Memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerek
Arslan memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerektiğini belirterek, “Yıllık enflasyonun %24,5’e yükselmesiyle memur maaşlarının son üç ayda %6,4 oranında eridi vatandaşların alım gücünde yaşanan düşüş durdurulmadığı müddetçe bu durumdan çıkmanın mümkün değil. Yerli üretimden alınan vergilerin düşürülmesi yoluyla ülkemizde üretilen ürünlerin desteklenmesi ve paramızın ülke içinde kalması gerekiyor.” dedi.
Yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesi ortaya çıktı
Eylül ayı enflasyon rakamlarının, ülkemizin nasıl bir pahalılıkla karşı karşıya kaldığının göstergesi olduğun dikkat çeken Aslan, “ TÜFE yalnızca eylül ayında %6,3 oranında artarken yıllık enflasyon da %24,5’e yükseldi. Eski adı toptan eşya fiyatları olan ÜFE’nin de yıllık %46,1’e çıkması, toptan eşya fiyatlarının önümüzdeki dönemde perakende fiyatlarına yansıyacak olması nedeniyle yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesini ortaya çıkardı. “ sözleri ile önümüzdeki günlerde Türkiye’yi bekleyen tehlikelere işaret etti.
Asıl tehlike piyasa çarklarının durması ve şirketlerin kapanmasıdır
Arslan memur maaşının giderek eridiğini vurgulayarak, “Hatırlanacağı gibi 2018 yılı için kamu görevlilerinin maaşlarına ocak ayında %4, temmuz ayında da %3,5 zam yapılmış, temmuz ayında ayrıca %5,15 oranında enflasyon farkı ödemesi yapılmıştı. Böylelikle 2018 yılının tamamı için memur maaşları %13 oranında yükselmişti. Şu anda yılın ilk dokuz ayı itibarı ile enflasyon %19,37 oldu. Dolayısıyla memurların kayıpları şimdiden %6,4’e yükseldi. Bütün ürünlere fahiş oranda zam gelmesi vatandaşlarımızı alışveriş yapamaz, çarşıya pazara çıkamaz hale getirdi. Ekonomiyi asıl tehlikeye sokacak gelişme, yüksek enflasyondan ziyade alım gücündeki kayıplar nedeniyle piyasa çarklarının durması ve şirketlerin kapanmasıdır.” dedi.
Durgunluğun sürekli bir krize dönüşmemesi için gereken yapılmalıdır
Gereken tedbirlerin alınması ve vatandaşların alım gücü mutlak surette yükseltilmesi gerektiğini dile getiren Arslan, “Enflasyon ve durgunluk daha fazla kronik bir hal almadan çarşı pazarın yeniden hareketlendirilmesi, şirket kapanmalarının önüne geçilmesi için kamu görevlileri ve emeklilere iyileştirme adı altında ek bir ödeme yapılmalıdır. Bununla birlikte ülkemizde üretilen ürünlerin tercih edilmesi için yerli ürünlerden alınan vergilerin düşürülmesi önerimiz de mutlaka hayat bulmalıdır. Yapılacak maaş iyileştirmesi ile kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücü yükseltilirken vergi indirimi, piyasalardaki paranın yurt içinde üretilen ürünlere yönelmesini sağlayacak ve böylelikle çift yönlü bir kazanım oluşturacaktır.” diyerek yaşanan durgunluğun sürekli bir krize dönüşmemesi için gerekenin yapılması gerektiği çağrısında bulundu.