Beylikova Yardımlaşma Kültür ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Tolga Savaş, Beylikova ilçemizin Süleymaniye, Yalınlı, Kızılcaören mahallelerinde , Mihalıççık /Adahisar ve Sivrihisar/Dumluca mahallelerinde yapılacak olan Krom Manyezit Ocağı kapasite artışı ve Demir Nikel ocağı kırma eleme tesisi projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Halkın bilgilendirilmediğini söyleyen Başkan Savaş, “01/02/2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü tarafından muhtarlara gönderilen ve 10 günlük görüş öneri süresi verilen yazı muhtarların eline 14/02/2019 tarihinde ulaşmıştır. Yazının ulaştığı günden itibaren ÇED raporu incelenmesi, gerekli araştırma ve değerlendirmeler yapılarak 15/03/2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına beş mahalle muhtarı tarafından imzalanan itiraz ve çekincelerin bulunduğu bir dilekçe gönderilmiştir. Yerel seçim dönemine getirilen bildirim ve süreçle işlemler oldubittiye getirilmeye çalışılmıştır. Yazıya cevap gelmeden 14/05/2019 tarihinde Eskişehir çevre ve şehircilik İl müdürlüğü tarafından ÇED Raporu inceleme değerlendirme komisyonu ve halkın görüşleri dikkate alınarak ÇED olumlu kararı verildiği ve 20/05/2019 tarihi itibariyle bunun halka duyurulması için muhtarlara bildirim yapılmıştır. Halkın bilgilendirilmesi süreci oldubittiye getirilmiş, mahalle halkına duyurulmamış, bilgilendirme yapılmamıştır. Sadece 29/09/2017 tarihinde bir yerel gazetede ve bir ulusal gazetede ilan yayınlanmıştır. Bu gazeteler Beylikova ya bile adetle gelmektedir, mahalle halkına ulaşmaması normaldir, özellikle mi bu gazetelerin seçildiği merak konusu olmuştur. Beş mahallenin tamamının katılacağı ortak bir noktada toplanılması yerine 10/10/2017 de Adahisar mahallesinde 18 kişinin katıldığı sadece Adahisar halkından 1 muhtar –1 azanın bulunduğu iki kişinin katılımı ile kapasite artışı ve yeni proje hakkında bilgilendirme toplantısı yapılmıştır” dedi.
Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“2003 ve 2006 yıllarında alınmış olan 10 bin ton/yıl için gerekli olmayan ÇED gerekli değildir raporlarına istinaden kapasite artışı ve demir nikel tesisi için 1,000,000 ton/yıl a çıkarılmak üzere başvuru yapılmış ÇED alan genişletilmesi yapılmıştır. Kapasitesi 400,000 ton/yıl geçen tesisler için hazırlanması gereken ÇED raporu hazırlanmıştır. Mayıs 2019 tarihli ÇED raporu incelendiğinde aşağıdaki sorular akla gelmektedir;
Bölgede Orman Bölge Müdürlüğü tarafından önceki yıllarda ağaçlandırma çalışması yapılmış ve bölge halkının arıcılık ve bal üretimi için yapabilmesi, tarımsal faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi amaçlı bal ormanı kurulması için ceviz, badem, ıhlamur ağacı fidan dikimleri yapılmıştır. ÇED raporunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünde izin alınacağı belirtilmekte olup gerekli izinler verilmiş midir? 20/03/2018 tarihli Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü İzin İrtifak Şube Müdürlüğünce verilen Ormancılık açısından sakıncası yoktur yazısı düzenlenmiştir. 187,225 adet ağacın kesilmesi ormancılık açısından sıkıntı yaratmıyorsa, ormancılık açısından sıkıntı yaratacak ağaç kesilme adedi kaçtır?
ÇED Raporunda Tesis için tapulu arazilerin kiralanacağı ya da satın alınacağı, anlaşma sağlanamazsa kamulaştırılacağı belirtilmekte olup her şartta tesisin yapılacağı mı belirtilmektedir?
17/10/2017 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığınca ÇED raporu ile ilgili hazırlanan yazıda sadece maden sahasının değil tüm bölgede ciddi çevre problemlerinin ortaya çıkacağı, katı sıvı gaz atıkların yerüstü sularına ve ekosisteme olumsuz tesirleri olacağı, ağaç kesme, kazı çalışmaları, patlatmalar dolayısıyla oluşacak toz gibi nedenlerle ekolojik yapı ve ekosistemde yaratılacak tahribatın söz konusu olacağı, gerekli kurumlardan izin alınmış mıdır ve ÇED raporuna eklenmesi istenen taahhütler eklenmiş midir?
Yerüstü su kaynaklarının korunması ve Porsuk’un korunması için ne gibi önlemler alınmıştır ve Toprak Koruma Projesi hazırlanmış mıdır?
Ulaşımın Beylikova – Yunusemre yolu kullanılarak yapılacak olması bu yol güzergahındaki tüm mahalleleri hem trafik yoğunluğu hem toz atık yönünden etkileyecektir, ulaşımla ilgili gerekli izinler alınmış mıdır?
Beylikova da Süleymaniye, Yalınlı, Kızılcaören mahallelerimizde oldukça verimli tarım alanları bulunmakta ve farklı ürünler yetiştirilmektedir. Bölgede göçün engellenmesi, ekonominin geliştirilmesi, üretime ağırlık verilmesi için başta arıcılık ve bal üretimi olmak üzere, bölge halkının üretim aşamalarına katkı sağlayacak değişik projeler geliştirilmekte , farklı tarım ürünleri , baklagiller , sebze yetiştiriciliği , küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ,meyve fidan destekleri yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir. Yalınlı Mahallemizde jeotermal suyu ile çevre düzenlemesi ve geliştirilmesi ile bölgesel turizme önemli katkı sağlayacak Yalınlı hamamı bulunmaktadır. ÇED raporuna göre 30 yıl ömrü olacağı belirtilen bu tesis tüm buorman bölgesini, verimlitarımsal alanları, yerüstü ve jeotermal suları etkileyecek, bölgedeki yaban hayatını yok edecek, yerel –bölgesel ve küresel düzeyde ekolojik yapı ve ekosistemde tahribat yaratacaktır.
Mahalle muhtarlarımız tarafından yargıya Eskişehir İdare Mahkemesine taşınan konunun yakın takipçisi olacağımızı bildirerek, yapılacak olan tesisin ve ÇED raporunun tekrar gözden geçirilmesinin gerekliliğini, beş mahalle halkının sürece dahil edilerek konunun mahalle halkı, sivil toplum kuruluşları ve tüm kurum-kuruluşların çekinceleri giderecek şekilde baştan sona kadar tekrar değerlendirilmesini talep ederiz.”