EMEP’li kadınlar kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle basın bildirisi yayınladı. 2018 yılının ilk 10 ayında 329 kadının öldürüldüğünü belirten metinde şu ifadelere yer verildi: Bugün Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanından kadınlar sokaklara çıkarak, “Yoksulluğun, sömürünün ve şiddetin karşısında haklarımız ve hayatlarımız için bir aradayız” diyor.
Sokaklar, işyerleri, okullar, evler kısacası tüm yaşam alanlarımız; şiddetin kol gezdiği, şiddetin şekillendirdiği, şiddetin bir uslandırma aracına dönüştürüldüğü alanlar haline getirildi.
Bugün dünyanın dört bir yanında; topraklarından zorla göç ettirilen, geçimlik işleri ellerinden alınan kadınlar; büyük kentlere göç ediyor, merdiven altı atölyelerde-fabrikalarda ölümüne çalıştırılıyor. Kadınların yüz yıllar öncesinden mücadele ederek kazındıkları seçme-seçilme, üreme, boşanma, sosyal güvenceye sahip olma, eşit işe eşit ücret gibi en temel medeni, sosyal ve ekonomik haklar, bugün ayaklar altına alınıyor.
Dünyanın her yerinde yaşanan ekonomik kriz bahane edilerek ücretler düşüyor, ama çalışma saatleri artıyor; iş kazaları, iş cinayetleri yaygınlaşıyor, örgütlenmelere dönük saldırılar alabildiğine yoğunlaşıyor. Yoksulluk, açlık, göç, insan ticareti, şiddet alabildiğince arttı. Kadınların bedenlerinin, emeklerinin, cinsel, üretim becerilerinin denetim altına alındığı; ekonomik kaynaklara dönüştürüldüğü bir düzenin kurulması ve sürdürülmesi için yüz yıllardır şiddet en önemli araçlardan biri oldu. İşte bugün de öyle bir dönemden geçiyoruz. Daha fazla kazanmak ve yayılmak isteyen sermaye, değişen dünyanın dizginlerini, “şiddete” yaslanarak ve vahşetin dozundan kaçınmayarak elinde tutmaya çalışıyor.
TÜRKİYE’ de
* 2018’in ilk 10 ayında 329 kadın öldürüldü
* 2018’in ilk 8 ayında en az 870 kadın şiddete, 342 kadın tecavüze uğradı.
* Boşanan kadınların yüzde 36.4’ü şiddet nedeniyle boşanıyor.
* Kadınların yüzde 44’ünün hiçbir sosyal güvencesi yok.
* Kadın işsizlik oranı yüzde 14.6, genç kadın işsizliği ise yüzde 25.6.
* Çalışan kadınların yüzde 43.4’ü kayıt dışı çalışıyor.
* Çalışan kadınların yüzde 63.9’u çalışma hayatından memnun değil.
* Kadınların çalışma hayatındaki en önemli üç sorunu: Düşük ücret, işsizlik, sigortasız çalıştırma.
* Kadınlar erkeklerden yüzde 17.8 daha düşük ücret alıyor.
Kadınlara yönelik şiddet, tecavüz ve cinayet vakalarındaki artış bir sonuç değil. Tersine, bu artış; iktidarın kadına bakış açısının ve yanlış kadın politikalarının ürünüdür. Saydığımız bu oranlar bizler için sadece bir rakamdan ibaret değildir. Kız kardeşlerimizin dökülen kanı ve teri bizler için birer rakamdan çok ötededir. Ama iktidar bu rakamların bir önemi olmadığını da biliyoruz.
Şunu da biliyoruz; biz kadınlar haklarımızı dişimizle tırnağımızla dayanışmayla, mücadele ederek kazandık… Bizler, bu haklarımızı sokakta bulmadık ve kolay kolayda vazgeçmeyeceğiz… Mücadelemize tek adam diktatörlüğüne karşı verdikleri mücadeleyle tarihe adlarını yazdıran MİRABEL kardeşlerin anıları ve aylardır fabrika önünde direnen Flormar işçilerinin azmi ışık tutacak... Sesimize pek çok ülkede hakları için grev yapan sokaklarda haykıran kadınların sesi karışacaktır… EMEP’li Kadınlar olarak bir kez daha söylüyoruz; şiddete krize ve sömürüye karşı sessiz kalmaya niyetimiz yok….