CHP SEÇMENİ İTTİFAKA SADIK KALMADI

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, YAKINDA dergisinin sorularını yanıtladı

Röportaj: Ayşe Kaytan Uçak 

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, "Eskişehir'de ne yazık ki Sivrihisar ve Mihalıççık'ta Cumhuriyet Halk Partisi il  yönetiminin ve Sayın Yılmaz Büyükerşen'in de çok güçlü talepleri olmasına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni ittifak adayına yönelmek yerine kendilerinden olduklarını düşündükleri başka partiden aday olan isimlere yöneldiler. Burada açıkçası İYİ Parti mağdur edildi" dedi. 

Daha önce Tepebaşı ilçe başkanlığı yaptınız. Görevden istifa ettiniz. Şimdi il başkanlığına atandınız. İl teşkilatı ne durumda?  Nasıl bir teşkilat teslim aldınız?

Bizden önceki arkadaşlarımız  İYİ Parti’yi ileriye taşımak için çok önemli çabalarda bulundular. Ben partinin kurucu Tepebaşı ilçe başkanıyım. Daha sonra seçilmiş ilk ilçe başkanıyım. Partinin şuanda içinde bulunduğu başarılarda ya da başarısızlıklarda en az diğer arkadaşlar kadar benim de payım var. Hep birlikte doğru yaptığımız ve partiyi ileriye taşıdığımız çalışmalarımız da oldu, eksik yaptığımız işler de oldu. Burada neyi eksik yaptığımız önemli. Bir kere yeterince teşkilatlanamadık.O kadar üst üste seçim yaşadık ki...Mahalle teşkilatlarımızı sağlıklı olarak oluşturamadık. Partimizin mahalle temsilcilerinin hem sayılarında hem de mahalle temsilcilerimizin yönetme ve faaliyetlere katılmasında istediğimiz noktada değiliz. Bu geçmişten aldığımız bir enkaz ifadesi değil. Bu hepimizin sorumlu olduğu bir şey. Bu bizim için bir sorun. Bu sorunu gidermeye odaklanacağız. Partimiz 1,5 yıllık bir parti olmasına rağmen gerçekten Eskişehir’de iyi bir konumda. 

ONARMAMIZ GEREKEN ALANLAR VAR”

Sizin başkanlığınızda oluşturulan  yeni yönetim Eskişehir gündeminin  neresinde yer alacak?
Seçim bitti. Umarım ülkemiz yeniden bir seçim atmosferine kısa zaman içerisinde girmez. Biraz istikrara ve sürekliliğe ihtiyacımız var. Yönetim, iş odaklı bir yönetim. Çok çalışkan arkadaşlarımızı bir araya getirdik. Aynı zamanda partinin kültür ve kimliğini içselleştirmiş arkadaşlarımızdan oluşuyor. Bu bir avantaj. Seçmene partinin örgüt kültürünü ve kurumsal kimliğini anlatmaya odaklanacağız. Birinci önceliğimiz bu. İkincisi; her seçim yıpratır.Tüm siyasi partileri yıpratır. Seçimlerden sonra her siyasi partinin  onarılmaya ihtiyacı olan alanları çıkar. Bizim de partimiz içerisinde onarmamız, geliştirmemiz gereken alanlarımız var. Buna odaklanacağız. Üçüncüsü ise, Eskişehir'in özellikle kentsel sorunlarına odaklanıp, bu kentsel sorunları için çözümler üreteceğiz. Bu çözümleri gerek yerel iktidar sahipleri gerekse merkez iktidar sahipleri ile paylaşarak Eskişehir halkının sorunlarının çözümünde ortak aklın ürettiği projelerle işin üzerine gitmeye çalışacağız.  

"İTTİFAKI ZEDELEYECEK, PAZARLIKÇI  YAKLAŞIMLARDAN UZAK DURDUK"
Yerel seçimlerde 'Millet İttifakı' kapsamında Mihalıççık ve Sivrihisar'da İYİ Parti adayları ile seçime girildi. Bu iki ilçede İYİ Parti seçimi alamadı. Bunun nedeni ne olabilir? Zor ilçeler miydi yoksa aday tespitlerinizde mi sıkıntı vardı? Tabanda ittifak sağlanamadı mı?
Adaylarımız gerçekten çok değerli adaylardı. Kendi  bulundukları çevrelerde de kabul gören arkadaşlarımız. 24 Haziran'da ittifak partilerinin almış olduğu oylarla kıyaslama yapacak olursak açıkçası İYİ Parti'den ya da adaylarından kaynaklanan bir sorun olmadığını, ittifak yaptığımız Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninin ittifaka sadık kalmadığını görüyoruz. Bu bizim partimizi çok üzmüştür. Türkiye'de yaklaşık 17 yıldan beri süregelen seçim mağlubiyetlerinden sonra ilk defa AK Parti'nin seçim yoluyla yenilebileceğini ve iktidar değişikliğine gidebileceği 24 Haziran seçimleriyle ortaya çıktı. 24 Haziran seçimlerini daha önceki yenilgiler dizesinden ayıran İYİ Parti'nin seçime katılmış olmasıydı. Bu trend 31 Mart seçimlerinde de devam etti. Türkiye'de bir çok yerde yerel yönetimler değişti. Yine bu seçimlerde fark neydi? İYİ Parti'nin olmuş olmasıydı. İYİ Parti çok büyük fedakarlıklarla ittifaka destek verdi.İttifakı zedeleyecek, pazarlıkçı yaklaşımlardan uzak durdu. Bugün  kurulan ittifak sayesinde İstabul, Adana, Mersin kazanılmışsa bunda İYİ Parti'nin ittifaka sıkı sıkıya desteği ve tüm teşkilatlarıyla beraber sahada çalışmasının büyük etkisi olmuştur. Eskişehir'de ne yazık ki Sivrihisar ve Mihalıççık'ta Cumhuriyet Halk Partisi il  yönetiminin ve Sayın Yılmaz Büyükerşen'in de çok güçlü talepleri olmasına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi seçmeni ittifak adayına yönelmek yerine kendilerinden olduklarını düşündükleri başka partiden aday olan isimlere yöneldiler. Burada açıkçası İYİ Parti mağdur edildi.  

"GEÇMİŞİN MUHASEBESİ ARTIK  GEÇMİŞTE KALMIŞTIR"
Peki yerel seçimlerde CHP seçmeniyle yapamadığınız ittifak, ittifakın sürekliği açısından sizin tabanınızda nasıl bir etki yaratır. Taban bunun intikamını alır mı, yoksa 'Genel Merkez kararlarına uyarız'  mı der?
Siyasette dün yok. Siyasette sürekli gelecek var. Geçmişte yaşanmış olacak hatalardan ders alacaksınız ve o deneyimleri geleceğe taşıyıp daha iyisini yapmaya çalışacaksınız. Bu çerceve içerisinde evet bizim kırgınlığımız olmuştur ancak bu kırgınlık gelecekte partiler arasında oluşabilecek işbirliklerini zedelemeyecektir.Bu işbirliklerin daha sağlıklı zeminlerde oluşturulabilmesi içinde gerekli tedbirlerin alınması noktasında daha önceden sıkı çalışılması gerektiği konusunda da bir deneyimimiz olacak.Yoksa siyasette geçmişe dönük kırgınlıklar olmaz.  Bunları uzatmanın da çok anlamı yok. Geçmişin muhasebesi artık geçmişte kalmıştır.

"BEKLENTİLERİ KARŞILANMAYAN  ARKADAŞLARIMIZ OLABİLİR"
Parti kurulduğu süreçten bu yana parti içerisinde ciddi anlamda kırgınlar ve küskünler oluştu mu?
Üst üste yaşanan seçimli süreçte beklentileri bir şekilde karşılanmayan arkadaşlarımız bu beklentilerin de haklı da olabilirler, bunu negatiflik olarak söylemiyorum...Tabiki partiye karşı motivasyonlarını yitiren arkadaşlarımız olabilir. Ancak bunu samimi olarak söylüyorum çok uç noktalarda kırgınlık seviyesinde değil. Çok kolaylıkla arkadaşlarımızı tekrar faaliyetlerimize katacak noktadayız ve şuanda onu yapıyoruz. Partimizde motivasyonu düşük arkdaşlarımıza tek tek ulaşıp, görüşüyorum. Parti kurulduktan sonra üye olan ve sonra istifa eden çok az arkadaşımız oldu. 

"ALPU'NUN GELECEĞİ  İPOTEK ALTINA ALINMIŞ"
Eskişehir'de el değiştiren belediyeler, AK Partili belediye başkanlarının arkalarında bıraktığı yüksek borçlarla gündemde. Bu borçlar ilçelere yatırım yapılması önünde ciddi bir engel mi sizce?

Alpu bu işin zirve yaptığı bir ilçemiz. İnanılmaz bir borç var. Böyle bir borç Alpu'nun geleceğini ipotek altına almış. Ama siyasetçilerinde  'enkaz devraldık' gerekçesinin arkasına sığınmaya da hakkı olmadığını yıllar önceki siyaset tarzlarında da biliyoruz. Her iktidara gelen mutlaka borçları gündeme getirir, imkansızlıkları ifade eder, bunun üzerinden de kendi yapamadığı ya da yapamayacağı hizmetlerin gerekçesini oluşturmaya çalışır. Bu da çok doğru değil. Sonuç olarak iktidar olmaya talip olan insanlar, halka daha iyi hizmet götürmek için  iktidar olur. Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri Cumhuriyet Halk Partisi'nde. Bu belediyelerimizin çok güçlü kaynakları var. Dolayısıyla Alpu gibi çok küçük nüfuslu bir ilçemizin sırf borçları nedeniyle madur edilmeyeceğini, Büyükşehir ve iki büyük merkez ilçe belediyelerimizin, bu belediyelere gerekli desteği vereceğini umut ediyorum. 

"YARGI KARARLARINA RAĞMEN  SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI"
Alpu demişken ilçe de  kurulması planlanan kömürlü termik santral için sondaj çalışmaları başladı. İYİ Parti'nin termik santralin kurulmaması için bu sürece ne gibi desteği olacak?
Türkiye'nin birçok alanında olduğu gibi mevcut iktidarın hukuk tanımaz, hukukun üstünlüğüne değer vermeyen, yargı kararlarına muhalif davranışları devam ediyor. Alpu'da yargı kararlarına rağmen seçimden hemen sonra sondaj çalışmaları başladı. Termik santral konusu Eskişehir için kabul edilemez bir konu. Termik santral Eskişehir'de ancak siyaset üstü bir yaklaşımla ele alındığında buradaki mücadele başarılı olur. İYİ Parti siyaset üstü zeminlerde bu konu gündeme taşındığında gerekli tüm desteği veriyor.

Haberler