Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bahar Dönemi Oturumların önemli konularından biri ‘Düzensiz Göç’ oldu. Göç Komitesi ve Genel Kurul görüşmelerinde ‘Yunan Adalarındaki Göçmen ve Mültecilerin Durumu: daha fazla yapılması gerekli’ başlıklı rapor tartışıldı. On yıldan fazla süredir göçmenler için Yunan adalarının Avrupa Birliği’ne ana giriş noktası olduğu vurgulandı. BMMYK tarafından 2015 yılında Türkiye’den Yunanistan’a Ege Denizi üzerinden 800 binden fazla kişinin yanı sıra Türk-Yunan kara sınırlarından da 34 bin kişinin geçtiği vurgulandı. AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Günay hem komitede hem de genel kurulda Türkiye ilgili iddalara cevap verdi.
TÜRKİYE 18 MART ANLAŞMASINI YERİNE GETİRİYOR
Günay “Yunan adalarındaki kabul ve tanıma merkezlerinde bulunan sığınmacıların insani durumunun uzun yıllardır ciddiyetini koruyarak devam ettiği, bu merkezlerdeki aşırı kalabalığın Türk kıyılarından gelenlerle daha da arttığı belirtilerek, çadırlarda yetersiz gıda dağıtımı, sağlık hizmetlerinde yetersizlik ve güvenlik sıkıntıları yaşandığı belirtildi. Bu bir gerçek ancak Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığı söylemini kabul etmiyoruz. 18 Mart 2016 Anlaşması çerçevesinde Türkiye üzerine düşeni yapmakta. Yunan adalarındaki düzensiz göç sayısı 2016 yılında 173 bin iken, bu sayı 2017 ve 2018 yılında 30 bine düşmüştür” dedi.
AVRUPA ÜLKELERİ ÖNCE KENDİLERİNİ ELEŞTİRSİNLER
Günay sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüşmeler sırasında özeleştiri yapılmalı denildi. Bunun üzerine kendi ülkelerine dönerek bir bakmalarını tavsiye ettim. BM verilerine göre toplam göçmen nüfusu Yunanistan’da 83 bin, İngiltere’de 162 bin, Belçika’da 68 bin, Avusturya’da 172 bin, İsveç’te 328 bin, ancak Türkiye’de dört milyona yakın sığınmacı var. Türkiye 18 Mart Anlaşması gereğini yapmasa ne olurdu hep birlikte bir düşünelim?”
YUNANİSTAN ANLAŞMA GEREKLERİNİ YAPMIYOR
“Türkiye-Yunanistan arasındaki İkili protokol çerçevesinde ‘Terör, organize suç, insan kaçakçılığı ve düzensiz göç ile mücadele’ şartlarına Yunanistan uymuyor, sonra yasak sınır geçişlerinde artış olduğundan şikayet ediyor. Protokole göre sınırı kaçak geçenlerin iade edilmesi gerekirken Yunanistan FETÖ üyelerini iade etmediği gibi sığınma hakkı veriyor. Bulgaristan ile bu protokol olmamasına rağmen Bulgaristan iade ediyor ve kaçak geçenlerde sayı artmamış. Yunanistan bir düşünmeli, Türkiye’den kaçak geçişler neden artmış ve bu kişiler hangi suçla aranıyor? Bir an önce güvenlik anlaşma gereklerini yerine getirmelidir.”