Ankara ve İstanbul Büyükşehir'de seçimi CHP'li adaylar kazandı, ancak belediye meclis üyeliğinde çoğunluk Cumhur İttifakı'nda... Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İmamoğlu ve Yavaş'a, "Yararlı projeleri reddeden meclis üyelerinin isimlerini kamuoyuna açıklasınlar. Böylece halkın onları denetlemeleri sağlanmış olur. Reddedilen kararları da İdare Mahkemesi'ne taşısınlar" tavsiyesinde bulundu.
Eskişehir’de beşinci kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Yılmaz Büyükerşen’i icraatlarını hayata geçirmek açısından bu kez daha rahat bir dönem bekliyor. Çünkü yüzde 52,28 oy alan CHP, ilk defa belediye meclis üyeliğinde de çoğunluğu sağladı. Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e konuşan Büyükerşen, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’nı kazanan Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Mansur Yavaş’a önerilerde bulundu. Belediye meclis çoğunluğunun başka bir partide olduğu durumlarda engellemelerle karşılaşılabileceğini belirten Büyükerşen’in bu konudaki görüşleri şöyle: “Belediye meclisinde çoğunlukta bulunan parti, partizanlık yapmazsa sorun yok. Ama iş yaptırmayan, getirilen faydalı projeleri gerekçe bile göstermeden sürekli reddeden bir anlayış içinde olurlarsa, başkanların yapması gereken işler var. Sağlam gerekçelerle konuyu hemen İdare Mahkemesi’ne taşısınlar. Ama mahkemelerin de sağlam olması lazım. Çoğu kez mahkeme kararıyla meclisin kabul etmediği önemli projeleri uygulamaya koydum. Yararlı projeleri reddeden muhalefet partisi meclis üyelerinin isimlerini kamuoyuna açıklasınlar. Böylece halkın onları denetlemeleri sağlanmış olur. Bunların düzelmesi için de belediye yasalarının düzeltilmesine de şiddetle ihtiyaç var.”
31 Mart seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’nin 175, CHP’nin 137 üyesi var. Ankara’da ise AK Parti’nin 90, CHP’nin 50 üyesi var. Bu durumda, belediyenin bakanlar kurulu niteliğindeki encümen üyeliğinde de çoğunluk AK Parti’de olacak.