Sanayi Çarşısı esnafı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u ziyaret etti. Misafirlerini Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonu’nda ağırlayan Başkan Kurt, onların istek ve şikayetlerini dinledi. Kendisine yöneltilen sorulara da cevap veren Başkan Kurt, “Biz, helalleşmezsek orayı düzeltemeyiz. Yoksa uzar bu işler, davalar olur, vebali olur. Ben o vebali kaldıramam. Hiç kimsenin ekmeği ile oynayamayız. Oturacağız uzlaşacağız. Bu başka türlü çözülmez” dedi.
Küçük Sanayi Çarşısının kentsel dönüşüm alanı ilan edilme sürecini anlatan Başkan Kurt, Sanayi Çarşısı’nın kentsel dönüşümü ile ilgili bir kararın 2010 yılında alındığını hatırlattı. “2010’dan 2014’e kadar burada Odunpazarı’nda Burhan Sakallı Belediye Başkanı idi. Odunpazarı’nda AKP, Büyükşehir’de ise CHP’li meclis üyeleri çoğunlukta idi. Büyükşehir Meclisi’nin kararı olduğu için Burhan Sakallı, Yılmaz Büyükerşen’e; Sanayi Çarşısı’nı dönüştürmek benim işim olsun, bana yakışır, çünkü Odunpazarı Bölgesi’nde ve Odunpazarı Belediye Başkanı olarak ben bunu istiyorum dedi.
“ONLARIN BAKIŞ AÇISI BİZİMKİ GİBİ SAMİMİ OLMADI”
2014 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra Odunpazarı Belediyesi Meclisi’nde CHP’li, Büyükşehir Meclisi’nde ise AKP’li meclis üyesi sayısının çoğaldığını anlatan Başkan Kurt, “Biz, Sanayi Çarşısı’nın mutlaka dönüştürülmesi gerektiğini düşündüğümüz için, bir proje
hazırladık. İmar Planı Tadilatı hazırladık. Daha doğrusu orada olmayan imar planını yaptık. Sanayi Çarşısı’nda neler yapılabilir diye bir çalışma yaptık ve bu çalışmayı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdik. Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki arkadaşlarımız biraz oyaladılar, uzattılar. Sonuçta da reddettiler. Oysa 4 sene önce biz kim çözerse çözsün ama bir an önce çözülsün diye bu yetkiyi Odunpazarı Belediyesi’ne vermiştik. Onların bakış açısı bizim gibi samimi olmadı ve bizim projemiz ret oldu” dedi. Bu ret kararından sonra bazı görüşmeler yaptığını kaydeden Başkan Kurt, o görüşmelerden aldığı izlenimle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaştığını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan projeleri beğendiği için o bölgeye Afet Riskli Alan kararı aldığını söyleyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu karar 2017 yılının Mart Ayı’nda resmi gazetede ilan edildi. O dönemde de Türkiye’de bir takım siyasi hareketlenmeler oldu. Erken seçim ve referandum kararı alınınca, bu işi referandumdan sonra yapalım dediler. Referandumdan sonra Eskişehir milletvekillerinden biri Genel Başkan Yardımcısı oldu. Genel Başkan Yardımcısı olan arkadaşımız ile şu anda Odunpazarı’nda Belediye Başkan Adayı olan arkadaşımız gitti bu projeyi yapmayacaksınız dediler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bana burası artık bizi aştı, git saraydan hallet işini; başka türlü çözülme şansı yok dediler.”
“SANAYİ ÇARŞININ BİR AN ÖNCE DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR”
Bu nedenle Küçük Sanayi Çarşısı’nda dönüşümü gerçekleştiremediklerinin altını çizen Başkan Kazım Kurt, Eskişehir merkezindeki bu Sanayi Çarşısı’nın bir an önce dönüşmesi gerektiğini vurguladı. “Hepimizin rahatsız olduğu yerler var. Kiminin ekonomik olarak sıkıntısı, kiminin mekan olarak, kiminin çevre olarak sıkıntısı var. Mutlaka bir sıkıntı var, çünkü çivi çakamıyor. Planı yok, dolayısı ile bir yatırım yapamıyor. Taşındığı zaman ne olacak? Bazısının başka yerlerdeki kooperatiflerde yeri var, bazısının yok. Böyle giden bir ortamda yeniden seçime gidiyoruz” diyen Başkan Kurt, yeni dönemde yapacağı projeler içinde Sanayi Çarşısı’nın dönüşümünün de yer aldığını kaydetti.
“BURAYI HEP BİRLİTE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”
“Burayı hep birlikte dönüştürmeliyiz, başka türlü Sanayi Çarşısı burada yürümez” diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Biz burayı kaldırdık, mevcut dükkanlar ne olacak? Dükkanı olanlar gidecek, olmayanlar ne olacak? Olmayanlarla ilgili bir çalışma yapılacak mı, yapılmayacak mı? Bu konularda bize bir talep gelmedi. Sanayi Bakanlığı’nın, Esnaf Kooperatiflerinin birçok avantajları var. Bunların hepsi kullanılarak, yeni yerler yapılabilir. Ancak şu anda orada yapılan bina ya da dükkanlara baktığımız zaman bile dükkan sayısının yeterli olduğunu düşünüyorum. Örneğin buradan 2 bin kişi taşınacak, ama orada 2 binden fazla dükkan var. Dolayısı ile dükkan enflasyonu yaşamayız, ama varsa öyle bir tereddüttünüz onun formüllerini de birlikte ararız. Bizim dönüşümdeki hedefimizin temeli şu; uzlaşacağız. Kimse kimseyi kandırmaya kalkmayacak. Biz, helalleşmezsek orayı düzeltemeyiz. Yoksa uzar bu işler, davalar olur, vebali olur. Ben o vebali kaldıramam. Hiç kimsenin ekmeği ile oynayamayız. Oturacağız uzlaşacağız. Bu başka türlü çözülmez. Bunun milimetrik hesaplaması kimseyi tatmin etmez. Biz burada işi hep birlikte düzelteceğiz, bütünsel bir plan yapmadığımız takdirde vatandaş zarar ediyor. Biz kimsenin zarar etmesini istemiyoruz. Herkesin imar hakkı neyse, onu olmalı.”
“UZLAŞALIM DERKEN SADECE MÜLK SAHİPLERİNDEN SÖZ ETMİYORUM SİYASİ PARTİLER DE ELİNİ VİCDANINA KOYSUN”
Seçimden sonra aynı sürtüşmenin devam etmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Kazım Kurt, uzlaşalım derken sadece mülk sahiplerinden söz etmediğini kaydetti. Diğer siyasi partilerin de elini vicdanına koyması gerektiğini belirten Başkan Kurt, “Birlikte yapalım bu işi. Eskişehir’e faydalı olacak bir iş yapacağız. Geçen sefer İş Bankası Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı Bölümünden kredi de bulmuştuk. Hak ediş karşılığı kredi verecekti, işler kolaylaşacaktı. Ama şimdi ekonomik kriz öyle bir noktaya geldi ki ne olacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla bunu gene birlikte oturup konuşacağız. Belki de orada faklı bir dernek kuracağız, farklı bir örgütlenme modeli ile kararı birlikte alacağız” dedi. Uzlaşma sağlamadan bu işi yapma imkanlarının olmadığının altını çizen Başkan Kurt, hükümetin kentsel dönüşüm ile ilgili yasal bir düzenleme yaparak yetkiyi yerel yönetimlere bırakacağını belirten Başkan Kurt, “Bu seferde biz, arsa sahipleri ya da mülkiyet sahipleri ile uzlaşarak bir formül geliştireceğiz. Ben önümüzdeki dönemde daha iyi şartlarla Küçük Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm Projesini geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Gezdiğim yerlerdeki insanların büyük çoğunluğu bunu bekliyor. Bazı çekinceleri olanlar da var, ama yüzde doksan olumlu bakıyor. Sizler de destek verirseniz, birlikte çalışırsak kısa sürede bu işi hızlandırırız” diye konuştu.