2016, 2017 yılı ve 2018 Ağustos ayı ihracat rakamları hakkında bilgi veren Sarar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2017 yılı sonunda Eskişehir’in ihracat rakamı toplam 2.3 milyar dolar gözüküyor. 2016 yılında ise bu rakamımız 2.050 milyar dolar. Eskişehir’de aylara göre ihracat performansına bakıldığı zamanda Ağustos ayının sonunda birazcık bir azalmayla beraber 78,7 milyon dolar seviyesinde gezmekte” dedi.
Yüzde 60’nı 5 firma gerçekleştiriyor
İhracata bakıldığında; 2017 yılında ihracatımızın yüzde 60’lık payını ilk 5 firma yapmaktadır. Yüzde 73’lük payını ise ilk 10 firmamız yapıyor. İlk 20 firmanın toplam ihracatı ise yüzde 84’ünü oluşturuyor.
İhracatın sektörlere göre dağılımı
İhracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında ise birinci sırada elektrikli ürünler, makine imalat sanayi, kimya kauçuk ve plastik sanayi, taş ve toprağa dayalı imalat sanayi, gıda sanayisi, metal ürünlere imalat sanayi, ana metal sanayi, hazır giyim ve tekstil sanayi, madencilik sektörü, kağıt, ağaç, orman ürünleri ve mobilya sanayisi ve diğer imalat sanayisi yer almaktadır.
İhracatçı sayısı 2017’de düştü
İhracata bakıldığında 2015 yılında2.1 milyar dolar idi. İhracatçı sayısına bakıldığında 2015 yılında 121 iken, 2016’da 135 oldu. 2017 yılında ise bu rakam birazcık küçülerek 122 firmaya düştü.
En büyük ihracat ABD’ye
İhracatın ülkelere göre dağılımına bakıldığı zaman birinci sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. 2015 senesinde 291 milyon dolar iken, 2016 yılında 262 milyon dolara düşüyor. 2017 yılında ise güzel bir artışla 377 milyon dolar seviyesine geliyor. İkinci sırada İngiltere yer alıyor. 2015 yılında 50 milyon dolar, 2016 yılında 151 milyon dolar, 2017 yılında ise 170 milyon dolar ihracat yapıldı. Üçüncü sırada yer alan Çin’e 2015 yılında 171 milyon dolar, 2016 yılında 118 milyon dolar, 2017 yılında ise 166 milyon dolar ihracat yapıldı. Dördüncü sırada yer alan Fransa’ya 2015 yılında 87 milyon dolar, 2016 yılında 130 milyon dolar, 2016 yılında 145 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Beşinci sırada ise Almanya yer almakta. 2015 yılında 97 milyon dolar, 2016 yılında 115 milyon dolar, 2017 yılında ise 129 milyon dolar ihracat yapıldı.
Elektrikli ürünler birinci sırada
En çok ihraç edilen ürünlere bakıldığında; 710 milyon dolar ile İngiltere, İtalya, Almanya ve Fransa’ya beyaz eşya sektöründe, 460 milyon dolar ile Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Almanya, Hollanda, İspanya ve Malta’ya maden sektöründe, 360 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve Belçika’ya havacılık sektöründe, 240 milyon dolar ile Kanada, İngiltere, Almanya, Mısır ve Suudi Arabistan’a yapı malzemeleri sektöründe, 175 milyon dolar ile Irak, Azerbaycan, Filistin, Ürdün ve Lübnan’a gıda sektöründe, 170 milyon dolar ile Almanya, Macaristan, Ukrayna, Romanya, Polonya, Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerine otomotiv sektöründe ihracat yapıldı.
2023 hedefi 5 milyar dolar
Oda olarak en önem verdiğimiz şey ihracat. Ülkenin içinde bulunduğu duruma bakıldığında ve analiz edildiğinde bir kriz havası yaratılmakta. Bizim amacımız burada, bu krizi fırsatlara nasıl dönüştürebiliriz. Çözüm arıyoruz. Krizden koruyan ve firmalarımızı ayakta tutabilecek ilk konu ise ihracat yapmamız. İhracatı nasıl artırabiliriz, hangi ülkelerde neleri ihraç edebiliriz, müşterileri nasıl bulabiliriz, oradaki alıcıları kentimize nasıl getirebiliriz bunların çalışmasını yapmaktayız. Bununla ilgilide Uluslararası Rekabet Geliştirme Projesine (URGE) önem vermekteyiz. İlk URGE projemiz yaklaşık 33 firmanın katılımıyla Eskişehir’de olan yapı malzemeleri sektörüyle başlayacağız. Amacımız hangi ülkede, hangi sektörde, hangi müşterilere neler ihraç edebiliriz. 2023’teki hedefimiz 5 milyar dolar seviyesine ulaşmak. Bu sadece bir proje ile de kalmayacak. Bununla ilgili diğer URGE projelerimizde beyaz eşya ve yan sanayi, gıda imalat sanayi, makine imalat sanayi ve mobilya imalat sanayinde de bu projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Proje süresi 3 yıl. Devletin bize sağladığı güzel imkanlar var. Ama ne yazık ki bu teşvikler konusunda iş insanlarımız fazla bilgi sahibi değil. Teşvikler konusunda Oda olarak bir portal hazırlıyoruz.
Benli: Kurtuluş ihracattan geçiyor
Ülkenin ekonomik dar boğazdan çıkmasının yolunun ihracat olduğunu belirten Benli Geri Dönüşüm’ün yönetim Kurulu başkanı Ömer Benli, “Ülkemizde İthalata dayalı bir üretim yapılıyor maalesef. Ülke olarak bunun önüne geçmek için bakanlık tarafından ithalata dayalı ürünlerin listesi çıkarılırsa, ithalat rakamlarının aşağı çekilmesi için üretim yapılabilir. En çok ithalat ettiğimiz ürünlerin hangileri ülkemizde üretilebilir. Buna bakmak gerekiyor. Biz ithal ettiğimiz pek çok ürünü ülkemizde üretilmesi adına hazırız. Devrim arabasını yapmış şehrin çocukları olarak bu ürünleri üretebileceğimizi biliyoruz.. İthalatın önünü kesmemiz lazım. Biz ESO olarak ithalatın önüne geçecek imalatları yapabileceğimizin farkındayız” dedi.
Eğitim ciddi sorun
Yaptıkları saha çalışmalarında en önemli sorunlardan birinin eğitim olduğunu belirten Benli, “Öncelikli olarak nitelikli elemana ihtiyacımız var. Yaptığımız çalışmalarda en büyük eksikliğimizin nitelikli personel açığı olduğunu gördük. Odamızın en önemli iki politikası ihracat ve eğitim. Nitelikli personel açığı ile ilgili olarak odamızın iştiraklerini revize ederek eğitim konusunda mutlaka önemli adımlar atacağız. Bu çalışmalarımızın son adımlarındayız. Anketlerde gördüğümüz kadarıyla alınmış olan teknik makineleri kullanacak personel yok. Üniversitelerden mezun olan kardeşlerimizin bu makineler ile yeterli bilgisi yok. Diğer şehirlerle bu eğitim açığını kapatmak için iş birliği protokolleri imzaladık” diye konuştu
Pazar Türkiye değil Dünya
Eskişehirli sanayicinin sadece Türkiye pazarını değil dünya pazarını hedeflemesi gerektiğini belirten Benli, “Sanayicilerimizin bir birini çok tanımadığını gördük. O nedenle her Çarşamba değişik imal kollarında yer alan iş adamlarımız, sanayicilerimiz ile bir araya geliyoruz. Bu fuarların etkisini yakın bir zamanda göreceksiniz. İhracatın yüzde 60’ını ilk beş firma yapıyor. Beş firmayı çıkardığımızda ihracat yapılamadığını görüyoruz. Firmaların birlikte iş birliği yapacak projeler üretmemiz gerekiyor. İş birliklerinden neler çıkarabileceğimize bakıyoruz. Markalaşma içinde bir yatırım yapılmamış maalesef. Biz daha nitelikli ürünler yapabiliriz en azından yapmalıyız. Pazarın Türkiye olmadığı Eskişehir’e göstermek zorundayız. Pazar dünya. Ben alakalı alakasız tüm fuarlara gitmeye çalışıyorum” dedi.
Fuarların yararlarını göreceğiz
Eskişehir sanayicisinin bir birinin çok fazla tanımamasının ciddi bir dezavantaj olduğunu belirten Benli, yapılan her Çarşamba değişik iş kollarında yapılan fuarların faydasının kısa süre içinde faydası olacağını vurguladı. Benli sanayiciler arasında iş birliğinin zaman içinde artacağını ve bunun da Eskişehir ihracatına önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayarak, Eskişehir sanayisinin liman kenti olmamasının ciddi bir dezavantaj olduğunu söyledi.
Eskişehir bu konuda dezavantajlı
Benli sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatın geride kalması nedeni İstanbul, Bursa Mersin liman kenti. Eskişehir bu konuda dezavantajlı kalmış. Bu dezavantajı kaldırmak için Bursa-Gemlik bağlantı yolu olan Hasan Bey Lojistik Merkezinin faaliyete geçmesi gerekiyor. 2023’te Eskişehir ihracat rakamını 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.