Eskişehir Seyitgazi’deki Kırka Eti Maden Bor tesislerinde yaşanan mülakat krizini TBMM Genel Kurulu gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, işçi alımı mülakatlarının seçimlerden sonra açıklanacak olmasına tepki gösterdi.
İnsanların fabrikada çalışma hakları olduğu halde, defalarca sınavlara sokuluyor. Sınavlardan başarılı puanlar almalarına rağmen mülakatlarda eleniyorlar. Ferdi Çakmak, Kurtuluş Hoş, Süleyman Şakar, Yüksel Bütün, Metin Durugibi onlarca kişi tarlalarını ETİ Maden fabrikasına sattıkları için fabrikada çalışma hakkı kazandılar. Ancak bu doğal haktan yıllardır faydalandırılmıyor, her mülakatta eleniyorlar. Bakın, 1 değil, 2 değil, 3 değil, tam 23 kez mülakatlarda elenmiş Kurtuluş Hoş” dedi.
7-15 Mart’ta Kırka için yeniden mülakat yapılacağını belirten Çakırözer, “Bu kardeşlerimize siyasi görüşleri gerekçe gösterilerek, hangi görüşte olursa olsun, ayrımcılık yapılması kabul edilemez. Mülakatlar sonrasında sonuçların seçimlerin sonuna bırakılarak adaylar ve aileleri üzerinde siyasi baskı yaratılacağı iddiaları var. Mülakatlar seçimlerden önce açıklanmalı. İş kaygısı oy devşirme aracı yapılmamalı” uyarısında bulundu
İŞÇİ ALIMINDAKİ PARTİZANCA TUTUMU MECLİS’E TAŞIDI
CHP’li Çakırözer, Eskişehir Seyitgazi’deki Kırka Eti Maden Bor tesislerinde yaşanan mülakat krizini TBMM Genel Kurulu gündemine getirdi. Meclis Genel Kurulu’nda maden yasasındaki değişiklikle ilgili görüşmeler sırasında söz alan Çakırözer, konuşmasına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim kampanyasını başlattığı Sivas mitinginde kendisinden KİT’lere kadro talep eden işlere gösterdiği tepkiyi anımsatarak başladı. Erdoğan’ın “KİT’lerde çalışanlara kadrolarını verdik bizden başka bir şey beklemesinler” dediğini söyleyen Çakırözer, Kırka bor tesislerinin laboratuvar ünitesinde 23, konsantre kırma, eleme ünitesinde 63 işçinin, kadrolu işçilerle aynı işi yaptığını, asıl işi yapmalarına karşın kadro haklarının yıllardır verilmediğini anlattı.
‘ÇIĞLIKLARINI DUYUN’
Çakırözer, “Mahkemeye gittiler, karar lehlerine çıktı. Yargıtay’a gitti karar onandı. Ama Eti Maden yönetimi bu 86 kardeşimizin mahkeme tarafından onanan haklarını bir türlü vermiyor. Buradan çağrıda bulunuyorum, bu insanların kadro hakları analarının ak sütü gibi kendilerine helaldir. Kırka’daki ve diğer KİT'lerdeki taşeron emekçilerimizin çığlığı duyulmalıdır” dedi.
MAĞDURLARI İSİM İSİM SAYDI
Kırka’ya yine işçi alınacağını belirten Çakırözer, mağduriyet yaşayan işçileri isim isimsaydı. Çakırözer, “Ferdi Çakmak, Kurtuluş Hoş, Süleyman Şakar, Yüksel Bütün, Metin Duru. Bunlar Kırkalı gençler, Eskişehir’imizin öz evlatları. Eti Madenin bir geleneği var, şirketin maden çıkarmak için kamulaştırdığı arsaların sahiplerine Eti Madende çalışma hakkı veriliyor ama her nasılsa bu saydığım isimler bu doğal haktan yıllardır faydalandırılmıyor, her mülakatta eleniyorlar. Bakın, 1 değil, 2 değil, 3 değil, tam 23 kez mülakatlarda elenmiş Kurtuluş Hoş. Ferdi çakmak tam 18 kez elenmiş. Gerekçe: CHP’li olmak, yanlışlara muhalif olmak” diye konuştu.
‘EN BÜYÜK HAK İHLALİ’
Çakırözer, “İşinin, aşının derdindeki insanlarımızı ‘Sen CHP’lisin, sen AKP’lisin, MHP’lisin, HDP’lisin, İYİ Parti’lisin’ diye ayrımcılığa tutmak en büyük insan hakkı ihlalidir. Bugünlerde Eti Maden’in Türkiye’deki tüm işletmelerinde yaklaşık 150 işçi alınacak. Her yerde olduğu gibi yine binlerce başvuru var. Kırka’daki fabrikaya da 48 işçi alınacak. Toplam 519 başvuru yapıldı. Bunlardan 327’si, az önce saydığım değerli arkadaşlarımız gibi, toprakları maden tarafından kamulaştırılan arazilerde oturan yurttaşlarımız. Bir diğer grup ise kurayla gönderilen yurttaşlarımız, toplam 519. Şimdi biz Ferdi’nin, Kurtuluş’un, Süleyman’ın ve diğer kardeşlerimizin mülakat sonuçlarını yakından takip ediyoruz. Bu kardeşlerimize siyasi görüşleri gerekçe gösterilerek, hangi görüşte olursa olsun, ayrımcılık yapılması kabul edilemez” dedi.
SİYASİ BASKI İDDİASI
Adaylık mülakatlarının 7-15 Mart tarihlerinde Kırka’da yapılacağı bilgisini de veren Çakırözer, “Seyitgazi ve Kırka'da çok büyük bir şaibe yaratılmış durumda. Mülakatlar sonrasında sonuçların seçimlerin sonuna bırakılarak adaylar ve aileleri üzerinde siyasi baskı yaratılacağı iddiaları var. Buradan hepimiz adına bir çağrı yapıyorum. Bu sonuçlar mutlaka mülakatlardan hemen sonra, seçimlerden önce açıklanmalıdır. İnsanların iş, aş kaygısı siyasi malzeme yapılmamalı, oy devşirme aracı yapılmamalıdır” diye konuştu.