerimize 2018 yılı sertifikalı tohum desteği ödemelerinin tamamını ne zaman ödenecektir?