MHP İL Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hilmi Kodaz, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan Sisplatin etken maddeli ilacın birçok ilde bulunamadığı ve Kanser hastalarının mağduriyet yaşamaya başladığı yönünde birçok bilgi bana ulaştı. Bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Sisplatin onlarca kanser türünde kullanılan etkili ve ucuz bir ilaçtır. Pahalı olan ilaçların piyasada rahatlıkla bulunabiliyor olmasına rağmen 20-30 liralık en etkili ilacın piyasada bulunamaması düşündürücüdür. Hekimler ve hastalar zor durumdadır. Kanser ilaçlarında yerli veya yabancı hiçbir firmanın tekelleşmemesi gerekir. Bu tekelleşme şu anda vardır. Bu zaman zaman bir ilacın piyasada bulunamaması olarak hastaları ve doktorları mağdur etmektedir.
Ne yazık ki ilaçta tekelleşmenin önüne geçecek adımları atmak yerine günü kurtarmayı seçen bir bürokrasi anlayışı vardır. Daha yakın bir zamanda 27 Eylül 2018 de sağlık bakanlığı hastaneleri Trastuzumab ve Rituksimab isimli kanser ilaçları için 2 yıllık toplu alım ihalesi yaptı. Bu ilaçları bu zamana kadar sadece yabancı bir firma üretiyordu. Bu ilaçların aynısını üretecek yerli firmaların üretim başvuruları bürokraside yıllarca bekletildi ve henüz 1 hafta önce üretim izinleri onaylandı. Ne acıdır ki bu ihaleyi; 10 yıldır 4000 liraya sattığı ilaca 1000TL, 1200TL ye sattığı ilaca 445TL fiyat veren aynı yabancı firma kazanacak.
Bu yabancı firmanın 10 gün önce sattığı fiyatın 3 te biri oranında fiyat vererek ihaleyi almaya çalışması, ülkemiz için 2. Marshall yardımıdır, kabul edilemez.
İlgili yabancı firma Türkiye‘deki yerli ilaç firmalarının bu ve benzeri pahalı teknolojik ilaçları üretmesini engellemek ve ilerleyen yıllarda Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarında kendisine rakip olmasının önüne geçmek için yıllarca pahalı sattığı ilaçların fiyatını biranda 3 kat azaltmıştır.
Daha 10 gün öncesine kadar sattığı fiyatta 3 kat kırım yapması; sizin bu ilaçları üreten firmanız olmasın, siz büyümeyin, sizin ilaç firmaları ilerleyen yıllarda bize ilaç pazarlarında rakip olmasın, bak biz ucuza veriyoruz demektir. Bu ilaçları yerli firmalarımızın üretebilecek bilgi birikim ve kapasitesi vardır. Bu ilaçları şu anda yerli firmalarımız üretse kime satacak? Sağlık bakanlığına 2 yıl satamayacak. Çok sinsice kurgulanmış bir tuzağa ilgili bakanlıklar düşmemelidir. Bunun tarih önünde vebali olur.
Bu ihalenin bu şekilde bu yabancı firma tarafından alınması yerli ilaç firmalarımızı bitirir. Bu ihale ilerde doğuracağı sonuçlar açısından Türkiye’nin 2023 ve 2071 vizyonuna aykırıdır.
İhalede çok yüksek kırım yapan bu yabancı firmanın 2 ilaçtan yıllık geliri 1 milyar TL’nin üzerindeydi. Bu yabancı firmaya; 10 günde ne değişti? Halen pahalı olan ve başka firmalarca üretilemeyen kutusunu 10.000TL ‘ye sattığınız kanser ilaçlarında da fiyat indirmeyi düşünüyor musunuz diye sormak lazım.
Ülkemizde yerli firmaların desteklenmesi adına bahsi geçen ihale onaylanmamalı ve ivedi olarak iptal edilmelidir.
Yerli firmaların bu ilacı ithal eden değil, ihraç eden konuma gelebilmesi için yapılması gereken de bellidir. İhale 2 yıl içerisinde Türkiye’de üretim şartı konularak anlaşmalı bir fiyattan yerli firmalara verilmelidir. Sisplatin ile ilgili birçok ilde kanser hastaları mağduriyet yaşamaya başlamıştır çok geç olmadan gerekli önlemler alınmalıdır. Gerektiğinde bu 2 konu hakkında Yüce Türk Milleti tekrardan bilgilendirilecektir.