ÇİFTELER'DE DEMOKRASİ AYIBI YAŞANDI

MHP İl Başkanı İsmail Candemir Çifterler’de seçim sonrası hoş olmayan şeyler yaşandığını söyledi. Çifteler’de demokrasi ayıbının yaşandığını aktaran Candemir, “CHP orada yaşananları farklı yönlere çekmeye kalktı. Tatsız olaylar yaşandı. Eskişehir’deki o demokrasi olgunluğunu orada göremedik” dedi.

RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL 

MHP İl Başkanı İsmail Candemir ile seçim sürecini ve geleceğe yönelik yapılacak olan çalışmaları konuştuk.  31 Mart yerel seçimlerinde MHP Eskişehir teşkilatı olarak üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yaptıklarını söyleyen Candemir, “Teşkilat anlayışı farklı, dünya görüşü farklı olsa da uyum içerisinde çalıştık” dedi. Mihalıççık belediye başkanlığının kurulan siyasi bir oyun sonucu kaybedildiğini aktaran Candemir, Çifteler’de yaşanan süreçte ise demokrasi ayıbının yaşandığını belirtti.  Başkan Candemir  4 buçuk yıllık süreçte teşkilat olarak yeniden yapılanacaklarını ve kongre süreçlerinin başlayacağını ifade etti.

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Bu süreçte MHP olarak üzerinize düşen görevi yaptınız mı?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi ve Genel Başkanının, Eskişehir il teşkilatına karşı özel bir ilgisi vardı. Çünkü biz genel başkanın sözünü yere düşürmeyiz, dedik. İttifak görüşmelerinde MHP ve AK Parti’nin alacağı ilçeler, meclis üyelerine kadar genel merkezde görüşüldü. Bizim o sürece bir dâhilimiz olmadı. Bu kararlar bildirildikten sonra biz tüm adayları kendi adaylarımız gibi gördük. AK Partili milletvekilleri, il başkanları, teşkilat yöneticileri ve adaylar da hakkını teslim ettiler. İki parti tek parti gibi çalıştık.  Sonuçta iki ayrı yapı. Teşkilat anlayışı farklı, dünya görüşü farklı. Ancak uyum içerisinde çalıştık. Bir sorun yaşamadık. Sonuç istediğimiz gibi oldu mu? Olmadı. Çok daha farklı bekliyorduk. Seçmenin kararına saygı duymak gerekir. Şapkamızı önümüze koyup buradan gerekli dersi çıkarmamız gerekiyor.

OSMAN BEY MHP’NİN ÜYESİDİR

AK Parti kurucu il başkanı olan Osman Yüksel 31 Mart yerel seçimleri öncesi MHP geçti. Büyükşehir adayınız oldu. İttifak olunca geri çekildi. Osman Yüksel ile görüşüyor musunuz? Bundan sonra parti içerisinde aktif rol alacak mı?

Osman Yüksel ile görüşmelerimiz devam ediyor.  Osman Bey artık Milliyetçi Hareket Partisi’nin üyesidir. Bizim Osman Bey ile görüşmelerimiz 3 sene öncesine dayalı.  Kendisini ismen tanıyordum, şahsen tanımıyordum. İttifak görüşmelerinin bozulduğu dönemde biz Osman Bey ile görüştük. 3 saatlik bir görüşümüz oldu. Teklif ondan gelmişti.  Kendisi ‘MHP’de siyaset yapmak istediğini’ söyledi. Zamanlama meselesi, dedik. Daha sonra genel merkez yöneticilerimiz bizi aradı, böyle bir arkadaşımız var değerlendirirseniz iyi olur, dediler. İsim önemli bir isim AK Parti’nin kurucu il başkanı. İttifak net değildi, bizimde tüzük gereği ayın 15’ine kadar adayları belirlememiz gerekiyordu. Bu süreçte Osman Beyi büyükşehir adayımız olarak çıkarttık. İttifak görüşmelerinde merkezde bize bir yer verilmeyince rafa kalkmış oldu. İttifaktaki amaç en yüksek oyu alabilmektir. Osman Bey hem AK Parti hem de MHP tabanını birleştirir diye düşünmüştük.  Nasip değilmiş.

AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ve merkezdeki diğer isimler doğru tercih miydi?

Sonuçta AK Parti aday belirlerken bazı kriterleri göz önüne almışlardır. Aday belirlenirken biz müdahil olmadık. Çünkü, ittifakın adayı da olsa oralar AK Parti’ye verilmişti. Burhan Beyi daha önceden tanıyorduk. Hasan Bey aynı şekilde… Volkan Beyi ilçe başkanlığı döneminden biliyorduk. Onların kendi tercihleriydi. Biz 3 arkadaşla uygun biçimde çalıştık.

TABANA ANLATMAKTA ZORLUKLAR YAŞADIK

Seçimden sonra MHP’li belli kesimin ‘merkez ilçeden birini bize verseydiniz büyükşehiri kazanırdınız’ yönünde sitemleri oldu. Bir kırgınlık oluştu mu?

Teşkilat olarak bir kırgınlığımız yok. Bunu tabana anlatmakta zorluklar yaşadık. Çünkü ittifakla seçime girince insanlar olayı farklı görüyorlar. Realite var, ona da bakmak lazım. O günün şartlarında merkezden bir belediye bize verilmedi. Bunu artık tartışmanın mantığı yok. Genel başkanımız bir strateji çizmiştir. Bu stratejinin ne kadar doğru olduğunu gördük. Olaya sadece  Eskişehir ölçeğinde bakmamak lazım. Türkiye ölçeğine baktığımız zaman istenilen hedefe ulaşıldı. MHP’li belediye sayısı arttı. Meclis üyesi sayısında CHP’den sonra ikinciyiz. AK Parti’den daha fazla meclis üyemiz var.

Bu süreçte MHP tabanından kayma oldu mu?

Türkiye genelinde gördüğümüz kadarıyla tabanda bir samimiyet gördük. Derlenme, toparlanma var. Zor bir süreçten geçtik. Partinin bölünmesi İYİ Parti’nin kurulması. İYİ Parti’nin Eskişehir’deki durumu bizi 24 Haziran’da çok etkilemişti. 31 Mart seçimlerinde bunu gördük.

MİHALIÇÇIK’TA SİYASİ OYUN KURULDU

Mihalıççık neden kaybedildi?

Bizim Mihalıççık’ta kaybetmemizin en büyük nedeni İYİ Parti’dir. Şuan seçilen belediye Başkanı CHP’nin adayıydı. Siyasi bir oyun kuruldu. Orası İYİ Parti’ye bırakıldı. İYİ Parti’nin adayı bizim eski Odunpazarı İlçe Başkanımız Serdar Ulucan’dı. 700 küsur oy aldı. Biz de 600 küsur oyla kaybettik. Aynı şekilde Odunpazarı’dan Salih Karabacak 7 bin civarında oy aldı. 6 bin küsur oyla Volkan Doğan kaybetti. İYİ Parti görevini yaptı. Salih Bey seçim sonrası ‘ben kaybeden değil kazandıran tarafım’ diye açıklama yaparak bunu itiraf etti. İYİ Parti misyonunu tamamlamış oldu.

Çifteler’i kazandınız. Ancak CHP tarafından sonuca itiraz edildi. Siz hiç açıklama yapmadınız. O süreçte neler yaşandı?

Çifteler’de demokrasi ayıbı yaşandı. Sürecin yasal prosedürde gitmesi için çok dikkatli davrandık. Ne yazık ki Cumhuriyet Halk Partisi o olgunluğu gösteremedi. İlçe başkanımız ve adayımız gerekli itirazı yaptılar. Karşılıklı itirazlarda mahalle baskısı oluşmasın diye yeteri kadar da gitmedik. Seçim kurulu hakimini bile son gün gördüm.  CHP bunu farklı yönlere çekmeye kalktı. Tüm milletvekili ve merkezdeki belediye başkanlarıyla… Ondan sonraki süreç biz de orada bulunmak zorunda kaldık. Tatsız şeyler yaşandı. Adabınca hareket edilseydi, oyların yeniden sayılmasında sıkıntı olmazdı. Sonuçta halkın iradesine güvenmek gerekiyor. Hoş olmayan şeyler yaşandı. Eskişehir’deki o demokrasi olgunluğunu göremedik.  Siyaseti millet için yapıyoruz. Orada bir kişinin burnu kanasa bunun vebalini hiç kimse ödeyemez. Kalabalık farklı iki grup vardı. Atmosfer sıcaktı. Abdülkadir Bey ile o kalabalığı dağıttık. Sonuçta YSK kararını verdi. Ve kazanan biz olduk.

Çifteler’de nasıl bir belediyecilik anlayışı göreceğiz?

İki dönem sonra Çifteler’de belediyeyi yeniden aldık.  MHP, üretken belediyecilik modelini ortaya koymuş bir partidir. Kadir Bıyık eski ocak ve il başkanımız. Hareketin temelinden gelmiş bir arkadaşımız.  Kendisiyle çok sık görüşüyoruz.  Şuan belediyenin ihtiyaçlarını, gelir-gider tablosunu, personel giderleri çıkartıyor. Çifteler için düşündüğü projeler var. Onların hayata geçirilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Genel merkez ve diğer belediyelerden destek alarak Çifteler için en güzelini yapmanın gayreti içerisinde olacağız.

YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNE GİRECEĞİZ

MHP’nin önümüzdeki dönem hedefi ne olacak? Nasıl bir politika yürüteceksiniz?

4 buçuk sene seçim yok. Bu süreci Eskişehir açısından teşkilat içinde derlenip, toparlanma, yeniden gözden geçirme, eksik olan yerleri giderme, küskünlükleri ortadan kaldırma, yaraları sarma dönemi olarak görüyoruz. 4 buçuk yıllık dönemi iyi değerlendirmek istiyoruz. Bir sene içerisinde 2 seçim yaşadık. Bu süreçte teşkilatlar yoruldu. Vatandaş da yoruldu. Eksik olan yerleri yeniden gözden geçirerek, gerekiyorsa yeniden bir yapılanma içine girebiliriz. Genel merkezin alacağı kararla kongre süreçleri başlar.

Haberler